29

آبان

1403


اجتماعی

24 اردیبهشت 1402 08:20 2 کامنت
مرکز شهر بندرعباس، حد فاصل چهارراه برق تا شهربانی با وجود آنکه پرترددترین معبر شهر به حساب می‌آید اما فاقد هرگونه خط کشی برای عبور و مرور عابرین پیاده است. نبود خط کشی عابر پیاده در این مسیر به ایجاد گره‌های ترافیکی دامن می‌زند چراکه افراد از هر محل اقدام به عبور از خیابان می‌کنند و این موضوع علاوه بر بی‌نظمی شهر، سبب ترافیکی می‌شود که عابران آن را ایجاد کرده‌اند. البته این تنها عامل ترافیک در مرکز شهر بندرعباس نیست؛ نبود خط کشی یا محلی برای تردد عابرین و رعایت نکردن قانون از سوی وسایل نقلیه، به خصوص خودروهای شخصی که برای مسافرکشی در هرگوشه از خیابان می‌ایستند یا خودروهایی که به صورت دوبل پارک می‌کنند، زیر سایه نظارت ضعیف پلیس راهور از عواملی است که سبب ایجاد ترافیک در این محدوده می‌شود.
خط کشی عابر پیاده در سراسر دنیا در محل‌هایی که رفت و آمد افراد پیاده زیاد است و ابزار دیگری برای کنترل ترافیک مخصوص عابرین وجود ندارد، استفاده می‌شود اما شهرداری بندرعباس به عنوان متولی نصب علائم افقی از جمله خط کشی‌ها در شهر توجه چندانی به این موضوع نداشته است و برخی از خیابان‌های اصلی و بلوارهای شهر فاقد هرگونه خط کشی است. در همین راستا معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری بندرعباس با پذیریش این مسئله از انعقاد قرارداد جدید برای خط کشی خیابان‌ها خبرداد. «عبدالحسین ارجمند» گفت: «خط کشی عابر پیاده در مرکز شهر بندرعباس را در برنامه داریم؛ این محدوده در اولویت قرار می‌گیرد».
  

 شهر منهای قانون

از جمله قوانینی که در حوزه استاندارد خط کشی عابر پیاده وجود دارد، علائمی هستند که وجود این خط کشی را به راننده و یا رهگذر هشدار می‌دهند. این موضوع به کاهش حوادث نیز کمک خواهد کرد. حال در حد فاصل میدان شهدا {یادبود} تا میدان انقلاب بندرعباس که یکی از مسیرهای اصلی شهر است، تنها یک خط کشی عابر پیاده با اصول و علائم هشدار دهنده به رانندگان وجود دارد که به طور مشخص رو به روی شهرداری مرکزی است. این درحالی است که در این مسیر چندین مجتمع‌ تجاری وجود دارد و تردد عابرین از عرض خیابان زیاد است. در نوار ساحلی بندرعباس نیز همین مسئله به چشم می‎خورد. 
بسیاری از کشورها با خلاقیت در طراحی و مدرنیزه کردن گذرگاه‌های عابر پیاده، عابرین را به عبور از خطوط تعیین شده ترغیب می‌کنند؛ همچنین علاوه بر اینکه خودروها ملزم به رعایت حقوق عابر پیاده هستند، عابر پیاده نیز در صورت تخطی از قوانین، جریمه خواهد شد. خلا رعایت این موضوع از جانب رانندگان خودرو و عابرین پیاده در شهر بندرعباس مشهود است که انتظار می‌رود پلیس راهور بر الزام برای رعایت قوانین و مقررات اهتمام ورزد. در ادامه در خصوص چالش نبود خط کشی عابر پیاده در خیابان‌های پرتردد شهر گفت‌وگویی با معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری بندرعباس داشته‌ایم که ماحصل آن را در ادامه می‌خوانید.
  

 ایجاد زیرگذر، وعده جدید شهرداری

معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری بندرعباس با بیان اینکه سال گذشته قراردادی برای خط کشی گذرگاه پیاده به رقم حدود چهار میلیارد تومان منعقد شد، گفت: «در همین راستا انتهای سال گذشته در تعداد زیادی از خیابان‌ها خط کشی عابر پیاده انجام شد. امسال نیز قراردادی به رقم 7 میلیارد تومان امضا شده است و به زودی اجرای خط کشی‌ خیابان‌ها آغاز می شود».
 «عبدالحسین ارجمند» ضمن بیان اینکه به اندازه اعتبار قرارداد سال گذشته کار انجام شده است، افزود: «خط‌کشی عابر پیاده در مرکز شهر را در برنامه داریم، این محدوده در اولویت قرار می‌گیرد». وی اضافه کرد: «مجوزهای خرید ماشین آلات خط کشی خیابان اخذ شده و مراحل قانونی خرید آن در حال انجام است. با وجود آنکه مبلغ خرید این دستگاه بالاست اما برای آینده شهر لازم است». معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری بندرعباس با بیان اینکه در محل‌هایی چون مرکز شهر بندرعباس که عرض خیابان کم است افراد حاضر به عبور از روی پل نیستند، گفت: «شهرهای دیگر نیز در حال جمع‌آوری پل‌ها هستند. خیابان‌هایی که عرض کمی دارند شخص حاضر به عبور از روی پل نیست. در همین راستا شهرداری بندرعباس در حال پیگیری ایجاد زیرگذر در اینگونه محل‌ها است. شاید از این موضوع استقبال بیشتری شود».
ارجمند در پاسخ به اینکه تعداد گذرگاه عابر پیاده در نوار ساحلی بندرعباس نیز بسیار کم است و عابرین برای عبور از خیابان با چالش جدی مواجه هستند، گفت: «به دنبال این هستیم که یک پل دیگر در نوار ساحلی بندرعباس ایجاد شود البته تا زمانی که این پل ایجاد شود نیاز است که گذرگاه عابر پیاده در آن محدوده در نظر گرفته شود». این مقام مسئول در پایان اظهار کرد که شهرداری بندرعباس قصد دارد با اخذ یک مشاور به صورت فنی تمام موضوعات شهری در این زمینه را بررسی کند.

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (2)
img
img
فرید بزرگمهر 1 سال پیش
ایده زیرگذر خوبه ولی نیازمند تمهیدات و فراهم ساختن امکانات زیادی برای زیرسازی در سطح شهر هست.
img
فرید بزرگمهر 1 سال پیش
قبلا در این محل پل عابر پیاده با آسانسور بود. اینقدر بهش رسیدگی نشد که فرسوده و ناکارآمد شد و بعد جمع آوری شد. در صورتی که اگه سرویس میشد و نگهداری کامل ازش صورت میگرفت ، ازش استقبال هم میشد.