05

آذر

1403


اجتماعی

01 خرداد 1398 09:40 0 کامنت


اصطلاح  نوکیسه در فرهنگ دهخدا به معنی «کسی است که تازه به مال و دارایی رسیده» و در فرهنگ معین به معنی «کسی است که تازه درآمدی پیدا کرده است»  این افراد پول خود را از طرق مختلف و یک شبه دست می آورند .برخی از طریق ارث و جهش های اقتصادی و برخی از طریق  رانت یا به شکل‌های نامشروع.
 این پدیده، پس از سقوط شوروی و برخی کشورهای دیگر به وجود آمد که اقتصاد سوسیالیستی و بسته‌ای داشتند. بعد از  فروپاشی ها، در این سیستم‌های اقتصادی افراد پول‌های زیادی به دستشان آمد و به شکل متظاهرانه‌ای آن‌ها را هزینه می‌کردند. نوکیسگی در نظام‌های باستانی و در جماعت‌های غارت‌گر مانند مغول‌ها و ژرمن‌ها وجود داشته است. یعنی آنها با غارت جماعت‌های دیگر به ثروتی می‌رسیدند که زحمتی برای آن نکشیده بودند. و هنوز هم همین ویژگی نوکیسگی در جامعهٔ مدرن وجود دارد که همان گسست ثروت از کار است.


اما در جوامع مدرن آنچه به چشم میاید برخورد با افراد مجرم به شکل برابر است. در همه جای دنیا اختلاف طبقاتی وجود دارد، اما تعریف قانون برای همه یکی است. برای مثال کوین اسپیسی بعد از رسوایی جنسی‌اش در سال 2017 ، مردم کشورش فیلم او را بایکوت کردن و این فیلم که با هزینه بسیار ساخته شده بود، در یک هفته ورشکست شد. یا پاریس هیلتون، ثروتمند و مدل امریکایی و وارث مجموعه هتل‌های هیلتون به دلیل حمل چند گرم مواد مخدر به حبس 6 ماه زندان محکوم شد. یا چندی پیش دیوید بکهام به دلیل استفاده از تلفن همراه حین رانندگی به پرداخت 750 یورو و منع رانندگی به مدت 6 ماه شد . حال این را مقایسه کنید با فوتبالیست مشهوری که ویدئوی جنجالی از او منتشر شد که نشان می‌داد از تست الکل در رانندگی نه تنها طفره می‌رود بلکه برخورد زشتی نیز با مأمور رانندگی دارد و یا سال گذشته که ویدئویی منتشر شد که نشان می‌داد مردی بخاطر خودروی گران قیمت خود یک مأمور رانندگی را به باد کتک میگیرد. این نوکیسه ها مدعی اند، گویا این ثروتمندان تن به مجازاتی که برای عوام است نمی دهند .


حال مقایسه اجمالی می کنیم از حوادثی که در هفته و ماه های اخیر در رسانه های ایران جنجال هایی به پا کرده که نه تنها پدیده نوکیسه گی را بیش از بیش پر رنگ کرده، بلکه نحوه  برخورد آنها  با جرم شان را نیز زیر سوال برده است. ژن های خوبی که در مقابل خون مردم نیز پاسخگو نیستند . یکی از داغ ترین آنها جوان پورشه سواری است که در اصفهان جان یک جوان دیگر را گرفت .
اولین بار بعد از ظهر پنج شنبه ۲۶ اردیبهشت این خبر در فضای مجازی بسیار پیچید و سر و صدایی ایجاد کرد . تصادف یک شخص پورشه سوار با یک دستگاه خودرو پراید سفید در خیابان کارگر اصفهان که ظاهراً راننده پورشه از صحنه متواری شده و راننده پراید سفید که یک جوان 21 ساله به نام فرهاد طاهریان در جریان این اتفاق کشته شده است.


این خبر منتشر شده در فضای مجازی اینگونه بیان می‌کند که زن جوانی که خود را خواهر فرد متواری می‌نامد در بحث بین ماموران و شاکیان خودروهای خسارت دیده در صحنه حادثه می‌گوید : " کشتیم که کشتیم، دیه‌اش را می‌دهیم ،برای چه سر ماشین می‌روید و می‌دانید قیمت این ماشین چند است؟! و حتی کار به زد و خورد هم کشیده می‌شود " .  روایت شاهدان عینی از رفتار به شدت پرخاشگرایانه و طلبکارنه این خانم با  مردم و شاکیان است .
گزارش رسمی پلیس می‌گوید راننده خودروی پورشه پس از برخورد با یک خودروی پراید و یک پژو ۲۰۶ از صحنه گریخته است. کارشناس پلیس علت حادثه را سرعت غیرمجاز و عدم رعایت فاصله طولی از سوی راننده سواری پورشه اعلام کرده است.
در پین این حادثه زنجیره نقدها و واکنش‌هایی منتشر شد از این دست که طبقه کارگر زیر پای پورشه سواران له می‌شود، این‌ها فرزندان آقا زاده‌ها هستند ، آن‌ها مارا خواهند کشت و دیه‌مان را خواهند داد . عده‌ای از جماعت نوکیسه‌ای گفتند که به دلیل دارایی و تمکین مالی می‌توانند دست به هر جنایتی بزنند و راحت جان دیگران را خرید و فروش کنند اما پشتشان به کجا گرم است ؟ پدران یا یا رابط های پر نفوذ ؟


همزمان با این خبر، دادگاه آقای هادی رضوی ( داماد وزیر کار و رفاه) و سی نفر از متهمان بانک سرمایه در جریان بود که ایشان متهم است که با مجرای پرداخت رشوه به مدیران بانک سرمایه، بدون تودیع وثیقه، حدود ۱۰۷ میلیارد تومان را در سال ۹۱ تا ۹۴ از شبکه بانکی خارج و صرف عیش‌ونوش، سفرهای خارجی، خودروهای لوکس و ملک کرده است حتی ایشان با تیم تشریفات جا به جا می شوند و با مال مردم ، ثروتش را به رخ مردم می کشیده است
مدار اصلی بانک سرمایه صندوق ذخیره فرهنگیان است و پرونده این بانک پس از کشف فساد «۱۵ هزار میلیارد تومانی» در این صندوق به جریان افتاد.


صندوق ذخیره فرهنگیان بیش از ۸۰۰ هزار عضو وابسته به وزارت آموزش و پرورش دارد و از سپرده‌های ماهیانه فرهنگیان به آنان سود سالانه پرداخت می‌کند.
آنچه که در جلسات هادی رضوی بسیار به چشم می‌خورد، نپوشیدن لباس متهم است، او با لباس شخصی و با رفتاری خیلی حق به جانب در دادگاه حاضر شده است  و از طرفی نیز با قرار وثیقه آزاد بود، او مادام از قبول اتهامات سر باز می‌زد و به نقل از میزان در جایی نماینده دادستان می‌گوید  که رضوی با پول معلمان بیش از 200 میلیارد تسهیلات گرفته است که با آنها خودروهای لوکس خریده و به بیش از 50 کشور سفر کرده است که اینها تنها بخشی از اتهام‌های او هستند .
اما داستان نوکیسه های حق به جانب به اینجا ختم نمی شود . پرونده  قتل حامد کرمی که توسط همسرش خانم مهرنیا در جلسه دادگاه امیر حسین آزاد مطرح شد.


امیر حسین آزاد، فرزند استاندارد سابق استان‌های ایلام، همدان و سیستان و بلوچستان و داماد استاندار فعلی استان هرمزگان است. او با ۳۰ سال سن، متهم ردیف اول فساد بزرگ مؤسسات مالی البرز ایرانیان و ولیعصر است و بیش از شش هزار شاکی و یک‌هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بدهی دارد . آنچه که در جلسات دادگاه او گفته شد قتل حامد کرمی یکی از مدیران البرز ایرانیان که دو سال پیش کشته شد، همسر ایشان در جلسه دادگاه با ارائه توضیحاتی درباره نحوه قتل همسرش مطالبی را بیان کرده  بود .
خانم مهرنیا همسر حامد کرمی در دادگاه پنجمین جلسه رسیدگی به پرونده  گفته بود روز قبل از سال تحویل ، مردم در سرپرستی جمع شده بودند، آزاد و دوستانش برگه‌ای برای تمام شعب فکس کردند که بالای آن توسط یکی از معاونان بانک مرکزی پاراف شده بود که قرار است مجوز صادر شود، مادوباره دیدیدم مردم تجمع می‌کنند و اسم موسسه همچنان جزو مؤسسات غیرمجاز است.


او به قاضی گفته بود که  آقای قاضی امروز سالگرد فوت همسر من است، من امروز به عنوان وکیل تمام قد همسرم در اینجا هستم و تا جا دارد می‌ایستم، من شاکی اصلی این پرونده هستم، چون جلوی چشم خودم همسر بی گناهم را خاک کردند و ساعت یک بامداد جنازه همسرم را در آغوش گرفتم جنازهٔ کسی که همان روز به همراهش رفته بودیم مبلمان عروسی بخریم. در ادامه قاضی صلواتی از شاهد پرسید ماوقع قتل همسرش را توضیح بدهید، شاهد خانم مهرنیا هم  گفته بود که روز نیمه شعبان سال ۹۶ بود که به خانه آمدم و زمانی که رسیدم خانه مرتب بود دست‌ها و پاهای همسرم را بسته و به قتل رسانده بودند. و در ادامه اضافه کردند که پرونده قتل حامد کرمی همچنان در جریان است.


همسر مرحوم حامد کرمی همچنین در دادگاه گفته بود که : "من در این دو سال فریاد زدم تو چگونه زنده‌ای و نمرده‌ای، آقای آزاد به من پوزخند می‌زند و می‌گوید مگر من او را کشته‌ام."  این ها را امیر حسین آزادی می گوید که با اموال مردم و هواپیمای شخصی به جزایر توریستی میرفته است  و در آخر طبعات خوش گذرانی هایش هزاران نفر را گرفتار کرده است.
درهرصورت آنچه به دنبال این تصادف در فضای مجازی افتاد نشان‌دهنده حساسیت و خشم بعضی کاربران  و مردم از سبک زندگی آقازاده‌هاست، از سبک زندگی نوکیسه‌هاست که بی‌حدوحساب خرج می‌کنند .


آن‌ها پول‌ها را از کجا می‌آورند ، چرا راحت خرج می‌کنند ؟ چطور به‌راحتی جابه‌جا می‌کنند ؟ نفوذشان از کجا می‌آید ؟  شنیدن  پرونده‌های فراوان اختلاس و فساد مالی بعضی از مسئولان و آقازاده‌ها آن‌هم  در شرایطی که مردم با مشکلات شدید اقتصادی دست‌به‌گریبان هستند،‌ داغ مردم را بیشتر تازه می‌کند . فاصله طبقاتی در هرکجای دنیا و در هر جامعه‌ای وجود دارد . در جامع سالم طبقه شما افزایش میاید اگر و فقط اگر در کار و حرفه‌تان موفق باشید ولی در جامع ناسالم فاصله طبقاتی وقتی ایجاد می‌شود که فساد اخلاقی و مالی گسترده باشد. در اینجا آنها می گویند  که همه برابرند ولی ما برابرتریم . به گفته دکتر غلامرضا خلیل ارجمندی، "رواج فساد اقتصادی و مالی موجب می¬شود که مردم به‌جای داشتن روحیه تولیدی و مولد بودن در تفکر رانت¬ جویی و ایجاد رانت برای خود و نزدیکان باشند".


آن‌هایی که با این رانت‌ها یک‌شبه به‌جایی می‌رسند نه در پس پویایی اقتصاد می‌کوشند، نه در پی توسعه‌اند بلکه متظاهرانه و تخته‌گاز روی افکار عمومی دور دور می‌کنند .

دیدگاه ها (0)
img