29

آبان

1403


سیاسی

25 اسفند 1401 12:55 0 کامنت

یک منبع سعودی به جزئیات جدیدی از توافق ایران و عربستان و گفت‌وگوهای رئیس جمهور چین و ولیعهد سعودی در این راستا پرداخت.

 

به گزارش صبح ساحل و به نوشته ایسنا، یک مسئول سعودی اعلام کرد که شی جین پینگ، رئیس جمهور چین اواخر سال گذشته پیشنهاد میانجیگری میان تهران و ریاض را به محمد بن سلمان ، ولیعهد سعودی داد و همین امر منجر به توافق شد.

این مسئول که خواستار عدم فاش شدن نامش شده است، تاکید کرد: مذاکرات اولیه میان شی جین پینگ و محمد بن سلمان طی دیدارهایی دوجانبه در نشست ریاض در دسامبر ۲۰۲۲ انجام شد.

وی گفت رئیس جمهور چین پیشنهاد داد که پکن تمایل دارد پلی میان تهران و ریاض باشد و ولیعهد عربستان از این امر استقبال کرد.

این مسئول سعودی خاطرنشان کرد: ریاض معتقد است که پکن در حال حاضر برای گسترش نفوذ خود در خلیج(فارس) وضعیت منحصر به فردی دارد.

وی در ادامه گفت که چین اکنون برای ایران شریک اول و یا دوم بین المللی است به همین دلیل نفوذ پکن برای این کشور بسیار مهم است و جایگزینی برای آن با چنین اهمیت بالایی ندارد.

این مسئول سعودی همچنین به رایزنی های حسین امیر عبداللهیان و فیصل بن فرحان، وزرای خارجه ایران و عربستان در نشست «بغداد۲» در اردن در اواخر ماه دسامبر و مذاکرات بن فرحان و معاون رئیس جمهور ایران در برزیل و همچنین سفر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران به پکن در ماه فوریه در راستای این توافق اشاره کرد.

وی تاکید کرد که چین می تواند به اجرای بندهای توافق کمک کند و این کشور عاملی اساسی در تحقق امنیت و ثبات در خلیج(فارس) است.

در پی سفر بهمن‌ماه سید ابراهیم  رئیسی به پکن و گفتگوهای انجام شده میان رییس جمهور چین با رییس جمهور کشورمان، دریابان شمخانی از روز دوشنبه ۱۵ اسفندماه در شهر پکن با هدف پیگیری توافقات سفر رییس جمهور، مذاکرات فشرده‌ای را به منظور حل‌وفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران-ریاض با همتای سعودی خود آغاز کرد.

در پایان این مذاکرات، روز  ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱ خورشیدی برابر با ۱۰ مارس ۲۰۲۳ میلادی، بیانیه سه‌جانبه‌ای در پکن با امضای «علی شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، «مساعد بن‌محمد العیبان» وزیر مشاور و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و «وانگ ئی» عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و رییس دفتر کمیسیون مرکزی امور خارجی حزب و عضو شورای دولتی جمهوری خلق چین صادر شد.

در بخشی از این بیانیه آمده است: در نتیجه‌ گفت‌وگوهای انجام شده، جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی توافق کردند، ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفته و سفارت‌خانه‌ها و نمایندگی‌ها را بازگشایی کنند.

وزرای امور خارجه دو کشور نیز جهت اجرای این تصمیم و انجام تمهیدات لازم برای تبادل سفرا با یکدیگر ملاقات می‌نمایند.

دو کشور با تاکید بر احترام به حاکمیت و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر در زمینه اجرای موافقت‌نامه همکاری‌های امنیتی امضا شده در تاریخ ۱۳۸۰.۱.۲۸خورشیدی برابر با  ۲۰۰۱.۴.۱۷ میلادی و نیز موافقت‌نامه عمومی همکاری‌های اقتصادی، بازرگانی، سرمایه‌گذاری، فنی، علمی، فرهنگی، ورزشی و جوانان، امضا شده در تاریخ ۱۳۷۷.۳.۶ خورشیدی برابر با ۱۹۹۸.۵.۲۷ میلادی توافق کردند.

توافق ایران و عربستان با واکنش و استقبال گسترده کشورهای زیادی در سراسر جهان، به‌ویژه در میان اعراب روبرو شد و برخی آن را یک دستاورد دیپلماتیک و تا یخی توصیف کردند.

دیدگاه ها (0)
img