29

آبان

1403


اقتصادی

02 بهمن 1391 09:18 0 کامنت

 صبح ساحل، اقتصادی _ همه مردم از ابتدای امسال تاکنون و بیشتر در ماههای اخیر متوجه وضعیت بد خرید خودرو شده اند و شاید خیلی ها هم در این زمان و با وجود شرایط بد به وجود امده تاکنون موفق به خرید خودرو مورد دلخواه خود نشده اند به راستی این بحران شدید چرا و به چه دلیل به وجود آمده؟

 قیمتی که امروز برای فروش در بازار آزاد اعلام می شود با قیمت فردا فرق دارد و شاید هم فردایی در کار نباشد و خودرویی که قصد خرید آنرا دارید دیگر نتوانید فردا بخرید. براستی چرا؟ به گزارش منابع آگاه ، ایران خودرو اکنون در وضعیتی به سر می برد که برای واگذار کردن ماشینهایی که پیش فروش کرده است و متعهد شده دچار مشکل شده است و هم اکنون تعداد زیادی ماشین در پارکینگ ها و حتی خیابان های داخل کارخانه پارک شده است که و به حاطر عدم نصب بعضی از قطعات نمی توانند به مشتریان تحویل دهد. مگر نه این که دو کارخانه بزرگ تولید خودرو در ایران وعده رونمایی از خودروهای جدیدشان را می دانند و از خود کفایی در این صنعت دم می زدنند پس چرا مردم حتی خودروهای قبلی این تولیدکنندگان را هم نمی توانند خریداری کنند و قیمتهای به گونه ای سرسام اور و غیرواقعی شده اند که کسانی که قصد خرید ماشین را دارند یا باید قید خرید ماشین را بزنند و یا باید به این قیمتهای نجومی تن دهند.

هر چند کارشناسان اقتصادی انتقادهای مختلفی را متوجه خودروسازان داخلی می دانند ولی شاید تنها بخش کوچکی از این مشکلات را باید به گردن تولید کنندگان دانست زیرا تحریم ها که دلیل اصلی اختلال در تامین قطعات و امور تولید هستند خارج از کنترل خودرو سازان می باشد.

در حال حاضر تنها کسانی که از وضعیت نابسامان خودرو در ایران سود می بردند دلالان  و واسطه ها می باشند که متاسفانه مردم هیچ راهی به جز مراجعه به این افراد برای خرید خودرو ندارند. بحران در صنعت خودرو به تبع آن صنعت قطعه سازی را نیز دچار بحران می کند و شاید اغراق آمیز نباشد که بگوییم حداقل نیمی از صنعت کشور فلج خواهد شد و با توجه به اشتغال زایی زیادی که این صنعت و صنعتهای وابسته به آن در کشور دارد به زودی با تعدیل نیروی انسانی و حتی تعطیلی این صنعت روبه رو خواهیم شد.

به راستی چه کسی مسبب اصلی این وضعیت است و چه کسی پاسخگو خریداران می باشد؟ تولید کنندگان از گرانی قطعه و کمبود ارز و بالا بودن آن دم می زنند و دولتمردان از پرداخت تسهیلات به خودرو سازان و توجه و کمک به این صنعت سخن ها سر داده اند و در این میان تنها فشار و آسیبی باید مصرف کنندگان تحمل کنند و چاره‌ای جز کنار آمدن با خواست دولت و فشار تولید کننده ندارد. تولیدکنندگان خواستار ارائه تسهیلات ارزان بانکی، تامین ارز دولتی مورد نیاز برای واردات قطعه، تامین مواد اولیه قطعه سازان از دولت هستند. در حالی که بر اساس گزارشات 1000 میلیارد تومان اعتبار در شورای پول و اعتبار به خودرو سازان تصویب شده که این تسهیلات به دو تولید کننده بزرگ خودرو در ایران سایپا و ایران خودرو پرداخت شده است. به گفته، احمد نعمت‌بخش، دبیرانجمن خودروسازان ایران،براي عادي شدن روند توليد قطعه و خودرو، مطالبات قطعه‌سازان از خودروسازان  اين هزار ميليارد تومان تخصيص يافته به ايران خودرو و سايپا  کافی نیست و نیاز به اعتبارات بیشتر است. بنا به گزارش سایت تحلیلی خبری عصر ایران احمد نعمت بخش در نامه ای  خطاب به رییس سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان نوشت:جناب آقاي تقوي! پس از سالها سازمان متبوعه شما يكبار در اسفند سال گذشته و يكبار در مهرماه امسال ، جمعاً مجوز افزايش قيمت ( بطور متوسط) 16 تا 24 درصدي را داده است. در حاليكه تقاضاي خودروسازان بين 50 تا 100 درصد افزايش قيمت بود. به گفته وی این افزایش قیمت با محاسبه ارز زیر 2000 تومان است و همچنین افزایش قیمت 30 تا 70 درصد قطعه سازان و 2 الی 3 برابر شدن قیمت مواد اولیه و افزایش دستمزدها در نظر گرفته نشده است.

این در حالی است که یکی از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس می گوید:  «واقعیت امر این است که وزارت صنعت، معدن و تجارت هیچگونه نظارتی بر قیمت گذاری خودرو نداشته است؛ در حالی که مجوز واردات خودروهای لوکس توسط همین وزارت خانه صادر شده بود.» قاضی پور خاطرنشان کرد: «افزایش قیمت خودرو دیگر امکان ندارد.

قاضی پور در پاسخ به این سوال که خودروسازان عنوان می کنند گرانی خودرو به دلیل افزایش قیمت قطعاتی است که وارد می کنند؟، گفت: «مگر یک خودرو از چند قطعه ساخته می شود؟ چند درصد این قطعات را از خارج وارد می کنند؟ از کجا وارد می کنند؟ چطور وارد می کنند، مستقیم یا غیر مستقیم؟» وی با بیان این که افزایش این قدر قیمت خودرو نباید فقط بخاطر افزایش قیمت قطعه باشد گفت:«شما هر قطعه ای که فکر می کنید در ایران تولید نمی شود، بنده می توانم شش ماه بعد آن قطعه را در اصفهان یا تبریز به شما تحویل دهم. بنابراین خودروسازان خیانت می کنند اگر از قطعات خارجی استفاده می کنند.»

همچنین به گزارش سایت خبری فرارو در این رابطه سید عنایت الله هاشمی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: «طبیعتا با دستور جدید برای تغییر مبنای قیمت گذاری خودرو از ارز مرجع به ارز مبادله ای، با افزایش قیمت خودرو روبرو خواهیم شد.» این نماینده مجلس ادامه داد: «شرکت های خودروسازی مدعی هستند در تولید هر خودرو چند میلیون ضرر می دهند و اگر تولید نکنند به نفع آنها است. خودروسازان معتقدند قیمت مواد اولیه (داخلی و وارداتی) افزایش یافته و اکنون تولید برای آنها مقرون به صرفه نیست و فقط به خاطر بازار تولید می کنند و ضرر آنها در حال انباشته شدن است.» وی خاطرنشان کرد: «به همین دلیل ما شاهد کاهش تولید خودرو از سوی خودروسازان در نه ماهه امسال بودیم.»

جالب است بدانیم که آقا نجفی منش رییس انجمن قطعه سازان ایران به راحتی اعلام می کند که مردم با قیمت‌های جدید خودرو کنار می‌آیند همان طور که با قیمت بنزین، نان و خیلی چیزهای دیگر کنار آمدن. وی می‌گوید، زیرا اکنون هم دولت و هم تولید کننده به خوبی رگ خواب مصرف کننده‌ای را که چاره‌ای جز تن دادن به کارهای غیر کار‌شناسی و بعضاً ظالمانه ندارد، به دست گرفته و شناخته‌اند. تن دادن مشتریان به قیمت خودرو و نداشتن چاره ای جز این  موضوعی است که باعث می شود. افزایش قیمت خودرو همچنان ادامه داشته باشد به امید روزی که دولت و این صنعت انحصاری به جای چانه زنی بر سر مسائل به فکر مردم باشند  زیرا این افزایش قیمت  نتیجه‌ای جز بار شدن فشار بر اقشار کم درآمد  و کف جامعه ندارد.

دیدگاه ها (0)
img