29

آبان

1403


اقتصادی

29 آبان 1403 08:03 0 کامنت

ماده ۴۴ تا ۵۱ قانون مالیات‌های مستقیم مربوط به مالیات حق تمبر می باشد و اکثر نکاتی که در این مقاله به آن اشاره می‌شود مربوط به این فصل از قانون مالیات‌های مستقیم است. حق تمبر از انواع مالیات های مستقیم محسوب می‌شود اما گاها در برخی حالات ممکن است شیوه وصل آن به صورت غیر مستقیم نیز باشد.

 

  

تمبر چیست ؟ مالیات حق تمبر به چه معناست؟


تمبر در لغت به معنی کاغذ بهاداری است که در اندازه و رنگ و طرح‌های مختلف توسط ادارات پست کشور چاپ و در دسترس عموم قرار می‌گیرد. این مبلغ در ازای ثبت و صدور برخی دارایی‌های اشخاص اخذ می‌گردد و باعث رسمیت بخشیدن و لازم‌الاجرا شدن آن‌ها نزد مراجع قانونی می‌گردد. برخی از مودیان مالیات حق تمبر دارای پرونده‌ی مالیاتی بوده (مثل: حق تمبر سرمایه شرکت‌ها) و برخی دیگر دارای پرونده مالیاتی نمی‌باشند (مثل: حق تمبر چک)حق تمبر از طریق الصاق یا ابطال پرداخت می‌گردد.

  

انواع مالیات حق تمبر


مالیات حق تمبر انواع مختلفی دارد. مواد ۴۴، ۴۵، ۴۶، ۴۷ و ۴۸ قانون مالیات‌های مستقیم بیانگر انواع مالیات‌های حق تمبری است که بایستی پرداخت گردد. در ادامه به بررسی هر یک از انواع مالیات‌های حق تمبر پرداخته ایم.
۱ . حق تمبر هر برگ چک: طبق ماده ۴۴ قانون مالیات‌های مستقیم از هر برگ چک که از طرف بانک‌ها چاپ می‌شود در موقع چاپ دویست (۲۰۰) ریال حق تمبر اخذ می‌شود.
۲ . حق تمبر سفته و برات: طبق ماده ۴۵ قانون مالیات‌های مستقیم از هر برگ برات، فته‌طلب (‌سفته) و نظایر آن ها نسبت به مبلغ آن ها معادل نیم در هزار حق تمبر اخذ می‌شود.

  

حق تمبر اوراق تجاری:


اوراق تجاری در ایران مشمول پرداخت مالیات حق تمبر هستند. بر اساس ماده ۴۶ قانون مالیات‌های مستقیم از کلیه اسناد تجاری قابل انتقال که در ایران صادر و یا معامله و مورد استفاده قرار داده می‌شود (‌به استثنای اوراق مذکور در مواد ۴۵ و ۴۸ این قانون) و اسناد کاشف از حقوق مالکیت نسبت به مال‌التجاره از قبیل بارنامه دریایی و هوایی و همچنین اوراق بیمه مال‌التجاره پنج هزار (۵۰,۰۰۰) ریال و بارنامه زمینی و صورت وضعیت مسافری یک هزار  (۱,۰۰۰) ریال حق تمبر دریافت خواهد شد. موسسه‌های حمل و نقل، مسئول تنظیم دقیق بارنامه هستند و باید هویت و نشانی صحیح صاحب کالا و سایر ‌اطلاعات مربوط را در آن درج نمایند و نسخ کافی اوراق مذکور را حداقل تا پنج سال از تاریخ صدور نگهداری کنند. همچنین طبق تبصره ماده ۴۶ قانون مالیات‌های مستقیم اسناد زیر نیز مشمول پرداخت حق تمبر به میزان مذکور خواهند بود.
۱ – از کارت معافیت هریک از مشمولان که به انحای مختلف از انجام دادن خدمت وظیفه معاف می‌شوند، بابت صدور کارت معافیت مذکور، مبلغ ‌ده هزار  (۱۰,۰۰۰) ریال.
۲ – از هرگونه گواهی‌نامه رانندگی بین‌المللی مبلغ پنجاه هزار (۵۰,۰۰۰) ریال.
۳ – از هر پلاک ترانزیت انواع خودرو و همچنین از شماره ‌گذاری هر وسیله نقلیه که به صورت موقت وارد کشور می ‌شود مبلغ دویست هزار (۲۰۰,۰۰۰) ریال.
۴ – از گواهینامه رانندگی انواع خودرو به ازای هر سال مدت اعتبار مبلغ یک هزار (۱,۰۰۰) ریال.
۵ – از کارنامه و گواهینامه دانش‌آموزان دوره ابتدایی، راهنمایی و متوسطه مبلغ یک هزار (۱,۰۰۰) ریال.
۶ – از دانشنامه و گواهی دانشنامه کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکترا و بالاتر مبلغ ده هزار (۱۰,۰۰۰) ریال.
۷ – از گواهی ارزش تحصیلی دوره‌های ابتدایی، راهنمایی و متوسطه خارجی مبلغ بیست هزار (۲۰,۰۰۰) ریال.
۸ – از گواهی ارزش تحصیلی دوره‌های فنی و حرفه‌ای و دانشگاهی خارجی مبلغ پنجاه هزار (۵۰,۰۰۰) ریال.
۹ – از پروانه مامایی یا مدرک تحصیلی دوره کاردانی و دندانپزشکی تجربی مبلغ بیست هزار (۲۰,۰۰۰) ریال.
۱۰ – از پروانه مشاغل پزشکی، دندانپزشکی، پیراپزشکی، دامپزشکی و داروسازی مبلغ یکصد هزار (۱۰۰,۰۰۰) ریال.
۱۱ – از جواز تأسیس، کارت شناسایی واحدهای تولیدی و معدنی، کارت بازرگانی، پروانه وکالت و کارشناسی و سایر پروانه‌های کسب و کار، بابت‌ صدور مبلغ یکصد هزار (۱۰۰,۰۰۰)ریال و بابت تجدید آن ها مبلغ پنجاه هزار (۵۰,۰۰۰) ریال.

 

  

حق تمبر قراردادها و اسناد بانکی:


بر اساس ماده ۴۷ قانون مالیات‌های مستقیم از کلیه قراردادها و اسناد مشابه آن‌ها به شرح زیر که بین‌ بانک‌ها و مشتریان آن ها مبادله یا از طرف مشتریان تعهد می‌شود، درصورتی که در دفاتر اسناد رسمی ثبت نشود، معادل ده هزار (۱۰,۰۰۰) ریال حق تمبر اخذ می‌شود: ۱ – برگ قبول شرایط عمومی حساب جاری‌.
۲ – قرارداد وام یا اعطای تسهیلات از هر نوع که باشد و نیز اوراق و فرم‌های تعهدآوری که بانک‌ها به نام‌های مختلف در موقع انجام ‌معاملات به امضای مشتریان خود می‌رسانند.
۳ – قراردادهای انواع سپرده‌های سرمایه‌گذاری‌.
۴ – وکالت نامه‌‌های بانکی که در دفتر بانک تنظیم می‌شود و مشتریان حق امضای خود را به دیگری واگذار می‌نمایند.
۵ – قراردادهای دیگری که بین بانک‌ها و مشتریان منعقد می‌شود و طرفین تعهدات و مسئولیت‌هایی را به ‌عهده می‌گیرند و به امور مذکور در این ماده مرتبط می‌شود.
۶ – ضمانت‌نامه‌های صادره از طرف بانک‌ها.
۷ – تقاضای صدور ضمانت‌نامه در صورتی که تقاضا از طرف ‌بانک قبول شده و ضمانت‌نامه صادر گردد.
۸ – تقاضای گشایش اعتبار اسنادی برای داخله ایران یا برای‌ کشورهای خارج در صورتی که تقاضا از طرف بانک قبول شده و اعتبار اسنادی گشایش یابد.
 

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img