02

آذر

1403


اجتماعی

25 آذر 1392 10:16 0 کامنت

 صبح ساحل ، اجتماعی -  در هر جریانی، بخشی از مسائل مهم تراز مسائل دیگر یافت می شود، مثلا در جریان سیاسی، توجه به اصل نظام و استقرار آن مهم ترین رکن به حساب می آید، زیرا اگر اصل نظام مخدوش شود، دیگر هیچ بحثی از امور سیاسی معنا و رنگ واقعی نخواهد داشت. از این نکته می توان فهمید که در هر جریانی، این نکته نهفته شده است. در مسائل اجتماعی که مردم ارتباط مستقیم با یکدیگر دارند و هر فردی در هر مقام و مسئولیتی نقش ایفا می کند نیز مساله و نکته مهم تر وجود دارد. مهم ترین اصل در مسائل اجتماعی، احترام به همدیگر و ادب در رفتار و گفتار است. ممکن است سوال شود که عوامل تحقق احترام متقابل در مسائل اجتماعی چیست؟ در پاسخ می گوییم: خداوند برای احترام مقابل سه اصل را بیان کرده است:

 

اصل اول: بدون آگاهی راجع به چیزی قضاوت نکنیم.

 

اصل دوم: از هر نوع تهمت زدن به دیگران دوری کنیم.

 

اصل سوم: در هیچ شرایطی به دنبال ریختن آبروی دیگران نباشیم.

 

به طور خلاصه به شرح هر کدام از اصل های مذکور می پردازیم: ابتدا باید دانست که در مسائل اجتماعی نباید بدون آگاهی نسبت به موضوعی قضاوت و داوری کنیم، همانطوری که در آیه 36 سوره اسرا آمده است: " ولا تقف مالیس لک به علم". یعنی: " از چیزی که راجع به آن آگاهی نداری، پیروی مکن."اگر همین دستورالعمل قرآنی، نصب العین ما باشد و به آن تمسک کنیم، مشکلات فراوانی از بین می رود.به دیگر سخن اگر مطلبی به گوشمان رسید و از کس دیگری نقل قول شد، بدون آگاهی و تحقیق از خود آن فرد، قضاوت نکنیم و بی جهت دیگران را مورد تهمت و افترا قرار ندهیم و برای دنیا و آخرت خود مشکل درست نکنیم.بنابراین نباید زیر بار تهمت رفت و بی جهت و بدون اطلاع حرفی به زبان آورد و کاری را به دیگران منتسب ساخت که آنها را انجام نداده و تهمتی می شود که بنابر قول قرآن گناه تهمت زدن از قتل هم بیشتر است.یکی از مهم ترین کاری که باید در مسائل اجتماعی انجام داد، این است که به دنبال حفظ آبروی دیگران باشیم، یعنی تا جایی که می توانیم آبروداری کنیم نه آبروریزی.این که در آموزه های دینی آمده است که " حفظ آبروی مومن از احترام به خانه خدا نیز مهم تر است". به همین جریان اشاره دارد و این نکته را می رساند که حرمت را باید حرمت نهاد و اگر حرمت، بی حرمت شود، اساس و پایه هر نوع جریانی سست می گردد.باید دانست که اگر آبروداری کنیم و آبروی دیگران را حفظ نماییم، خداوند نیز آبروی ما را حفظ می کند.بنابراین از این بحث به سه نکته اخلاقی دست پیدا می کنیم:

 

1. در مسائل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی اصل بر بی گناهی دیگران است، مگر اینکه آن گناه با دلیل محکم ثابت شود.

 

2. بهترین فرد برای کسب اطلاعات و آگاهی، همان فردی است که مورد تهمت واقع شده است و بدون آگاهی و پرسیدن از او، نسبت های دروغین ندهیم.

 

3. حتی به مشرک و کافر هم نمی توان تهمت زد چه برسد به مسلمان و این نشان می دهد که آبروریزی یک اصل انسانی است که زیربنای توفیقات فراوان است.

 

دیدگاه ها (0)
img