16

آذر

1403


سیاسی

24 آبان 1403 09:01 0 کامنت

اجلاس اضطراری سازمان‌ همکاری‌های اسلامی و اتحادیه با درخواست رسمی جمهوری اسلامی ایران، با موضوع توقف جنگ غزه و لبنان و مقابله با جنایت‌های رژیم اسرائیل با حضور بیش از ۵۰ کشور برگزار شد. 


یکی از دلایل اصلی برگزاری این اجلاس پیگیری‌ها و دیدار‌های عباس عراقچی وزیر امور خارجه بود تا با ایجاد توافق و همکاری میان کشور‌های منطقه از ماشین کشتار و جنایت‌های رژیم صهیونیستی جلوگیری کند. محمد رضا عارف نیز در  سخنرانی خود در این اجلاس اضطراری از اقدام دولت عربستان سعودی برای همکاری در برگزاری این نشست در شرایط حساس منطقه قدردانی کرد و گفت: بی‌میلی یا ناتوانی سازمان ملل متحد و دیگر نهادهای به اصطلاح حقوق بشری برای اتخاذ تدابیر موثر جهت توقف نسل‌کشی فلسطینیان نشانه بارز بی‌تفاوتی تحمیل‌شده بر جامعه بین‌المللی در مقابل کشته‌شدن بیش از ۵۰ هزار انسان بی‌گناه و جنایات ارتکابی رژیم صهیونیستی در لبنان با مشارکت سیاسی، مالی، اطلاعاتی و نظامی آمریکا است. وی با یادآوری پشتیبانی دولت آمریکا از اقدامات رژیم صهیونیستی، ادامه داد: جهان منتظر وعده دولت جدید این کشور برای توقف فوری جنگ علیه مردم بی‌گناه غزه و لبنان است. 


معاون اول رئیس‌جمهور با تاکید بر مسئولیت سنگین کشورهای اسلامی و عربی در این شرایط، خواستار تصمیم قاطع و اقدام جمعی در راستای پایان دادن به جنایات رژیم اشغال‌گر شد. او در پایان سخنانش بر پایداری به پیمان با مردم فلسطین تاکید کرد و راهکار پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران را برگزاری یک همه‌پرسی در میان تمامی فلسطینیان، اعم از مسلمان، مسیحی و یهودی بر‌اساس هر فلسطینی یک رای اعلام کرد و گفت: به نظر می‌رسد کماکان تنها راهکار دموکراتیک حل‌و‌فصل دائمی موضوع فلسطین و بازگرداندن حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین همین باشد.  

 

 

دیدار با ولیعهد عربستان سعودی 
 

عارف همچنین در حاشیه این نشست با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان نیز دیدار و تاکید کرد: روابط خوب دو کشور برگشت‌ناپذیر است. او در این دیدار با بیان اینکه ایران و عربستان می‌توانند نقش مهمی در صلح و ثبات در منطقه ایفا کنند، یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران موافق جنگ در منطقه نیست و هیچگاه آغازگر جنگ نبوده است؛ البته از تمامیت ارضی ایران همواره دفاع می‌کنیم. بن‌سلمان نیز در این دیدار با تأکید بر ضرورت گسترش روابط و همکاری‌های دوجانبه به‌ویژه در حوزه اقتصادی و فرهنگی گفت: حوادث و اتفاقات یک‌سال اخیر منطقه هیچ‌گاه خلل و مانعی برای توسعه روابط فی‌مابین دو کشور نبوده و نخواهد بود و تردیدی ندارم که تا پایان سال 2025، روابط این دو کشور بزرگ منطقه در بالاترین سطح قرار خواهد گرفت. وی در ادامه با محکومیت تجاوزگری رژیم صهیونیستی گفت: این رژیم به هیچ یک از موازین بین‌المللی پایبند نیست و در این شرایط، برای اینکه منطقه در صلح و ثبات باشد باید تصمیمات حکیمانه و درستی اتخاذ کنیم. بن‌سلمان با قدردانی از تدابیر حکیمانه جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با تحولات منطقه گفت: به‌هیچ‌وجه اجازه نمی‌دهیم که از خاک و آسمان کشورمان در حمله به ایران استفاده شود.

 

 

اتحاد در مقابل جنایت‌های رژیم صهیونیستی با ابتکار جمهوری اسلامی ایران 


همانطور که معاون اول رئیس جمهور نیز در صحبت‌های خود بعد از ورود به فردوگاه مهرآباد مطرح کرد برگزاری این نشست با حضور بیش از ۵۰ کشور و تصویب قطعنامه با تاکید بر توقف جنایت‌های رژیم صهیونیستی و تعلیق آن در سازمان ملل متحدد پیامد‌های سیاسی مهمی به همراه خواهد داشت. از مهم‌ترین دلایل این پیامد‌ها می‌توان به نتایج مثبت سفر‌های منطقه‌ای وزیر امور خارجه اشاره کرد. 
حضور و استقبال قابل توجه کشور‌ها از اجلاس و میزبانی ریاض از نشانه‌های این امر است. تمامی کشور‌های منطقه اکنون یک‌صدا خواهان اتمام جنگ و مقابله با اسرائیل هستند. یکی از مسائلی که همواره در سال‌های گذشته مورد توجه رژیم صهیونیستی بوده عادی‌سازی روابط باکشور‌های عربی_اسلامی و امنیتی سازی جمهوری اسلامی در منطقه بوده است. اما اکنون می‌بینیم ایران به عنوان پیشنهاد‌‌ دهنده اجلاس مطرح می‌شود و نوک پیکان انتقادات به سوی اسرائیل است. روابط خارجی ما در دوره‌های گذشته با کشورهایی چون مصر، اردن با چالش روبه‌رو بوده اما در شرایط فعلی به نظر اختلاف نظر‌های همیشگی جای خود را به مواضع مشترک برای کنترل جنگ داده است. این قدام کشور‌های اسلامی در حمایت از ملت فلسطین و لبنان  در مقابل مواضع غربی‌ها در حمایت از رژیم اسرائیل لازم و ضروری است. 
محمد بن سلمان ولیعهد سعودی نیز با توجه به ابراز تمایل جهت گسترش همکاری‌ها در سطح اقتصادی، موضع مشترک برای پایان جنگ غزه و لبنان و همچنین تعهد این کشور به عدم استفاده از فضای سرزمینی خود برای اقدام علیه ایران به نظر واکنش‌ مثبتی در قبال ایران داشته است. چنین مواضعی از سوی عربستان سعودی همزمان با انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده می‌تواند معادلات منطقه‌ای و سیاست بین‌الملل را با آنچه در دوره گذشته ریاست جمهوری ترامپ گذشت را تغییر دهد. یعنی در شرایطی که تنش در روابط میان ایران و کشور‌های منطقه از جمله عربستان سعودی نباشد، اسرائیل و ترامپ نمی‌توانند مواضع ایران هراسی خود را بهانه‌ای برای محدود کردن ایران قلمداد کنند. البته آن‌ها از هیچ تلاشی دریغ نخواهند کرد اما بدون شک مانند دوره گذشته به نتیجه‌ قابل توجهی نخواهند رسید. 

 

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img