02

آذر

1403


اجتماعی

17 آبان 1391 09:45 0 کامنت

صبح ساحل، اجتماعی _ گردشگري دريايي بعنوان یک صنعت پربازده ،منبع درآمد مهمی برای بسیاری از  کشورهایی است که از نعمت همجواری در کنار دریا برخوردارند. 
این نوع از گردشگری بدلیل نوپا بودن نیاز به زیرساخت های بیشتری برای توسعه دارد.ایران در کنار سایر جاذبه های طبیعی، فرهنگی و تاریخی با داشتن بیش از دو هزار و 500 کیلومتر خط ساحلی از استعداد بالقوه ای برای گسترش توریسم و گردشگری دریایی برخوردار است. اما به عقیده بسیاری از صاحبنظران هنوز گردشگری در این بخش رشد چندانی نداشته است.استان هرمزگان در کنار خلیج فارس و دریای عمان با داشتن بیش از یک هزار و200 کیلومتر مرز آبی و برخورداری بیش از دو هزار و 237 کیلومتر ساحل ، 14جزیره و 71 بندر یکی از استان های مهم در گردشگری دریایی محسوب می شود. 
به گونه ای که از این استان بعنوان مرکز سفرهای دریایی ایران یاد شده است.وجود جزایری مانند هرمز، هنگام، قشم وجاذبه های طبیعی مانند جنگل های حرا ،جزایر ناز و وجود دلفین ها اکواریوم طبیعی ویژه ای به این استان داده است که سالانه حجم زیادی از گردشگران را به خود جذب می کند. بامری معاون سیاسی و امنیتی استانداری هرمزگان با اعلام رشد 15 درصدی گردشگری هرمزگان نسبت به گذشته می گوید: از 9 میلیون نفر مسافر که وارد استان هرمزگان شده سه میلیون و 500هزار نفر به جزایر استان سفرکرده اند.همچنین روزانه 12هزار نفر به جزایر قشم و هرمز سفر می کنند.صفایی مدیر کل بنادر و دریانوردی هرمزگان هم می گوید:هرمزگان رتبه نخست سفرهای دریایی را در کشور دارد که 90 درصد  سفرها  به جزیره قشم صورت می گیرد. 
مهمترین عاملی که در یک سفر دریایی حرف اول را می زند وجود حمل و نقل دریایی با زیر ساخت ایمن است.اما مدتها افزایش سفرهای دریایی به جزایر هرمزگان در حالی صورت می گرفت که بیشترشناورهای اختصاصی در این مسیرها ایمن نبودند و سوانح دریایی را ایجاد می کردند.سوانح دریایی طی ماههای اخیر ، خدشه ای را به گردشگری دریایی هرمزگان وارد کرده است.مهمترین این سوانح غرق شدن 17 گردشگر مشهدی در بهمن پارسال است.
در این زمینه اقداماتی ازقبیل نوسازی ناوگان حمل و نقل مسافری در دریا تا ساماندهی اسکله های مسافری صورت گرفت که همگی نشان دهنده توجه دولت و حتی بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در بخش گردشگری دریایی است.
بامری معاون سیاسی و امنیتی استانداری هرمزگان می گوید: گام های بلندی در جهت توسعه و تجهیز حمل و نقل دریایی، ایجاد زیر ساخت ها، موج شکن، اسکله و ترمینال مسافربری مجهز برداشته شده است.
پیش از این این سانحه دلخراش دریایی مسافران با 266 اتوبوس و قایق تندرو به قشم و هرمز سفر می کردند که در پی بروز سوانح دریایی شورای تامین استان هرمزگان رفت و آمد هر گونه شناور را سبک  به علت غیر ایمن بودن به این جزایر ممنوع کرد . 
مدیرکل بنادر و دریانودی هرمزگان در مورد اجرای یک شبه طرح ممنوعیت تردد اتوبوسهای دریایی و قایق های موتوری می گوید: از7سال پیش سازمان بنادر و دریانوردی کشور بر اساس کارشناسی ها انجام شده اتوبوسهای دریایی را برای حمل و نقل مسافر غیراستاندارد اعلام کرده بود اما در شرایط مختلف مسئولان اجازه اجرایی شدن طرح ممنوعیت تردد این شناورها را ندادند و اصرار به تردد این شناورها داشتند.صفایی می افزاید: این اداره کل تمام تلاش خود را همانند سال‌های گذشته  بر ایجاد شرایط ایمن برای سفرهای دریایی برای مسافران به کار گرفته است.وی با اشاره به اقدامات اداره‌کل بنادر و دريانوردي استان هرمزگان در راستاي افزايش ايمني مسافرت‌هاي دريايي و امکانات جستجو و نجات دريايي، تصريح می کند: گر چه وقوع سوانح دريايي امري اجتناب‌ناپذير است، اما با اتخاذ تدابير صحيح، سوانح دريايي در اصل قابل پيشگيري، کنترل يا مقابله هستند. اين مقام مسوول به ايمن‌سازي آب‌راه‌ها اشاره کرد و گفت: پاکسازي آب‌راه از شناورهاي مغروقه نيز مي‌تواند در کاهش آسيب‌ها موثر است. 
مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان تاکید می کند: در مسیر حرکت این سازمان به سمت استانداردسازی ناوگان و اسکله‌های مسافری، استان هرمزگان طی سال‌های آینده به یکی از مناطقی در منطقه تبدیل می‌شود که در بعد مسافرت‌های دریایی، حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. از سوی دیگراختصاص 20 شناور ایمن تندرو در مسیر قشم بندرعباس و هرمز بندرعباس پاسخگوی گردشگران و مسافران به این مناطق نیست و می تواند صنعت گردشگری را تحت تاثیر قرار دهد.
همچنین به گفته مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان احداث ترمینال مسافری بندرشهید حقانی کمک زیادی به گردشگری دریایی می کند. حسنی یکی از اتوبوس داران دریایی قشمی با اشاره به اینکه بیشتر مسافرانی که بین جزیره قشم و بندرعباس ترددمی کنند انگیزه اقتصادی دارند می گوید: گردشگری قشم هنوز رونق چندانی ندارد و علت آن نبود مدیریت لازم برای توسعه گردشگری دریایی اعم از اسکله، راهنمای گردشگران و سایر ملزومات گردشگری است.
فعال شدن گردشگري دريايي با فراهم شدن زیر ساختها موجب جذب‌ گردشگران داخلي و خارجي به سوي اين استان وافزایش درآمد هنگفتي از اين طريق  و در نتیجه باعث تحول و توسعه همه جانبه استان هرمزگان می شود.اما فقط جزیره قشم بدلیل امکانات تجاری که دارد از زیر ساخت های گردشگری خوبی نسبت به دیگر جزایر برخوردار است.جزیره هرمز با عنوان مروارید خلیج فارس با وجود ظرفیت های گردشگری فراوانی که دارد زیرساختهای مناسبی برای جلب گردشگر ندارد و این امر مانع تبدیل جزیره رنگین کمانی به جزیره ایی توریستی شده است. معاون سرمایه گذاری و گردشگری اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری هرمزگان می گوید:بر اساس مصوبه دولت ،جزیره هرمز به عنوان یکی از مناطق نمونه گردشگری کشور برگزیده شده اما ایجاد امکانات گردشگری آن 60درصد پیشرفت فیزیکی دارد. از سویی دیگر درپی سفر رئیس جمهور به جزیره بوموسی مصوبه تبدیل این جزیره به یک منطقه نمونه گردشگری برای احیای صنعت گردشگری تصویب شد.فرماندار ابوموسی می گوید : بحث‌های سیاسی درباره ابوموسی زیاد مطرح شده اما باید درباره مسائل اقتصادی و گردشگری این جزیره ایرانی نیز اظهارنظر و تصمیم‌گیری شود.
موسوی با اشاره به وجود سواحل بکر، آکواریوم طبیعی و سایر جاذبه‌های طبیعی این جزیره می افزاید: بدون شک با جدی‌تر گرفتن موضوع گردشگری در ابوموسی، در آینده نزدیک شاهد شکوفایی بیش از پیش ابوموسی خواهیم بود.
گردشگری دریایی در هرمزگان در ابتدای راه قرار دارد .گردشگری که می تواند با رونق خود زمینه اشتغال جوانان را فراهم کند هنوز نتوانسته از بهترین امکانات خود استفاده کند.امکاناتی مانند وجود 14 جزیره در یک استان از 17 جزیره خلیج فارس موهبتی است که نمی توان آنرا نادیده گرفت. فقط همت مسئولان و بخش خصوصی را می طلبد.

دیدگاه ها (0)
img