03

دی

1403


اجتماعی

25 مرداد 1402 07:58 0 کامنت
طبیعی است که آرزو کنید همسرتان کارهایی که انجام می‌دهید، افکاری که در سر می‌پرورانید و حرف‌هایی که می‌زنید را تایید کند و به آن‌ها احترام بگذارد. به هر روی هیچ کس مایل نیست فکر کند که شریک عاطفی‌اش برای او و عملکردش ارزشی قائل نیست.
با این حال، جستجوی احترام و تایید دیگران چه در زندگی مشترک و چه در عرصه‌ی اجتماع می‌تواند به صورت افراطی شکل بگیرد و گرفتن تایید و توجه دیگران نه در حد یک خواسته، که به صورت یک ضرورت و نیاز انگاشته می‌‌شود. در این شرایط است که اضطراب، حساسیت شدید نسبت به انتقاد، تلاش بیهوده و آسیب‌زا برای دریافت افراطی محبت و بالا رفتن توقع اطرافیان برای همسو شدن با خواسته‌هایشان شکل گرفته و عرصه را بر فردی که نیاز مفرطی به تایید شدن دارد، تنگ می‌کند. 
برای مثال فرض کنید ساعت‌ها برای تکمیل یک پروژه تلاش کردید و همسرتان هم تلاش شما را ستوده و کارتان را بی‌نظیر تلقی می‌کند. اما در لحظات آخر به نظرتان می‌رسد که پروژه به چند تغییر جزئی نیاز دارد و هنگامی که همسرتان تغییرات جدید را می‌بیند، می‌‌گوید که به نظرش پروژه کلا خراب شده و تغییرات جدید غیر ضروری و مضر بوده است. چنین شرایطی را در مورد پختن غذا، خرید خانه، رفتار با فرزندان، تحصیل و هر مورد دیگری تصور کنید، شما در چنین شرایطی چه واکنشی نشان خواهید داد؟ اگر علت نظر طرف مقابل را جویا شده و سعی می‌کنید تغییراتی در صورت لزوم ایجاد کنید و در غیر این صورت اولویت خود را حفظ می‌کنید، شما فرد منعطفی و در عین حال راسخی هستید.
اما اگر به محض شنیدن هر انتقاد و مخالفتی مضطرب می‌شوید، احساس بی ارزشی می‌کنید و با نادیده گرفتن نظر و اولویت خودتان در جهت هماهنگ شدن با نظر طرف مقابل بر می‌آیید، به احتمال زیاد شما از یک تایید طلبی مفرط در عذاب هستید. به دو این مقیاس توجه کنید: من تمایل دارم خود را بر اساس اینکه فکر می‌کنم دیگران چگونه مرا می‌بینند، قضاوت کنم و من زمان زیادی را به فکر کردن به احساسات دیگران اختصاص می‌دهم. اگر در مورد این مقیاس‌ها به خود نمره‌ی بالایی می‌دهید تحقیقات، عزت نفس و همچنین صمیمت را در زندگی مشترک شما پایین برآورد می‌کنند. آمبر پرایس روانشناس در تحقیقی که سال 2023 در دانشگاه بریگام صورت داده، به این نتیجه رسیده است که افراد به دلیل میل به تعلق، دلبستگی و محبت، ممکن است گاهی بیش از حد به دنبال تایید بروند و در واقع با نیت خیر دست به سرکوب خود بزنند. چنین شرایطی باعث "خاموشی خود" می‌شود، به این معنی که فرد درگیر، به مرور زمان احساسات و خویشتن واقعی خود را سرکوب می‌کند و ظرفیت صمیمیت با دیگران به مرور در او کاهش می‌یابد.
مثال تغییر در پروژه را به یاد بیاورید، ممکن است آن تغییرات کوچک نهایی ناشی از خلاقیت و شکوفایی شما باشد، هنگامی که چندین بار در وضعیت‌های مختلف از نظر خود چشم‌پوشی کرده و خود را با نظر همسرتان سازگار می‌کنید، در موارد بعدی و در کلیه‌ی جنبه‌ها نیاز خواهید داشت که کسی کار شما را مورد تایید قرار دهید. از طرف دیگر پرایس در تحقیقات خود این نکته را تایید کرد که نیاز مفرط به تایید، مشخصه‌ی کسانی است که عزت نفس پایینی دارند و احتمالا در کودکی سبک دلبستگی ناایمنی را در ارتباط با والدین خود تجربه کرده‌اند. با این تفاسیر حالا می‌دانید که تایید طلبی علاوه بر آسیب بر شخص شما، می‌تواند برای صمیمیت و ارزش زندگی زناشویی‌تان  هم مضر باشد.
تحقیقات و مقالات مختلف راه‌های زیادی را برای کاهش تایید طلبی در زندگی مشترک پیشنهاد کردند، اما آمبر پرایس و همکارانش معتقدند که ایجاد یک هویت و شناخت اساسی از خود می‌تواند در این امر بسیار موثر باشد. آن‌ها به این نکته می‌پردازند که نیازی نیست دست از مشورت کردن با همسر خود بردارید، چرا که همسر شما به هر حال مهم‌ترین فردی است که می‌توانید با او مشورت کنید. اما مرز بین اولویت خود و نظرات بیرونی را مشخص کنید. می‌توانید در مورد اختلاف نظرات صحبت کنید، اما برای تصمیم نهایی، هویت و مرزهای خود را دراولویت قرار دهید. همچنین برای خنثی کردن تاثیرات روابط کودکی خود می‌توانید از یک روانکاو کمک بگیرید. 

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img