15

آبان

1403


حوزه خلیج فارس

04 اسفند 1398 12:50 0 کامنت

اختلاف روس‌ها و سعودی‌ها ریشه در سطح موردنیاز این کشورها به قیمت نفت دارد، موضوعی که بارها مساله گسستن اتحاد نفتی بین دو کشور را مطرح کرده است.

به گزارش صبح ساحل، در آخرین اظهارنظر، روسیه نفت ۶۰ دلاری را برای اقتصاد مساعد دانسته، درحالی‌که موسسات معتبر جهانی بر این باورند که عربستان به قیمت بالای ۸۰ دلاری نفت برای تامین هزینه‌های خود احتیاج دارد. اس‌اندپی گلوبال هرچند متوسط قیمت نفت برنت در سال‌جاری را ۶۰ دلار بر بشکه و بالاتر از قیمت‌های کنونی برآورد کرده است، با این حال بر این باور است که کسری بودجه عربستان در سال ۲۰۲۰ به بیش از ۷ درصد و در سال ۲۰۲۱ به بیش از ۸ درصد خواهد رسید. موضوعی که می‌تواند به کاهش بیشتر ذخایر ارزی عربستان منجر شود. قیمت نفت برنت هفته گذشته بیش از یک دلار معادل حدود ۲درصد افزایش یافت و به بیش از ۵۸ دلار بر بشکه رسید. با این حال در آخرین روز معاملاتی به‌دلیل گسترش شیوع ویروس کرونا در خارج از مرزهای چین، قیمت‎‌ها در مسیر کاهشی قرار گرفت. احتمال میرود با ادامه نگرانی‌ها در هفته جاری افت قیمت‌ها ادامه یابد. قیمت‌ نفت از ابتدای سال‌جاری میلادی بیش از ۱۱ درصد از ارزش خود را از دست داده‌ است.

از سوی دیگر، به نظر می‌رسد در شرایط کنونی اختلافات دو کشور تعمیق یافته و به فرای موضوع سطوح مورد نیاز به قیمت نفت رسیده است. آن‌طور که موسسه اعتبارسنجی اس‌اند‌پی گلوبال اخیرا در گزارشی هفته گذشته اعلام کرد، تحت‌تاثیر شیوع ویروس کرونا در چین، کشورهای تولیدکننده نفت در حاشیه خلیج‌فارس بیش از هر کشور نفتی در معرض خطر قرار می‌گیرند چراکه چین بزرگ‌ترین خریدار نفت این منطقه است. آن‌طور که «دنیای‌اقتصاد» پیش از این در گزارشی تحت عنوان «تلنگر کرونا به دلارهای نفتی» در این خصوص نوشته بود، «کشور‌های عضو شورای همکاری خلیج‌فارس بین ۴ تا ۴۵ درصد از صادرات کالا‌های خود را که عمدتا شامل نفت، گاز و مشتقات آن است، به مقصد چین انجام می‌دهند. این موضوع آنها را به‌شدت در معرض خطر به‌دنبال افت رشد اقتصادی در چین قرار می‌دهد

وال‌استریت نیز می‌گوید، صادرات عربستان به چین از زمان آغاز این بحران تغییری نکرده ولی فروش سایر اعضای اوپک کاهش یافته است. شاهزاده عبدالعزیز بن‌سلمان، وزیر نفت عربستان تاثیر ویروس کرونا بر تقاضای نفت را به آتشی تشبیه کرده که باید خاموش شود. آن‌طور که بلومبرگ روایت می‌کند، وزیر نفت سعودی‌ها با چنین تشبیهی واضح‌ترین سیگنال را درخصوص مواجهه با شرایط کنونی بازار ارائه داده است. برخی منابع آگاه اعلام کرده‌اند، عبدالعزیز بن‌سلمان در جمعی گفته است: «تاثیر کرونا بر بازار نفت مانند آتشی است که به خانه‌ای افتاده است. می‌توان دو مواجهه با این شرایط داشت، مسوولانه عمل کرد و آتش‌نشانان را خبر کرد یا به‌دلیل اینکه ممکن است بازار نگران شود، برای خاموش کردن آتش اقدامی انجام ندادکاهش مصرف نفت تحت شیوع ویروس کرونا شدید بوده است. پالایشگاه‌های این کشور برای جلوگیری از ضرر بیشتر،  ۲۵ درصد نفت کمتری نسبت به مدت مشابه سال گذشته پردازش کرده‎‌اند. آژانس بین‌المللی انرژی نیز اعلام کرده است که مصرف جهانی نفت در سه ماه‌جاری برای اولین بار در بیش از یک دهه کاهش می‌یابد. این سازمان همچنین از مازاد عرضه شدید در بازار نفت در سه ماهه دوم سال خبر داده است. گروه ویتول، بزرگ‌ترین تاجر مستقل نفت نیز پیش‌بینی خود را از تقاضای نفت در سه ماهه اول امسال ۲/ ۲ میلیون بشکه کاهش داده و به ۳/ ۹۸ میلیون بشکه در روز رسانده است. با این حال، به گزارش وال‌استریت، مسکو عقیده دارد که کاهش تقاضای نفت با کاهش عرضه آن توسط لیبی و تحریم‌های جدید فروش نفت ونزوئلا جبران خواهد شد. تولید نفت لیبی تا سطح ۱۲۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته است و آمریکا در روز پنج‌شنبه تحریم‌هایی بر یک شعبه از شرکت روسنفت اعمال کرده تا جلوی فروش نفت ونزوئلا را بگیرد. این تحریم‌ها میتواند تا ۶۰۰ هزار بشکه از صادرات نفت ونزوئلا را کم ‌کند.

دیدگاه ها (0)
img