15

آبان

1403


اقتصادی

21 اسفند 1391 08:45 0 کامنت

صبح ساحل، اقتصادی _  ارز مرجع که به گروه کالایی اولویت یک تعلق می گیرد تا کنون در مورد کالایی مانند برنج و اکنون گوشت مورد بی مهری قرار گرفته و شواهد حاکی از این است که باید منتظر برداشته شدن ارز مرجع در مورد واردات دیگر کالاها نیز باشیم.

 هرچند مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت به صراحت از روند تدریجی حذف ارز مرجع در گروه کالایی اولویت یک خبر نمی‌دهند ولی همان طور که دیدیم چندی پیش برنج به عنوان یکی از کالاهای اساسی از اولویت اول به اولویت سوم انتقال یافت و ارز مبالادتی به این کالای اساسی تعلق گرفت.

این اقدام هرچند تا زمان عملی شدن آن از سوی مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت عنوان نشد ولی در نهایت روند واردات برنج با ارز مبادله‌ای تثبیت شد. به طوری که در ابتدا هم ارز مرجع و هم ارز مبادله‌ای دریافت می‌کرد ولی پس از مدتی با حذف اختصاص ارز مرجع به آن از اولویت اول کالاهای وارداتی خارج و به اولویت سوم نقل مکان کرد.

اکنون نیز نوبت کالای اساسی به نام گوشت قرمز است، چندی پیش  مسوولان وزارت صنعت و معدن و تجارت اعلام کردند از این پس واردات گوشت قرمز با ارز مبادله ای امکان پذیر است ولی ارز مرجع نیز به آن تعلق می گیرد اما طبق آخرین اخبار معاون بازرگانی داخلی رسما اعلام کرد که گوشت قرمز به کالاهای اولویت سوم انتقال یافته است و شامل ارز مبادله ای خواهد شد.

به گفته برخی کارشناسان این روند یعنی فراهم کردن مقدمات تک نرخی شدن ارز که به نظر آنان یکی از بهترین راههای بهبود اوضاع اقتصادی در شرایط فعلی ادامه همین روند می باشد.

اما آنچه مسلم است، علی‌رغم ‌این که از یک سو مسوولان تنظیم بازار با اعلام فراوانی در ذخیره‌سازی کالاهای اساسی به دنبال مهار تورم و کنترل گرانی هستند و از سوی دیگر فعالان بخش خصوصی نیز به دنبال حذف ارز مرجع از واردات کالا‌ها هستند، این سوال پیش می‌آید که با اختصاص ارز مبادله‌ای برای ورود کالاهای اساسی مردم، چه تغییری در قیمت نهایی این کالاها ایجاد می‌شود ؟!

کالاهایی از جمله برنج و گوشت که تاکنون باارز مرجع وارد می شدند طی این مدت با نوسان قیمت و بیشتر با افزایش قیمت روبه رو بوده اند حال که واردات  این کالاها قرار است با ارز مبادلاتی انجام شود آیا باید شاهد افزایش قیمت برنج و گوشت بود یا نه؟

گزارش‌های رسیده حاکی از آن است که روغن نیز در آستانه پیوستن به برنج و گوشت قرمز است و به زودی ارز مبادله‌ای نیز به واردات آن اختصاص خواهد یافت و در نتیجه پس از مدتی به طور کامل از اولویت اول به اولویت سوم نقل مکان خواهد کرد.

هرچند حذف ارز مرجع از سوی بسیاری از کارشناسان و فعالان بخش خصوصی همواره مورد تاکید قرار گرفته است اما بر اساس اظهارات آنان باید در کنار اختصاص ارز مبادله‌ای و آزاد به واردات کالا، افزایش هزینه‌های آن را نیز در قالب پرداخت یارانه متناسب مهار کند در غیر این صورت شاهد افزایش قیمتها و تورم و گرانی کالاها خواهیم بود.

بر اساس اولویت‌بندی کالاها، در حال حاضر گوشت مرغ ، کره، جو، ذرت، دانه سویا، کنجاله، انواع روغن خام، شکر خام، شیرخشک صنعتی، شیرخشک اطفال، گندم دامی و خوراکی، ذرت دامی، عدس و روغن نخل در کالای اولویت اول و مشمول دریافت ارز مرجع هستند.

بر همین اساس قائم مقام وزیر صنعت معدن و تجارت با تاکید بر اینکه کالاهای اساسی در سال 92 کماکان ارز مرجع دریافت خواهند کرد، گفت: گروه بندی ده گانه کالاها کماکان برقرار خواهد بود و این سیاست‌های مشخص تجاری کشور است.

به گزارش مهر، مسعود موحدی افزود: اگر قرار باشد تغییراتی در این اولویت بندی ده گانه صورت گیرد ،قطعا به صورت موردی خواهد بود اما قرار نیست چارچوب کار در سال 2 تغییر کند.

 وی تصریح کرد: با امکانات مرکز مبادلات ارزی شرایط بهتری برای تامین ارز مبادلاتی فراهم خواهد شد و گزارشات حکایت از آن دارد که تعداد واحدهای متقاضی در صف دریافت ارز مبادلاتی کاهش یافته است.

همچنین معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از اختصاص ارز مبادله‌ای به واردات گوشت خبرداد و گفت: آن دسته از واردکنندگانی که گوشت را با ارز مرجع وارد می‌کنند، باید این کالا را به شرکت پشتیبانی امور دام تحویل دهند.

حسن رادمرد از اختصاص ارز مبادله‌ای به واردات گوشت خبرداد و گفت: از این پس، واردات گوشت علاوه بر دریافت ارز مرجع، ارز مبادلاتی هم دریافت خواهد کرد.

 معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: بر این اساس، افرادی که گوشت را با ارز مرجع وارد کشور می‌کنند، حتما باید کالای وارداتی خود را تحویل شرکت پشتیبانی امور دام وزارت صنعت، معدن و تجارت دهند؛ اما افرادی که گوشت را با ارز مبادلاتی وارد می‌کنند، می‌توانند آن را به قیمت مصوب زیر نظر معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت در شبکه‌های توزیع مشخص شده به فروش برسانند.

 وی تصریح کرد: هم اکنون قیمت تمام شده مصوب گوشت 14 هزار تومان است.

 معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: استفاده گوشت از ارز مبادلاتی سبب شده تا روند واردات و تامین نیاز داخلی تسریع شده و قیمت متعادل تر شود.

دیدگاه ها (0)
img