اقتصادی
صبح ساحل –فاطمه رکن الدینی// یکی از شرکت هایی که قرار است قطب فولاد هرمزگان را تکمیل کند شرکت فولاد کاوه جنوب کیش به عنوان یکی از بزرگترین سرمایه گذاری های بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی در بخش تولید فولاد است که عملیات احداث آن از سال 1386 در منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس در زمینی به مساحت 170 هکتار آغاز شده است.
صبح ساحل –اقتصادی// فاطمه رکن الدینی
یکی از شرکت هایی که قرار است قطب فولاد هرمزگان را تکمیل کند شرکت فولاد کاوه جنوب کیش به عنوان یکی از بزرگترین سرمایه گذاری های بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی در بخش تولید فولاد است که عملیات احداث آن از سال 1386 در منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس در زمینی به مساحت 170 هکتار آغاز شده است. اشتغالزایی برای حدود 1400 نفر در محل کارخانه و نیز سایر شرکت های تولیدی و خدماتی مرتبط پیمانکاری در سراسر کشور از مزایای استقرار این صنعت در هرمزگان است .مهندس علی دهاقین مدیر عامل این شرکت در گفت وگوی اختصاصی به سوالات صبح ساحل پاسخ گفت.
** شرکت فولاد کاوه جنوب کیش چه تعداد ایجاد اشتغال کرده و سهم نیروهای بومی در این شرکت چند درصد است؟
بیش از 1400 نفر به طور مستقیم ایجاد اشتغال شده وسهم هرمزگان بیش از 60 درصد است.
** نقش فولاد کاوه جنوب کیش را در آینده صنعت فولاد چگونه ارزیابی می کنید؟
در افق چشم انداز سال 1404 کشور تولید سالیانه فولاد 55 میلیون تن دیده شده است که سهم شرکت کاوه پارس به عنوان هلدینگ گسترش صنایع معدنی بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی بر اساس اسناد بالادستی و چشم انداز، 10 درصد پیش بینی شده است و برنامه ریزی ها برای تولید 5.5 میلیون تن فولاد در سال دیده شده است.
** آخرین وضعیت پیشرفت فیزیکی کارخانه و زمان بهره برداری از فاز یک و دو آن کی خواهد بود؟
بر این اساس فاز اول فولادسازی این شرکت با ادامه تلاش شبانه روزی پرسنل و کارگران و حمایتهای بی دریغ محمد سعیدی کیا ریاست محترم بنیاد و مدیریت و راهبری و مهندس سید محمد اتابک، با ظرفیت یک میلیون و 200 هزار تن در سال و با آخرین تکنولوژی اروپایی و مدرن صنعت فولاد جهان و با مشخصات فنی کوره ذوب با مدل EAF/EBT/170/7500 و ظرفیت اسمی 210 تن و ظرفیت ذوب 170 تن و مشخصات ماشین ریخته گری پیوسته CCM /6strand/120-150-200 و ظرفیت تاندیش 30 تن، هم اکنون در شرکت فولاد کاوه جنوب کیش آماده بهره برداری است که تاکنون نیز حدود 400 تن تولید داشته و پیش بینی می شود از اوایل سال آتی بتوانیم با ظرفیت اسمی بیلت تولید کنیم که در نوع خود منحصربفرد است . با دانشی که در ساخت این واحد به مجموعه و کشور انتقال یافته است، هم اکنون فاز 2 فولادسازی این شرکت نیز در دست ساخت می باشد و با کسب پیشرفت فیزیکی حدود 38 درصد تاکنون، بناست تا پایان سال 1396 مورده بهره برداری قرار بگیرد. تجمیع این دو فاز همجوار همراه با تولیدی 2 میلیون و 400 هزار تنی در سال، نیمی از سهم 10 درصدی تولید فولاد هلدینگ کاوه پارس را محقق خواهد کرد.
** پیشرفت فیزیکی پروژه های متعدد فولاد کاوه جنوب کیش در چه وضعیتی است؟
دو واحد احیاء مستقیم این شرکت در سال 90 و 91 مورد بهره برداری قرار گرفته و نیاز شرکت های فولادی را در تامین آهن اسفنجی مرتفع کرده است. با توجه به بهره برداری کارخانه فولادسازی فاز یک آهن اسفنجی تولیدی در شرکت در فولادسازی مورد استفاده قرار خواهد گرفت. فاز دوم فولادسازی نیز تا سال 1396 مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت که برای تامین آهن اسفنجی این کارخانه یک مدول احیا مستقیم دیگر همجوار با دو مدول دیگر احداث و مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.
در خصوص زیرساخت ها نیز وضعیت به گونه ای است که بهره برداری از فاز اول قابل اجراست و همزمان با افزایش و بهره برداری از فازهای جدید زیرساخت ها نیز تقویت خواهند شد.
** پس از بهره برداری از این دو فاز فولادسازی اولویت با کدام پروژه های این شرکت خواهد بود؟
راه اندازی سومین مدول احیاء مستقیم همجوار دو مدول قبلی جهت تامین نیاز و خوراک دو کارخانه فولادسازی و همچنین سرعت بخشیدن به احداث کارخانه گندله سازی و برنامه ریزی جهت تامین مواد اولیه و راه اندازی واحدهای جانبی و پشتیبانی عمده ماموریت های بعدی است که شرکت در خصوص آن نیازمند برنامه راهبردی است.
شرکت فولاد کاوه جنوب کیش چه نقشی در سیاست تکمیل چرخه تولید فولاد در هلدینگ معظم کاوه پارس ایفا می کند؟
هوشمندی شرکت گسترش صنایع معدن کاوه پارس به عنوان سرمایه گذار عمده و نگاه هوشمندانه بنیاد مستضعفان در شناسایی حلقه مفقوده صنعت بوده که موجب ایجاد ارزش افزوده در محصول می شود، بر این اساس تکمیل چرخه تولید فولاد از معدن تا مقاطع مختلف فولادی سیاست کلان این مجموعه است که تا کنون نیز بر همین اساس برنامه ریزی ها چیده شده است.
راه اندازی سه شرکت فولاد توسط این هلدینگ معظم در سه نقطه کشور با توجه به شرایط اقلیمی و استعدادهای هر کدام یک از مناطق مکمل مهمی برای شرکت فولاد کاوه جنوب کیش خواهد بود. چراکه شرکت فولاد کاوه شرق با اولویت فعالیت معدنی و تولید کنستانتره و گندله پشتیبان محکمی برای تامین مواد اولیه شرکت در آینده محسوب خواهد شد که با این رویکرد یکی از بحران هایی که اکثر شرکت های فولادی در بخش تامین مواد اولیه با آن دست به گریبان هستند را برای همیشه حل و فصل و تبدیل به یک مزیت رقابتی خواهد کرد. از آن طرف نیز راه اندازی شرکت فولاد کاوه اروند با ماموریت نورد و محصولات فولادی خریدار مناسبی برای تولید محصولات این شرکت خواهد بود. بر این اساس شرکت فولاد کاوه جنوب کیش در میانه این چرخه تولیدی قرار می گیرد و بالا دست و پایین دست این شرکت نیز همراه با ارزش افزوده خواهد بود. بر این اساس بهره برداری دو شرکت مذکور نیز موجب تکمیل چرخه تولید فولاد در بنیاد مستضعفان و مکملی رقابتی برای فولاد کاوه جنوب کیش خواهد شد.
** آنچه که امروز صنعت فولاد را با مشکل مواجه کرده نبود زیرساخت های لازم ومواد اولیه است ، راهکار برون رفت از بحران موجود در صنعت فولاد را در چه می دانید؟
فارغ از وضعیت بازار که نیازمند حمایت نهادهای غیرصنعتی و تصمیم گیر است؛ آنچه امروز دامنگیر صنعت فولاد شده، نبود زیرساخت لازم جهت توسعه از برق، آب، گاز و راه گرفته تا تامین مواد اولیه و افزایش نقدینگی است که مشکلات همیشگی صنایع است. رسیدن به سند چشم انداز 1404 در گرو توسعه متوازن زیرساخت هاست، امروز صنعت فولاد به جای اینکه تمامی دغدغه خود را به توسعه طرح های مرتبط با حوزه فعالیت خود جلب و معکوس کند، مجبور به برنامه ریزی در رسیدن به عقب ماندگی های زیرساختی است که ماموریت ذاتی فولادساز نیست، صنایع امروز بار دیگران را به دوش می کشند و این سرعت توسعه صنایع را نه تنها کند؛ بلکه گاهاً متوقف می کند.از طرفی نیز در شرایطی که ما در کشور با کمبود مواد اولیه مواجه هستیم، می بینیم که مواد اولیه به صورت کنستانتره، آهن اسفنجی و گندله در حال صادرات است. بستن پرونده خام فروشی در کشور موجب افزایش ارزش افزوده در کشور خواهد شد و ظرفیت اشتغال مثمرثمر را نیز ارتقا می دهد.
** با توجه به اینکه صنعت فولاد از صنایع انرژی بر در حوزه برق است، در این حوزه چه تدابیری اندیشیده شده است؟
خطوط انتقال و همچنین پست های برق این شرکت به اتمام رسیده و مورد بهره برداری قرار گرفته است که البته با توجه به پیشرفت پروژه ها و همچنین با توجه به تعدد آنها زیرساخت های حوزه برق نیز به صورت متوازن توسعه خواهند یافت. اما در خصوص تولید برق خبرهای خوشی در راه است چراکه شرکت تولید نیروی جنوب شرق صبا به عنوان یکی از شرکت های زیر مجموعه بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی در این بخش فعال گردیده و تصمیم دارد در منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس اقدام به احداث نیروگاه سیکل ترکیبی نماید که در راستای فاز نخست این نیروگاه برای تولید 500 مگاوات عملیات خاکی آن در شرف انجام است که امید است با تکمیل این نیروگاه برق فاز دو فولادسازی شرکت فولاد کاوه جنوب کیش تامین گردد.
** در بخش تولید و تامین آب به عنوان یکی از منابع پرمصرف در صنعت فولاد چه اقداماتی صورت گرفته است؟
در راستای تامین آب صنعتی مورد نیاز واحد فولادسازی فاز یک و دو، واحد اکسیژن، کارخانجات احیاء مستقیم تولید 55 هزار متر مکعب آب در روز در شرکت فولاد کاوه جنوب کیش هدفگذاری گردیده است که در این راستا خطوط انتقال به طور کامل تکمیل شده است و در خصوص واحدهای آبشیرین کن نیز تاکنون سه واحد با ظرفیت هر کدام 5، 10 و 17 هزار مترمکعب جمعاً به میزان 32 هزار مترمکعب در روز وارد مدار شده و مابقی واحدها نیز همزمان با توسعه، پیشرفت و نیاز واحدهای تولیدی به بهره برداری خواهند رسید.
** در خصوص تامین موادی نظیر آهک چه اقداماتی صورت گرفته است؟
با توجه به نیاز فرآیند تولید فولاد به آهک کلسینه و دولومیت کلسینه جهت ایجاد سرباره مناسب و همچنین با عنایت به فعالیت در پروژه فاز دوم فولادسازی و افزایش ظرفیت تولید فولاد در این شرکت و به تبع آن افزایش مصرف آهک، مطالعات مقدماتی در خصوص احداث کارخانه آهک آغاز گردیده که در اسرع وقت پروژه مذکور در مکانی مناسب همراه با تجهیزات مدرن و به روز آغاز خواهد شد. بر این اساس احداث کارخانه آهک علاوه بر تامین آهک و دولومیت مصرفی فولادسازی همراه با کیفیت مطلوب و دانه بندی مناسب، قیمت تمام شده محصول نهایی را در راستای مدیریت کنترل قیمت تمام شده تا حدودی کاهش خواهد داد.
** مزیت های شرکت فولاد کاوه جنوب کیش را در چه می دانید؟
نزدیکی به آب های آزاد و دسترسی آسان به بندر شهید رجایی با فاصله کمتر از 5 کیلومتر، استحصال آب دریا جهت استفاده نامحدود از آب دریا در آبشیرین کن و نزدیکی و همجواری با صنایع همگون و مولد انرژی از جمله مزیت های استقرار در منطقه ویژه به عنوان مزیت عمومی است، اما فارغ از این مزیت عمومی منطقه ویژه حضور در هلدینگ معظم کاوه پارس که نقشه راهبردی در خصوص تکمیل چرخه تولید فولاد را برای نخستین بار همانگونه که قبلاً عرض کردم را در دستور کار دارد، از جمله مزیت های خصوصی و منحصربفرد این شرکت است. همچنین راه اندازی شرکت سینا ریل پارس در یکی دیگر از هلدینگ های بنیاد مستضعفان در راستای ارائه خدمات به شرکت های بنیاد از جمله مکمل های هوشمندانه بنیاد در ارتقای خدمات حمل و نقل است.
** رویکرد این شرکت در حوزه محیط زیست چیست و باتوجه به دغدغه های مردم ومسوولان شهر بندرعباس چه اقداماتی رقم زده است؟
مهمترین اقداماتی که در زمینه محیط زیست در شرکت انجام شده، شامل فعالیت هایی است که در مورد کنترل آلاینده های هوا و فاضلاب های صنعتی و بهداشتی انجام گرفته است. در این زمینه طرح خوداظهاری آلاینده های هوا به صورت منظم و هر سه ماه یکبار توسط شرکت های معتمد اداره کل حفاظت محیط زیست استان انجام می گیرد. همچنین قرارداد خرید و نصب تجهیزات پایش آنلاین آلاینده ها نیز منعقد شده و امید است تا پایان سال 94 راه اندازی و مورد بهره برداری قرار بگیرد.همچنین احداث تصفیه خانه های صعتی و بهداشتی نیز در حال انجام است به طوری که تا کنون میزان پیشرفت فیزیکی تصفیه خانه های صنعتی و بهداشتی به ترتیب 73 و 45 درصد است که البته خرید تجهیزات آن کاملا انجام شده است.
** فولاد کاوه جنوب کیش در راستای ورود به بورس چه اقداماتی را انجام داده است؟
این شرکت اقداماتی جهت ورود به بازار بورس انجام داده و در حال حاضر اطلاعات و گزارشات مالی در سیستم کدال ثبت و درج می شود. اما عرضه سهام از طریق بورس با توجه به نوسانات اقتصادی و شرایط حال حاضر توسط مدیریت ارشد مجموعه در دست بررسی است که در شرایط مناسب شرکت فولاد کاوه جنوب کیش نیز وارد بورس خواهد شد.
** وضعیت تامین منابع مالی از طریق فاینانس و یا تسهیلات چگونه است؟
بالا بودن نرخ های سود بانکی و سیاست های انقباضی بانک ها سبب شده تا شرکتها با تنگناهای شدید مالی مواجه شوند. از طرفی طی سالجاری بازار فولاد افت های بسیاری را شاهده بوده و هم اینک این صنعت با رکود مواجه است. این عوامل سبب شده تا روند پیشرفت پروژه های در دست انجام که حجم و اندازه بالایی نیز دارند کند شده و طبیعتاً تاثیر سوء در پیشبرد اهداف تعیین شده داشته باشند. امید است با بازنگری در سیاست های پولی و مالی کشور و همچنین اصلاح و متناسب سازی نرخ های سود بانکی صنایع کشور به ویژه بخش فولاد که از صنایع مادر محسوب می شوند، برخی از مشکلات نقدینگی خود را مرتفع سازند.
نظرسنجی
اخبار مرتبط
بازدید سرپرست سازمان صنعت ،معدن و تجارت هرمزگان از دو طرح فولادی
چهار طرح فرودگاهی در بندرعباس افتتاح شد
پل خلیج فارس قبل از پایان دولت دهم به بهره برداری میرسد
گام های بلند شرکت آتیه سازان حافظ
راه اندازی مرکز رادیوتراپی بندر عباس تا سال آینده
پربازدیدترین ها
مجموعه سازه گستر گامبرون
شرایط جدیدی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت اعلام شده که براساس آن شش گروه از سهامداران نمیتوانند کارت اعتباری بگیرند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان منطقه آزاد قشم از الکترونیکی شدن مراحل ثبت نام و تمدید کارت شهروندی قشم با هدف کاهش مراجعات حضوری برای کنترل بهتر و مقابله با شیوع ویروس کرونا در جزیره خبر داد.
جدیدترین اخبار
بلیت قطار ۳۰ درصد گران شد
اعضای ستاد انتخابات هفتمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا منصوب شدند
واحدهای آموزش و پرورش از پرداخت هزینه آب، برق و گاز معاف شدند
نحوه احتساب سوابق خدمت سربازی و حضور داوطلبانه در جبهه بیمهشدگان
استخدام در یک شرکت معتبر دوربین مداربسته
تکمیل ظرفیت برای آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی ۱۴۰۳ اجرا نمیشود