اقتصادی
صبح ساحل، اقتصادی _ استان هرمزگان با داشتن هزار و 400 کیلومتر نوار ساحلی یکی از مستعدترین استان های کشور برای پرورش میگو است.
صبح ساحل، اقتصادی _ استان هرمزگان با داشتن هزار و 400 کیلومتر نوار ساحلی یکی از مستعدترین استان های کشور برای پرورش میگو است.وجود 50 هزار هکتار اراضی مستعد برای تولید میگوی پرورشی ، 13 مرکز تکثیر لارو میگو با قابلیت تولید هزار و 160 میلیون قطعه لارو (بچه میگو) در سال ، وجود 5 سایت پرورش میگو و چهار سایت با زیر ساخت آماده و وجود حدود 5 هزار هکتار سطح مفید قابل کشت در مزارع پرورش میگو از مهمترین ظرفیت های این بخش شیلاتی استان هرمزگان است. استفاده از این ظرفیت ها استان هرمزگان را در رتبه دوم تولید و تکثیر میگو و همچنین رتبه دوم کشت در کشور قرار داده است. میرزاده مدیرکل شیلات هرمزگان با اشاره به تولید 29 درصد میگوی پرورشی کشور در هرمزگان می گوید : اکنون پنج مزرعه پرورش میگو با هزار و 870 هکتار سطح مفید کشت فعال است که با بهره برداری از چهار مزرعه دیگر تا پایان برنامه پنجم توسعه ،ظرفیت کشت به 5 هزار هکتار می رسد. اما فعالان این عرصه اقتصادی در فصل پرورش میگو با مشکلاتی مواجهند که می تواند در میزان تولید این آبزی تاثیر فراوانی بگذارد و علاوه بر بیکار شدن آنان ، اقتصاد استان را نیز متاثر از خود کند. کمبود سوخت، لایروبی نشدن کانال آبرسانی و اجرا نشدن مصوبه بخشودگی سود و جرایم دیرکرد وام ها از جمله مهمترین مشکلات این حوزه است.
رسول یکی از پرورش دهندگان مینابی می گوید : حدود یک ماه است که اداره شیلات سوخت به ما نداده و تلاش ما برای برطرف کردن مشکل تاکنون به جایی نرسیده است. یکی دیگر از مزرعه داران پرورش میگو می گوید : اگر نتوانیم سوخت مورد نیاز موتورهای دیزل برای انتقال آب را فراهم کنیم همه 120 تن میگو موجود در مزارع از بین می رود. رضا می افزاید: بخاطر جزر و مد دریا با موتورهای دیزلی آب را از کانال به استخرها انتقال می دهیم. وی می افزاید: کمبود سوخت در این ماه باعث خفه شدن 6 تن میگوی مزرعه ام شد و 15 میلیون تومان خسارت روی دستم گذاشت ، بارها برای حل مساله سوخت به استانداری ، فرمانداری و شیلات هرمزگان مراجعه کردم اما تاکنون جوابی از آنان دریافت نکرده ام.عیسی مزرعه دار دیگر می گوید: پیش از این شیلات مقداری از سهمیه سوخت صیادان را در اختیار ما قرار می داد که با اعتراض صیادان سهمیه سوخت مزارع هم قطع شد. وی می افزاید: این مشکل باعث شده است تا تولید کمتری داشته باشیم. شهرستان میناب که مهمترین مرکز پرورش میگو در استان هرمزگان است ، 76 مزرعه پرورش میگو دارد که از این تعداد پنج مزرعه با مشکل اساسی سوخت مواجه است .راهکار اداره کل شیلات هرمزگان برای رفع این مشکل ، برقدار شدن این مزارع است. معاون آبزی پروری شیلات هرمزگان می گوید : طرح برقدار شدن مزارع پرورش میگو از سال84 در هرمزگان شروع شده است. کریمی می افزاید: شیلات هرمزگان برای برقدارکردن مزارع تسهیلات به مزرعه داران پرورش میگو می دهد. وی اضافه می کند : اکنون شیلات هرمزگان با هماهنگی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی سوخت مورد نیاز پنج مزرعه پرورش میگو را در اختیار پرورش دهندگان قرار می دهد .
صاحبان این پنج مزرعه می گویند: آنان به علت ناتوانی مالی قادر به برقدار کردن مزارع خود نیستند و به همین علت از موتورهای دیزلی استفاده می کنند. هر مزرعه پرورش میگو در هر دوره چهار ماهه به 50 هزار لیتر سوخت نیاز دارد. رئیس اتحادیه پرورش دهندگان میگو در میناب می گوید: بانک کشاورزی به علت بدهی قبلی صاحبان این مزارع از پرداخت تسهیلات برای برقدار کردن مزارع خودداری می کند. دولتی می افزاید: خشکسالی پی در پی، بیماری و صادر نشدن محصول به کشورهای اروپایی سبب وارد آمدن خسارت به پرورش دهندگان میگو و باز پرداخت نشدن بدهی آنان به بانکها شد. وی می گوید: این پنج مزرعه که توان تولید 150 تن میگوی پرورشی را دارند ، از چهار سال پیش تاکنون به علت ناتوانی اقتصادی تعطیل شده بود.رئیس اتحادیه پرورش دهندگان میگو در میناب می گوید : مشکل لایروبی نشدن کانال آبرسانی ، همه مزارع پرورش میگو را در میناب درگیر کرده است. دولتی می افزاید : آن واحدهایی هم که موتور برقی برای انتقال آب از کانال به استخر را دارند با مشکل مسدود بودن کانال آب مواجهند. وی تصریح می کند: 2 سالی است اداره کل شیلات برای لایروبی این کانال ها اقدام نکرده است. خانم ضیائیان رئیس مرکز توسعه میگو هرمزگان با توجه به برآورد شدن اعتبار لایروبی کانال ها ، زهکش ها ، دریچه های سایت ها و مرمت آنها می گوید : در صورت واگذاری اعتبار به استانداری هرمزگان و به تبع آن تخصیص اعتبار برای این طرح ، لایروبی امسال انجام می شود .رئیس اتحادیه پرورش دهندگان میگو در میناب می گوید : به علت مشکلات واحدهای پرورش دهنده ، مزارع تکثیر لارو میگو هم تحت تاثیر قرار گرفتند . حسین یکی از تکثیر کنندگان لارو میگو می گوید: امسال هر قطعه لارو را بجای 6 تومان ، 3 تومان فروختم و مشتری بیشتر لاروها استان های همجوار بودند که مزرعه پرورش میگو دارند .سود وام و جرایم دیرکرد مزرعه داران مشکل دیگری است که صنعت آبزی پروری را نشانه گرفته است. مسئول مرکز تکثیر میگو در شهرستان جاسک می گوید : بیشتر تولیدکنندگان میگو برای راه اندازی مزارع پرورش و تکثیر میگو وام بیشتر از 450 میلیون تومان از بانک گرفته اند اما از سه سال پیش به علت ورود کشند قرمز به خلیج فارس و مرگ بسیاری از آبزیان نتوانستند قسط وام های خود را پرداخت کنند .آقای گُرگیج می افزاید: پس از سه سال تاخیر، این وام ها تبدیل به 900 میلیون تومان شده است. وی ادامه می دهد: سود وام های پرداختی این بانک ها به تولیدکنندگان میگو بالاست. طبق مصوبه دولت 6 درصد از جرایم تاخیر تولیدکنندگان میگو به بانکها بخشیده می شود ، امری که به گفته رئیس سازمان شیلات ایران با تحقق آن زمینه کار و فعالیت در عرصه آبزی پروری برای پرورش دهندگان میگو فراهم می شود.تقوی مطلق سرپرست شیلات ایران پارسال گفته بود: بدهی پرورش دهندگان میگو به بانکها به زودی برطرف می شود. اما پس از گذشت یکسال رئیس اتحادیه پرورش دهندگان میگو در میناب می گوید: بانکها 6 درصد جرایم دیرکرد را بخشیده است اما مبلغی که قرار بود دولت برای اجرای این مصوبه به بانکها بدهد هنوز پرداخت نشده است.دولتی می افزاید : با پیگیری ها متوجه شدیم ابلاغیه دولت دست بانک مرکزی بود و این بانک به تازگی شروع به ابلاغ به بانکهای عامل در تهران کرده و هنوز به بانکهای عامل در استان ها ابلاغ نشده است .
وی می گوید : این بخشش شامل حال مزرعه دارانی می شود که امسال فعالیت داشته باشند.وزیرجهاد کشاورزی در این باره می گوید : مبلغ هزار میلیارد ریال اعتبار برای حمایت از بدهکاران پرورش میگو در سال91درنظر گرفته شده است .خلیلیان با اشاره به اولویت احیای مزارع پرورش میگو در سال 91 می افزاید : با ارائه بسته حمایتی به پرورش دهندگان میگو پیش بینی می شود تولیدات این صنعت رشد 100 درصدی داشته باشد.میگوی پرورشی در هرمزگان هر سال در 2 دوره مرداد و آذر برداشت می شود .سالانه بیش از 7 هزار تن میگوی پرورشی از مزارع پرورش میگو در میناب برداشت می شود ، برداشتی که معلوم نیست با مشکلات امسال مزرعه داران به چه میزان می رسد ؟ اما چیزی به برداشت اول میگو نمانده است ، حمایت به موقع از این صنعت پر بازده اقتصادی می تواند جلوی بسیاری از مشکلات فردا و بیکاری بیش از هزار نفر را بگیرد .
از سوی دیگر حمایت از صنعت پرورش میگو از مصداق های عملی تحقق شعارتولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی است.
تولیدکنندگان امیدوارند مسئولان برای تحقق این شعار به آنان کمک کنند تا مجبور نباشند به علت مشکلات قابل حل ، مزارع خود را تعطیل کنند.
نظرسنجی
اخبار مرتبط
18 هزار تن میگوی پرورشی در هرمزگان تولید می شود
تولید445میلیون قطعه لارو میگو درهرمزگان
مخالفت دانشگاه علوم پزشکی با احداث بازار ماهی فروشان در نوار ساحلی
630 هکتار از نوار ساحلی زیر کشت حرا رفت
چهارمین فرش خاکی در هرمز
پربازدیدترین ها
مجموعه سازه گستر گامبرون
شرایط جدیدی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت اعلام شده که براساس آن شش گروه از سهامداران نمیتوانند کارت اعتباری بگیرند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان منطقه آزاد قشم از الکترونیکی شدن مراحل ثبت نام و تمدید کارت شهروندی قشم با هدف کاهش مراجعات حضوری برای کنترل بهتر و مقابله با شیوع ویروس کرونا در جزیره خبر داد.
جدیدترین اخبار
حذف تیم تنیس روی میز جوانان ایران از مسابقات قهرمانی جهان
لیست قیمت جدید کالاهای اساسی در کشور منتشر شد
توضیح وزیر صمت درباره گرانی خودرو/ افزایش قیمت خودروها نصفه نیمه اعمال شد
ایران خودرو افزایش قیمت ها را اعمال کرد
واکنش سازمان غذا و دارو به فروش برچسب اصالت دارو در دیوار
حباب سکه ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان شد