03

دی

1403


اجتماعی

07 بهمن 1391 08:44 0 کامنت

صبح ساحل، اجتماعی _ روزی نیست در استان هرمزگان خبری از کشف و ضبط قاچاق سوخت شنیده نشود.قاچاق سوخت تبدیل به مهمترین مشکل اجتماعی مردم این استان شده است.زمانی فقط عده ای از روی بیکاری به قاچاق روی می آوردند اما اینک حتی دانش آموزان نیز به این گروه پیوسته اند.آمارهای نشان می دهد که فقط 4 میلیون و 79 هزار و 90 لیتر سوخت قاچاق در هشت ماه نخست امسال در نوار مرزی استان کشف شده که  نسبت به مدت مشابه پارسال با 168 درصد افزایش روبرو بوده است.گازوئیل بیشترین محبوبیت را برای قاچاقچیان سوخت دارد. اما این قاچاق خانمان سوز فقط اقتصاد ملی و مردم را تهدید نمی کند بلکه محیط زیست  استان مان را  هم درگیر تبعات خود قرار داده است.

 

معاون اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان می گوید: تالاب بین المللی خور آذینی سیریک که یکی از چهار تالاب بین المللی هرمزگان است بر اثر عواملی از جمله قاچاق سوخت در حال تخریب است.ریاضی فر می افزاید: این تالاب پناهگاه و مامنی برای قاچاقچیان  سوخت محسوب می شود.

 

وی ادامه می دهد: سرعت زیاد شناورها حین فرار و تخلیه و بارگیری سوخت و یا تخلیه در دریا محیط زیست این منطقه را تهدید می کند.معاون اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان می گوید: اهمیت ویژه تالاب خور آذینی سیریک به علت این است که این تالاب تنها رویشگاه جنگلهای چندل در ایران محسوب می شود.

 

درخت چندل از گونه هاي جنگلهاي حرا است.

 

جنگل هاي حرا اكوسيستمي ماندابي از گونه هاي ساحلي مناطق حاره هستند كه مانگرو نيز ناميده مي شوند.

 

در هنگام مد، تاج درختان در جنگل هاي حرا بالاتر از سطح آب دريا ديده مي شود و ديده شدن بقيه درختان زير آب دريا از شگفتي هاي طبيعت است.

 

معاون اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان می گوید: از20 هزار هکتار جنگل های مانگروی استان هرمزگان 900 هکتار آن در تالاب بین المللی خور آذینی قرار دارد.تالاب  آذيني یا "منطقه حفاظت شده حرا رودگز " به دلیل اهمیت زیست محیطی و پوشش گیاهی در فهرست کنوانسیون رامسر ثبت شده است. ریاضی فر می افزاید:اين منطقه حفاظت شده با 27 هزار و 46 هکتاردر 15 كيلومتري بندرسيريك واقع شده است.

 

تالاب بین المللی خورآذینی یکی از زیبا ترین و بکرترین تالاب های دنیاست که از آن علاوه بر زیستگاه  پرندگان، جانوران، آبزیان و توریسم به عنوان پناهگاهی امن برای در امان ماندن شناورهای صیادان در هنگام مواج بودن دریا استفاده می شود.

 

همچنین صید میگوی مولد و تخلیه آن در این منطقه برای افزایش جمعیت میگوهای مولد بر اهمیت خورآذینی افزوده است.یک کارشناس شیلات می گوید: در خور آذینی لاروهای ماهی و میگو زندگی کرده ،بزرگ شده و وارد  دریا می شوند اما آب آلوده به گازوئیل باعث خفگی و نابودی  این لاروها می شود.دو مرکز پرورش و تکثیر میگو نیز در کنار خور آذینی در حال راه اندازی است که این آلودگی ها می تواند اثرات سوء بر پرورش این آبزیان بگذارد.

 

اما این فقط قاچاق سوخت نیست که قاتل این زیستگاه طبیعی است بلکه اداره کل شیلات هم با ساخت اسکله صیادی به کمک قاچاقچیان آمده است.

 

برخی اهالی محلی هم می گویند: شیلات هرمزگان برای تردد شناورهای صیادی در این تالاب اقدام به ساخت اسکله کرده است. اسکله ای که موجب افزایش تردد شناورهای سنگین و افزایش قاچاق سوخت و آلودگی دریا بر اثر تخلیه و بارگیری گازوئیل شده است. 

 

به گفته رئیسی رئیس شیلات شهرستان سیریک  حداقل روزانه بیش از 130 فروند شناور مجاز و غیر مجاز در این تالاب تردد می کنند.

 

بخشدار مرکزی سیریک هم می گوید: اسکله صیادی60 متری خورآذینی سیریک امکان پهلوگیری همزمان 33 فروند لنج و قایق  دارد .

 

حاجی پور می افزاید:تخلیه و بارگیری بهداشتی آبزیان و سهولت در جابجایی، برخورداری از امکانات رفاهی و خدماتی به صیادان و گردشگران و ایجاد مکان مناسب برای شناورها از اهداف ساخت این اسکله صیادی است.اداره کل شیلات هرمزگان اعلام کرد ساخت این اسکله ملی بوده و با هدف ساماندهی به شناورهای صیادی و با مجوز سازمان محیط زیست صورت گرفته است.هنوز این اسکله 95 درصد پیشرفت دارد اما صیادان از آن استفاده می کنند.

 

معاون اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان می گوید: طرح احداث اسکله صیادی پیش از سال 80 که این منطقه جزء منطقه حفاظت شده قرار گرفت تصویب شده بود اما در همان زمان اینجا تالاب بین المللی بود.

 

ریاضی فر می افزاید: با توجه به خطراتی که اسکله برای این منطقه به همراه دارد این اداره کل سه نامه به اداره کل شیلات هرمزگان مبنی بر انتقال اسکله از تالاب آذینی ارسال کرده است.

 

اما شنیده ها حاکی از آنست که ماموران حفاظتی سازمان های ذیربط  در این منطقه حضور ندارند و این تالاب محل گذار شناورهای فاقد هویت شده است.

 

همچنین شنیده می شود پایگاه شیلات بدلیل نبود آب و برق فاقد نیروی انسانی است و پایگاه محیط زیست هم دارای دو نیروی ثابت است که به گفته معاون اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان کافی نیست و دفتر حفاظت محیط زیست سیریک در حال احداث است.نکند قاچاق سوخت علاوه بر ضربه به اقتصاد ،اکو سیستم طبیعی مان را هم نابود کند.

 

دیدگاه ها (0)
img