سیاسی
انتخابات ایالات متحده برگزار شد و ترامپ بر کرسی ریاست جمهوری نشست و حالا بیش از هر کشور دیگری، چین در کانون توجه و سیاستهای کلان ترامپ قرار گرفته است. با این وجود به درستی روشن نیست که چه اتفاقاتی در انتظار این کشور و حتی دنیا است چراکه از یاد نبردهایم که ترامپ یک فرد غیر قابل پیشبینی است و علاوه بر چین، در حال حاضر موضوع خاتمه دو درگیری بزرگ در دنیا نیز در هالهای از ابهام قرار دارد. برای پاسخ به این سوالات و همچنین بررسی بیشتر پازل جدید حاکم بر دنیا و به طور کلی تاثیر ریاست جمهوری ترامپ بر ریسکهای ژئوپلیتیک، تورم و بازارهای مالی و همچنین انتخاب رئیس بعدی فدرال رزرو و سیاستهای اقتصادی پیش روی ایالات متحده، به سراغ ابراهیم حاجی احمدی، تحلیلگر و کارشناس ارشد بازارهای مالی رفتهایم؛ تا در این خصوص با ایشان گفتگو کنیم. در ادامه با صبحساحل همراه باشید.
با استناد به رویکرد قبلی دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده در یک دوره چهارساله و نیز اظهارات وی در محافل انتخاباتی، به نظر میرسد راهبرد کلان ترامپ و ایالات متحده امریکا تمرکز بر چین و حوزه پاسیفیک باشد. از طرف دیگر انتظار میرود ترامپ در پی رسیدگی و حل و فصل جنگ روسیه و اوکراین در راستای ایجاد آتش بس و توافق میان طرفین و احتمالا کاهش بودجه نظامی ناتو از جانب ایالات متحده باشد که چنین رویکردی میتواند زمینهساز رهایی کشور روسیه از یک جنگ فرسایشی همراه با دریافت امتیازهای مهم باشد. موضوعی که شاید در شرایط فعلی برای کشورهای اروپایی چندان خوشایند نباشد. این در حالیاست که آتش تنشها در خاورمیانه همچنان بالاست و باید دید ترامپ چه سیاستی را در قبال خاورمیانه در پیش خواهد گرفت زیرا تمرکز بیش از حد این کشور در این منطقه با راهبرد کلان ایالات متحده یعنی تمرکز بر چین در میانمدت و بلندمدت در تعارض است.
به طور کلی، بازگشت ترامپ به کاخ سفید در مقطعی بسیار حساس رخ داده است؛ از یکسو زمزمههایی مبنی بر نظم نوین جهانی بیش از پیش مطرح میشود و مشخصا چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ دنیا سعی میکند به مرکز جدید قدرت جهانی تبدیل شود و معتقد است که آمریکا در مسیر زوال قرار دارد.
از جمله نتایج آن میتوان به جناحبندی و عیانتر شدن شکافهای ناشی از آن و مناقشه بر سر تایوان و احتمال تمرکز بیشتر ایالات متحده بر منطقه هند و اقیانوس آرام و اعزام نیروهای بیشتر برای مقابله با چین اشاره کرد که این نیز میتواند تهدیدی برای چین باشد. از طرف دیگر به رغم ابراز تمایل دونالد ترامپ مبنی بر خاتمه جنگها اما او اکنون قرار است وارث دو درگیری بزرگ یعنی تهاجم روسیه به اوکراین و جنگ چند جانبه اسرائیل در خاورمیانه است. که در زمان حضور قبلی او در قدرت وجود نداشتند؛ بنابراین سخت میتوان بیشبینی کرد چگونه ترامپ میخواهد تنشهای ژئوپلتیک در جهان را حلوفصل کند.
با توجه به دیدگاه مبتنی بر صلح و رویکرد تورمزای ناشی از کاهش مالیات و اعمال تعرفه توسط دونالدترامپ، واکنش اولیه بازارها به پیروزی ترامپ مطابق انتظار زمینهساز نوسانات مثبت در بازار سهام، پدیدار شدن سقف تاریخی جدید در بیتکوین، تقویت شاخص دلار، کاهش قیمت کامودیتیها و ریزش طلا شد که این پدیده را میتوان اثر اولیه حضور ترامپ در کاخ سفید تفسیر کرد و بایستی توجه داشت اثر ثانویه و میانمدتی ریاست ترامپ تا حدود زیادی متاثر از تحقق یا عدم تحقق اهداف ترسیمی فدرال رزرو امریکا خواهد بود که در ادامه به تفصیل اشاره خواهم کرد.
انتخاب دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور جدید ایالات متحده، زمینه را برای کاهش مالیات شرکتها و مقرراتزدایی از بازارها، با تاکید بر بخش خصوصی را فراهم کرد؛ از این رو انتظارات برای چنین تحولاتی افزایش یافت اما همزمان باید توجه داشته باشیم اعمال تعرفهها بر واردات ایالات متحده میتواند فشارهای تورمی را در اقتصاد امریکا افزایش دهد و زمینه ساز محدودیت و تردید فدرال رزرو جهت دستیابی به اهداف تورمی شود و حتی این فرضیه را مجددا مطرح کند که آیا فدرال رزرو را وادار خواهد کرد تا در برنامههای کاهش نرخ خود تجدید نظر کند و دوباره در مسیر انقباض پولی و افزایش نرخها قرار بگیرد؟
در چنین سناریویی ممکن است شاهد نزول بازارهای ریسکی نظیر سهام و کریپتو و نشانههای رکودی و نهایتا آسیب قابل توجه به رشد اقتصادی در سطح بینالملل
باشیم.
بر اساس تجربه روسای جمهور معاصر تقریبا همیشه بدون در نظر گرفتن حزب، رئیس فدرال رزرو را برای دور دوم منصوب کردهاند. آقای پاول از سال 2018 به عنوان رئیس بانک مرکزی ایالات متحده و فردی که با افزایش نرخ ها به بالاترین سطح در بیش از دو دهه اخیر با تورم فزاینده مقابله کرد شناخته میشود.
با این حال، ترامپ چندین بار تهدید به اخراج پاول نموده و مدعی شده که او به اندازه کافی برای حمایت از اقتصاد تلاش نکرده است. از طرفی انتخاب رئیس احتمالی فدرال و پیشبینی دقیق آن دشوار است زیرا پاسخ پاول در آخرین نشست فدرال رزرو در مورد اینکه در صورت درخواست ترامپ از او جهت استعفا منفی بود. نباید فراموش کرد کمیته بازار باز فدرال FOMC مسئول تعیین اهداف نرخ بهره و مدیریت عرضه پول است؛ بنابراین بایستی توجه داشته باشیم فدرال رزرو به عنوان نهاد اصلی سیاستگذار در حوزه پولی و مالی در امریکا کاملا مستقل از دولت و اعمال سلایق شخصی است.
به رغم کاهش قابل توجه تورم و نزدیک شدن به هدف ترسیمی اما به دلیل چسبندگی، هنوز در محدوده هدف دو درصدی تثبیت نشده است. دلیل اصلی این امر را میتوان در جهش هزینههای بخش مسکن در ایالات متحده جستجو کرد. بر این اساس میتوان نتیجه گرفت با توجه به رویکرد تورمزا در دوره ریاست ترامپ، احتمالا بانک مرکزی امریکا در راستای دستیابی به اهداف تورمی با چالشهای مهمی مواجه شود.
روزنامه صبح ساحل
نظرسنجی
اخبار مرتبط
حدود یك هزار شعبه اخذ رای برای انتخابات مجلس پیش بینی شده است
موضع آشوری درباره حقوق مادام العمر
دیرباز:درحال بررسی کاندیداتوری خود هستم
انتظارات موتلفه اسلامی هرمزگان از استاندار
چاوش خوانی ریشه در فرهنگ اصیل هرمزگان دارد
پربازدیدترین ها
مجموعه سازه گستر گامبرون
شرایط جدیدی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت اعلام شده که براساس آن شش گروه از سهامداران نمیتوانند کارت اعتباری بگیرند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان منطقه آزاد قشم از الکترونیکی شدن مراحل ثبت نام و تمدید کارت شهروندی قشم با هدف کاهش مراجعات حضوری برای کنترل بهتر و مقابله با شیوع ویروس کرونا در جزیره خبر داد.
جدیدترین اخبار
دبیر اجرایی هشتمین کنگره بینالمللی نارسایی قلب ایران: سن سکته قلبی در ایران به ۳۵ سال رسید/مرگ سالانه ۱۶۰ هزار نفر
گامی بلند برای دریانوردی؛ اتحادیه حملونقل دریایی هرمزگان پیشگام تحول در صنعت دریایی
شورای رقابت قیمتهای جدید خودرو را تایید کرد
بازگشت مالیات مدالآوران المپیک ۲۰۲۴ پاریس
اعمال افزایش قیمت خودرو از اول آذر اجرایی میشود
توضیحات حضرتی درباره افزایش قیمت خودرو