03

دی

1403


اقتصادی

02 اسفند 1399 17:57 0 کامنت

بورس از اواخر دي‌ماه سال جاري وضعیت نامساعدی را پشت سر گذاشت و حواشی زیادی را به همراه داشت. از گلایه‌های مکرر سهامداران گرفته تا واکنش صریح نمایندگان مجلس و سرانجام تعویض رییس سازمان بورس. چندی پیش تقاضای تحقیق و تفحص از سازمان «بورس» از سوی جمعی از نمایندگان مجلس مطرح شده بود که این طرح به تازگی در مجلس به جریان افتاده است.

به گزارش صبح ساحل،چندی پیش جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی تقاضای تحقیق و تفحص از سازمان بورس در مجلس مطرح شد. طراح طرح تفحص از سازمان بورس اعلام کرد که در حال حاضر دستکم ۱۵۰۰ تریلیون ریال معادل ۶۵ تا ۷۰ میلیارد دلار از سرمایه مردم ذوب شده است.

تقاضا کنندگان با طرح این سوال که علت واقعی رشد حبابی شاخص بورس تا بالای ۲ میلیون و سپس سقوط ۳۰ درصدی شاخص و متعاقبا متضرر شدن ۷۰ میلیارد دلاری مردم در این ماجرا چیست و رانت آن به چه کسانی رسیده است، خواستار شفاف سازی در این حوزه شدند.

 متن طرح تحقیق و تفحص از سازمان بورس که به تازگی در مجلس به جریان افتاده، به شرح زیر است:

باسمه تعالی

هیئت رئیسه محترم مجلس شورای اسلامی

با سلام و تحیت؛

با احترام، بازگشت به نامه شماره ۶۴۸۰۷۸ مورخ  ۱۳۹۹.۸.۳در خصوص تقاضای تعدادی از نمایندگان محترم (مذکور در ذیل گزارش) برای تحقیق و تفحص از «بررسی تحولات رخ داده در سازمان بورس و اوراق بهادار و چگونگی و علت واقعی تشویق میلیونی مردم به حضور در بورس بدون دادن آموزش لازم و اینکه آیا در این فرآیند دولت دنبال کسری بودجه بوده است یا خیر؟» به استحضار می رساند:

در اجرای ماده (۲۱۲) آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، ابتدائا اطلاعات واصله از دستگاههای اجرایی در مورخ  ۱۳۹۹.۸.۲۴ در اختیار متقاضیان تحقیق و تفحص قرار گرفت و نظر به اظهار مورخ ۱۳۹۹.۸.۲۵ متقاضیان مبنی بر عدم کفایت اطلاعات ارائه شده کمیسیون، موضوع در جلسه رسمی مورخ۱۳۹۹.۸.۲۵ کمیسیون که با حضور ۱۷ نفر حاضرین از نمایندگان عضو کمیسیون، متقاضیان تحقیق و تفحص مطرح و پس از استماع نظرات طرفین، ضرورت انجام تحقیق و تفحص در محورهای ذیل به تصویب رسید.

حجت‌الاسلام «سیدناصر موسوی لارگانی»، عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی، با اعلام خبر به جریان افتادن طرح تحقیق و تفحص از سازمان بورس،گفت: طی یکسال اخیر مخصوصا ۶ ماه ابتدایی سال ۱۳۹۹ سیاست دولت مبنی بر تشویق حضور میلیونی مردم در بورس عملیاتی شد.

وی در همین رابطه افزود: متعاقب آن تعداد افراد دارای کد بورسی نسبت به سال قبل از حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار نفر به بالای ۵۰ میلیون نفر رسیده است. این در حالی است که بورس و نحوه معاملات در آن یک تخصص است که نمی توان مردم را بدون دادن آموزش اولیه وارد این بازار پرریسک کرد. اما دولت به این موضوع مهم توجه نکرد و در حال حاضر دستکم ۱۵۰۰ تریلیون ریال معادل ۶۵ تا ۷۰ میلیارد دلار از سرمایه مردم ذوب شده است.

موسوی لارگانی ضمن انتقاد از سیاست دولت در اداره و مدیریت بازار بورس تصریح کرد: همانطور که در این طرح نیز عنوان شده است که چنین سیاستی دارای پیامدهای امنیتی سنگین است و نمی توان پذیرفت که دولت از ابتدا نسبت به این امر اطلاع نداشته است. از همین رو ضرورت دارد جهت جلوگیری از وخیم تر شدن اوضاع طرح تحقیق و تفحص در سازمان بورس و اوراق بهادار تهران با محورهای زیر عملیاتی شود.

طراح طرح تحقیق و تفحص از سازمان بورس همچنین درباره پذیرش شرکت‌های بورسی، گفت: طی این تفحص ما عنوان کردیم که چرا سازمان بورس و اوراق بهادار از پذیرش بیشتر شرکتها دارای امتیاز لازم به بورس خودداری کرده است؟ اگر این پذیرش ها انجام می شد، سهام سایر شرکتهای حاضر در بورس تا این حد حبابی رشد نمی کرد که حالا با ترکیدن آن ۱۵۰۰ تریلیون ریال به مردم خسارت وارد شود. دلیل این سیاست سازمان بورس چیست؟

وی تاکید کرد که باید مشخص شود که چه شرکت‌هایی طی یکسال اخیر و با چه شرایطی در بورس پذیرفته شده اند؟ مواردی وجود دارد که یک شرکت کاغذی با سرمایه ۲۰۰ میلیارد تومانی طی سه ماه تمام فرآیند پذیرش در بورس انجام شده و با رقم ۳۲۰۰ میلیارد تومان به مردم فروخته شده است، این در حالی است که این شرکت حتی دفتر مرکزی هم ندارد و اکنون سهام فروخته شده اش کاغذی بیش نیست؟ علت چنین پذیرش های بورسی چیست؟

نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی همچنین با ابراز تاسف از ضعف مدیریت رئیس جمهور در اداره سرمایه مردم در بازار بورس، افزود: آقای روحانی در جایگاه ریاست جمهوری رسما مردم را دعوت به حضور در بورس کرد و متعاقب آن میلیونها نفر با گرفتن کد بورسی به خرید سهام اقدام کرده اند. آقای رییس جمهور قول داد که از سرمایه مردم در بورس حمایت و حفاظت خواهد کرد.

وی اضافه کرد: سوال ما در این تفحص این است که پشتوانه کارشناسی سخنان رییس جمهور چه بوده است؟ چرا دولت حمایت لازم را از بورس نکرده و در حال حاضر میلیونها نفر از مردم عادی و سهامداران خرد متحمل ضرر شده اند؟

وی در پايان گفت: ما بنا داریم طی این تفحص روشن شود که کل گردش مالی بورس طی سه دوره سال ۱۳۹۸، شش ماهه دوم سال ۱۳۹۹ و شش ماه ابتدایی سال ۱۳۹۹ چقدر بوده است؟ چه مقدار درآمدزایی مالیاتی برای دولت داشته است؟ کارگزاری ها هر کدام چه مقدار کارمزد گرفته اند و این پولها کجا هزینه شده است.

 نمایندگان امضاکننده طرح تحقیق و تفحص از سازمان بورس:

۱- سیدناصر موسوی لارگانی
۲- رضا تقی پورانوری
۳- مجتبی توانگر
۴- علی جدی
۵- محمدصالح جوکار
۶- بهزاد رحیمی
۷- حسن رزمیان مقدم
۸- ابراهیم رضایی
۹- محمدرضا رضائی کوچکی
۱۰- یعقوب رضازاده
۱۱- محمدمهدی زاهدی
۱۲- علی زنجانی حسنلوئی
۱۳- قاسم ساعدی
۱۴- سیدکاظم دلخوش اباتری
۱۵- علی خضریان
۱۶- کمال حسین‌پور
۱۷- انور حبیب‌زاده بوکانی
۱۸- فرهاد بشیری
۱۹- علی‌اکبر بسطامی
۲۰- پرویز اوسطی
۲۱- رضا آریان‌پور
۲۲- علی آذری
۲۳- نصرالله پژمانفر
۲۴- احسان ارکانی

گفتني است؛ جمعی از سهامداران مالباخته همزمان با افت ۳۷ هزار واحدی شاخص کل در 29 دي‌ماه  بازار سرمایه مقابل سازمان بورس اوراق بهادار تهران تجمع کرده بودند تا صدای اعتراض خود را به گوش مدیران دولت، نمایندگان مجلس و مسئولان بورس برسانند.

منبع: فارس/ تجارت نيوز/ دانشجو/ همشهري آنلاين

دیدگاه ها (0)
img