02

آذر

1403


فرهنگی و هنری

25 تیر 1401 08:25 0 کامنت
این برداشت را، که مردم عموما در ارزش‌گذاری‌های خود معیارهایی نادرست را برمی‌گزینند، نمی‌توان نادیده گرفت؛ زیرا آنان در پی دستیابی بر ثروت و قدرت و موفقیت‌اند و وجود این سه را در دیگران می‌ستایند، اما به آنچه ارزش راستین زندگی است، بهایی درخور نمی‌دهند.
به هر حال، با داوری‌هایی از این دست، بیم آن می‌رود از یاد ببریم که جهان پیرامون انسان و روان او تا چه اندازه متفاوت هستند. اندکند آنان که از ستایش هم‌عصران خود بهره‌مند می‌شوند، در حالی که بزرگی آنان حاصر ویژگی‌ها و شایستگی‌هایی است که با اهداف و آرمان‌های اکثریت مردم از بن بیگانه است.»  این پاراگراف اول کتاب تمدن و ناخشنودی‌های آن است، کتابی که زیگموند فروید، بنیان‌گذار روانکاوی حدود 90 سال پیش نوشته است. او در این کتاب تکامل فرهنگ و تمدن را بررسی می‌کند. فروید فرهنگ را همه‌ی آن فعالیت ‌ها و امکاناتی می‌داند، که انسان را در بهره‌وری از این جهان و دفاع از خودش در برابر تجاوز نیروهای طبیعت یاری می‌دهند.
فروید در این کتاب برای ما تفاوت بین سائق مرگ و زندگی و اینکه این دو چگونه باعث شکل‌گیری تمدن و ملالت‌هایی در وجود ما می‌شوند، را توضیح می‌دهد. زیگموند فروید می‌گوید، ما انسان‌ها در درون خود سایق‌ها و میل‌هایی داریم، که با سعادت جامعه و نظم و قوانین آن در تضاد است. بنابراین برای حفظ جامعه و حفظ تمدنی که خودمان به عنوان بشریت پایه‌گذاری کرده‌ایم، ناچار به سرکوب این میل‌ها می‌شویم.
نویسنده در این کتاب، به توضیح مفاهیمی مانند احساس گناه، عذاب وجدان، عشق، قانون و غیره می‌پردازد و آن‌ها را در راستای شکل‌گیری تمدن بررسی می‌کند. فروید کتاب را در هشت فصل نوشته است ، او در این هشت فصل توضیح می‌دهد که هدف از زندگی، برای ما رهایی از رنج و رسیدن به رضایتمندی تا جای ممکن است. اما رنج همواره و در هر موقعیتی از زندگی، از سه حیطه ما را تهدید می‌کند: رنج در برابر خود، که شامل مرگ، بیماری و غیره است. رنج در برابر جهان و طبیعت و در وهله‌ی آخر رنج در برابر دیگران مانند خانواده، اطرافیان، جامعه و حکومت. این کتاب درک خوبی از رنج، عشق، عذاب  وجدان و نحوه‌ی شکل‌گیری آن‌ها در تمدن به ما می‌دهد.
برای مثال فروید جایی از کتاب می‌نویسد:« واقعیت این است که انسان اولیه به سبب آنکه هیچ محدودیتی برای غرایش نمی‌شناخت زندگی بهتری داشته، اما در مقابل امیدش به تداوم این خوشبختی حتی برای مدتی کوتاه بسیار اندک بود. انسان متمدن بخشی از امکانات خوشبختی‌اش را با یک ایمنی درخور مبادله کرده است». در این کتاب ریشه‌ی بسیاری از رفتارهایی که نمی‌توانیم دلیل مناسبی برای آن‌ها پیدا کنیم، را خواهیم یافت. به طور کلی، کتاب تمدن و ناخوشنودی‌های آن، کتابی است، که  پاسخ بسیاری از سوالات ما درباره‌ی مفاهیم مختلف را خواهد داد و با وجود حجم بسیار کم صد صفحه‌ای درون‌داد و اطلاعات در خور و مناسبی را در اختیار ما خواهد گذاشت.

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img