29

آبان

1403


سیاسی

28 آبان 1403 08:27 0 کامنت

بعد از پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ۱۴۰۳ ریاست جمهوری  اکنون بیش از ۱۰۰ روز از فعالیت دولت او می‌گذرد. پزشکیان با وعده تحقق وعده‌های اقشار مختلف جامعه که با حضور یا عدم حضور پیام خود را مخابره کرده بودند به روی کار آمد.
او در اولین اقدام که انتقادات زیادی را از سوی حامیان خود متحمل شد کابینه‌ای متشکل از گروه‌ها و جناح‌های سیاسی همسو و غیر همسو به مجلس معرفی کرد و موفق به جلب رای اعتماد صد درصدی از نمایندگان شد. با توجه به مطالبات گسترده در سطوح سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حتی زیست محیطی همه نگاه‌ها به ویژه اصلاح‌طلبان و میانه‌روها به ترکیب کابینه اندوخته شده بود. هرچند مسعود پزشکیان در مسائل مهمی چون بحث فیلترینگ، حجاب، تحریم و FATF مواضع خود را واضح و شفاف مطرح کرده بود اما انتخاب هر کدام از وزرا در نگاه اول شاید اولین اقدام عملی وی برای حل این مسائل بود. در نهایت دولت با تمام بحث‌ها و حاشیه‌ها فعالیت خود را آغاز کرد. از همان روزهای ابتدایی چهار وزیر کابینه دولت یعنی وزیر کشور، وزیر خارجه، ارتباطات و اقتصاد با پرسش‌های متعددی برای حل و فصل مسائل حجاب، تحریم، رفع فیلترینگ و تصویب FATF تاکنون روبرو بودند. هر کدام از وزرا در پاسخ به سوالات بارها اعلام کرده‌اند دولت در حال رایزنی با دیگر نهادهای حکومتی است تا با ایجاد وفاق  این موضوعات را برطرف کند. 

اخیراً در مسئله FATF صحبت‌های آملی لاریجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام امیدهایی را برای تصویب آن به وجود آورده است. اما حل مسئله فیلترینگ با وجود صحبت‌های مقامات دولتی از شخص رئیس‌جمهور تا وزیر ارتباطات کماکان بی‌نتیجه مانده است و البته با واکنش‌های تند موافقان فیلترینگ روبه رو شده است‌. 
دولت بارها گفته است وزارت ارتباطات گزارش خود مبنی بر مخرب بودن فیلترینگ و فیلترشکن‌ها را ارائه داده است و رئیس‌جمهور با پیگیری در شورای عالی فضای مجازی، به زودی آن را برطرف خواهد کرد. اما شواهد نشان می‌دهد حل این مسئله با چالش‌های زیادی روبرو است که به سهولت قابل برطرف شدن نیست. 
در حوزه سیاست خارجی نیز دولت پزشکیان در همان روزهای شروع و همزمان با مراسم تحلیف با ترور دبیرکل حماس شهید هنیه در تهران مواجه شد. بعد از این اتفاق و ادامه جنگ ادامه جنگ‌افروزی‌های رژیم‌صهیونیستی عباس عراقچی به دنبال مذاکره و رایزنی برای حل بحران جنگ در غزه و لبنان راهی کشورهای منطقه شد و به نظر نتایج قابل قبولی در این زمینه حاصل شده است.  تحرکات حوزه بین‌الملل نیز خبر از پالس‌های دولت برای مذاکره  با توجه به روی کار آمدن ترامپ را  نشان می‌دهد. درواقع گویا ایران به دنبال مدیریت و کاهش تنش با ایالات متحده‌و اروپا  است.

تعلل در انتصاب استانداران و مدیران استانی


به غیر از وعده و عملکرد دولت در سطوح ملی و بین‌المللی، سطوح استانی و محلی نیز با اخبار و حواشی زیادی همراه بود.  پرچالش‌ترین موضوع انتصاب استانداران از سوی دولت بود. هرچند تعداد قابل توجهی از استانداران از میان اصلاح طلبان و حامیان رئیس‌جمهور برگزیده شدند اما انتخاب تعدادی از اصولگرایان حامی کاندیدهای دیگر در انتخابات ریاست جمهوری انتقادات زیادی را از سوی حامیان دولت و فعالان ستاد‌های پزشکیان در استان‌ها به همراه داشت. البته انتخاب استاندار اهل سنت کرد برای کردستان، استاندار بلوچ برای سیستان و بلوچستان و استاندار عرب برای خوزستان با واکنش‌های مثبت هم در سطح ملی و هم در سطح استان‌ها روبرو شد. با وجود این مسئله اما نمی‌توان به وزارت کشور پزشکیان و مجموعه کابینه در انتخاب استانداران نمره قابل قبولی ارائه داد.  با وجود گذشت بیش از صد روز از فعالیت دولت چهاردهم اما همچنان استان‌های چون هرمزگان بلاتکلیف ماندند و دولت درگیر بررسی گزینه‌ها برای انتخاب استاندار جدید است‌. حرکت کند دولت در این زمینه بدون شک مانعی مهم برای پیگیری مطالبات به حق مردم که در انتخابات مسعود پزشکیان رای دادند خواهد شد‌. گذشته از انتخاب استانداران انتصاب مدیران کل سازمان‌ها و  ادارات و همچنین روسای دانشگاه‌ها نیز به کندی در حال پیش رفتن است. 
شاید بزرگترین چالش دولت وفاق ملی در این مسیر وجود نمایندگان مجلس از طیف مقابل و منتقد او برای انتصاب‌ها در  استان‌ها و شهرستان‌ها باشد. پزشکیان نشان داده است به دنبال ایجاد اختلاف با نمایندگان و جریان‌های سیاسی مقابل خود نیست. او با انتخاب نام وفاق ملی برای دولت خود به دنبال طرح همین مسئله بود که در انتخاب اعضای کابینه نیز به آن عمل کرد‌. در مجموع عملکرد صد روزه دولت پزشکیان اگرچه با تحقق وعده‌های او همراه نشده است اما به وضوح می‌توان فصل جدیدی از سیاست‌ورزی را در کشور مشاهده کرد. دولت رویکرد تعامل محور را با نهادهای حکومتی، مجلس، جریان‌های سیاسی موافق و مخالف خود و همچنین جامعه در پیش گرفته است. در اتخاذ تصمیمات مهم افکار عمومی را نسبت به گذشته بیشتر مد نظر قرار داده است. مجموعه دولت نشان داده با وجود حرکت آرام و تدریجی به دنبال رفع چالش و دغدغه‌های اساسی مردم همچون رفع فیلترینگ و حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی است. 
برای اولین بار بعد از انقلاب چهار زن و یک سنی مذهب در کابین حضور دارند که از وعده‌های مهم پزشکیان در دوران انتخابات بود.  نکته تمایز پزشکیان در این مورد با روسای پیشین بر تحقق وعده خود برای به کارگیری زنان و اهل سنت بود. با درنظر گرفتن تمام وعده‌های که محقق شده یا نشده است، وجود مشکلات متعدد در حوزه‌های مختلف سیاسی،اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و همچنین چالش‌ها و مبانی رفع مشکلات در ۱۰۰ روز گذشته نشان داده است مسیر راحتی پیش روی دولت چهاردهم وجود ندارد و باید برای رسیدن به وضعیت مطلوب از شرایط فعلی گذر کرد.
مهم‌ترین امتحان دولت در جلب رضایت و اعتماد ملی است که دولت تاکنون موفقیت قابل شمارشی در این زمینه کسب نکرده است. از آنجا که به نظر می‌رسد این مهم   یکی از اهداف اصلی تیم پزشکیان باشد؛ پس دولتمردان باید بتوانند تعدادی از وعده‌های خود را محقق کنند در غیر این صورت روی دیگر سکه یعنی عدم اعتماد و رضایت عمومی را شاهد خواهیم بود.

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img