03

دی

1403


اقتصادی

26 فروردین 1392 09:47 0 کامنت

صبح ساحل، اقتصادی _ با آغاز مذاکرات دولت و مجلس طرح پیشنهادی افزایش قیمت بنزین و CNG در کشور کلید خورد و پیش بینی می شود امسال چشم جایگاه های سوخت برای نخستین بار به بنزین 1000 تومانی روشن شود.

به گزارش مهر، کمیسیون تلفیق مجلس از بسته افزایش قیمت حامل های انرژی رونمایی کرد و بر این اساس، در صورت موافقت اهالی بهارستان قیمت بنزین نیمه یارانه ای با 300 تومان افزایش به 700 تومان و قیمت بنزین آزاد با 200 تومان افزایش به 900 تومان می رسد. از این رو قیمت بنزین سوپر یا بنزین با استاندارد یورو نیمه یارانه ای با 300 تومان افزایش به 800 تومان و هر لیتر بنزین سوپر آزاد با افزایش 200 تومانی به 1000 تومان افزایش می یابد.

مصطفی کشکولی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی هم پیش تر با اشاره به تبعات تثبیت قیمت ها و یا عدم اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه ها، گفته بود: اگر قیمت ها در سال 92 تثبیت شود احتمال رشد 8 درصدی مصرف و افزایش مصرف بنزین تا سقف 70 میلیون لیتر در روز وجود دارد.

در کنار مباحث افزایش تقاضای احتمالی مصرف بنزین یکی از استدلال های افزایش قیمت بنزین از نگاه دولت بهبود کیفیت این فرآورده نفتی با اجرای طرح های بهینه سازی و بهبود فرآیند کیفیت در پالایشگاه های موجود نفت است.

آمارهای رسمی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی نشان می دهد که با سرمایه گذاری حدود 15 میلیارد دلاری استاندارد تولید بنزین و گازوئیل از یورو 2 به یورو 4 و 5 افزایش یافته است. در حال حاضر حدود 60 میلیون لیتر بنزین در کشور تولید می شود که مطابق با برنامه زمان‌بندی تولید این فرآورده نفتی با استاندارد یورو 4 به مرز 70 میلیون لیتر تا پایان سالجاری افزایش می یابد.

کاهش میزان گوگرد و ترکیبات حلقوی و آروماتیک‌ها که منجر به کاهش آلایندگی بنزین می شود و افزایش عدد اکتان که ارتقای میزان احتراق و درجه آرام سوزی بنزین را به همراه دارد، موجب می شود که مصرف بنزین اروپایی در خودروهای ایرانی به نوعی زمینه بهره وری بیشتر در ناوگان حمل و نقل را به همراه داشته باشد.

از سوی دیگر پیشتر مسئولان وزارت نفت و ستاد سوخت بارها تاکید کرده بودند، در یک دوره پنج ساله باید قیمت بنزین با یک شیب ملایم آزاد و تک نرخی شود که قطعا علاوه بر کاهش فساد منجر به افت انحراف این فرآورده نفتی به خارج از مرزهای کشور خواهد شد. متوسط مصرف بنزین ایران در دو سال گذشته با رشدی صعودی همراه بوده است به طوری که در سال 1390 متوسط مصرف روزانه 59.9 میلیون لیتر به ثبت رسید و سال گذشته هم مصرف این فرآورده نفتی با رشدی حدود 6 درصدی به مرز 64 میلیون لیتر در روز افزایش یافت.

از ابتدای سالجاری تاکنون هم متوسط مصرف این فرآورده استراتژیک و پرطرفدار نفتی هم با رشدی حدود 10 درصدی همراه بوده است و پیش بینی می شود در هفته های پیش روی کمی از تقاضا برای مصرف بنزین کاسته و مصرف این فرآورده نفتی در مرز 67 تا 65 میلیون لیتر در روز تثبیت شود.

با این وجود مسئولان وزارت نفت پیش بینی می کنند با افزایش تعداد خودروها در ناوگان حمل و نقل و تکمیل ظرفیت تولید CNG در سبد سوخت با ساخت 2500 جایگاه گاز، تقاضا برای مصرف بنزین با افزایش بیشتری همراه شود.

در حال حاضر روزانه 18 میلیون لیتر گاز در جایگاه های CNG به خودروها تحویل داده می شود که معادل مصرف روزانه 18 میلیون لیتر بنزین است و تا پایان سالجاری با تکمیل ساخت جایگاه های باقی مانده CNG حداکثر عرضه روزانه این حامل انرژی به 22 میلیون متر مکعب در روز افزایش می یابد.

در خوشبینانه ترین حالت CNG می تواند تا سقف 22 میلیون مترمکعب در روز تقاضا را برای کاهش رشد مصرف بنزین تکمیل کند و با تکمیل توسعه صنعت CNG به یک باره مصرف بنزین با رشد افسار گسیخته ای روبرو خواهد شد.

مصطفی کشکولی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی هم با اشاره به نقش CNG در مهار رشد مصرف بنزین، تاکید می کند: اگر صنعت CNG توسعه نمی یافت هم اکنون مصرف روزانه بنزین کشور با وجود سهمیه بندی و اجرای قانون هدفمندی یارانه ها به 82 میلیون لیتر در روز افزایش می یافت.

از طرفی سخنگوی كمیسیون تلفیق با بیان اینكه بعید است مرحله دوم هدفمندی یارانه ها برای سال 92 در مجلس به رای نمایندگان برسد گفت: پیشنهاد این است كه اگر مرحله دوم در سال 92 اجرایی نشود برخی اقلام انرژی از جمله بنزین تغییر كند و بنزین سهمیه ای از 400 به 700 و بنزین آزاد از 700 به 900 برسد.

دیدگاه ها (0)
img