30

آبان

1403


اجتماعی

21 اردیبهشت 1394 08:10 0 کامنت

صبح ساحل ، اجتماعی - آسيب هاي اجتماعي در سال هاي گذشته در حالي به سمت زنانه شدن پيش رفته است که چندين بار زنگ هشدار آن توسط مسوولان به صدا درآمده است.پديده ها و آسيب هاي اجتماعي در سال هاي گذشته روندي را طي کرده تا بيشتر عبارت زنانه شدن را يدک بکشند. اعتياد، ايدز، سوانح رانندگي، فقر و کارتن خوابي معضلاتي است که تازگي ها رنگ و بوي زنانگي به خود گرفته است. همانطور که مسوولان مي گويند اعتياد جزو پديده هايي است که در سال هاي گذشته رشد 2برابري در زنان داشته است.شهيندخت مولاوردي معاون رييس جمهوري در امور زنان و خانواده سال گذشته در مورد رشد دوبرابري زنان در اعتياد گفت: افزايش اعتياد در زنان به واقعيتي تلخ و انکارناپذير تبديل شده است و امروز نمي‌توان استراتژي انکار را در پيش گيريم و از کنار اين مسئله بگذريم. بنابراين ملاحظات اجتماعي و فرهنگي که دست‌اندرکاران را از رويارويي جدي منع مي‌کند ضروري به نظر مي‌رسد. مراجعه به آمار نشان مي‌دهد که نرخ رشد اعتياد در زنان بيشتر از مردان است و از 5 درصد در سال 85 به 10 درصد در سال 90 افزايش يافته است. واقعيت اين است که اعتياد زنان وابسته به جريان اعتياد در کشور است و نمي توانيم آن را مجزا از سياست‌هاي کلي در اين زمينه در نظر بگيريم.در حالي که در آخرين آماري که عليرضا جزيني قائم مقام دبيرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ارائه داده است، 10درصد معتادان کل کشور زن هستند: طبق گزارش‌ها در حوزه زنان از ميان جمعيت يک ميليون 325 هزار نفري کل معتادان کشور 9.3 درصد يعني حدود 10 درصد زن هستند که اين فقط نسبت به دوره قبل که جمعيت زنان معتاد 5 درصد بود رشد يافته است.از ميان پديده هايي که زنان را بيشتر از مردان درگير کرده و با گذر زمان کفه سنگين آن به سمت زنان مي رود مي توان به فقر، سرپرستي خانوار، سالمندي و بيکاري اشاره کرد.معاون رييس جمهور در امور زنان و خانواده چندي پيش پديده هاي زنانه را اينگونه بر مي شمرد: اکنون بنا به دلايلي در شرايطي متأثر از تحولات و تغييرات جمعيتي، فرهنگي، اقتصادي، افزايش تعداد روزافزون دختران فارغ التحصيل دانشگاهي، بالا رفتن سن ازدواج و افزايش نرخ طلاق قرار داريم که با زنانه شدن بسياري از پديده‌ها از فقر گرفته تا سرپرستي خانوار و سالمندي مواجه هستيم.رييس انجمن مددکاران اجتماعي ايران نيز با اشاره به مولفه هاي حوزه آسيب هاي اجتماعي گفته است: در هيچ آسيب اجتماعي روند کاهشي نداشتيم. در ايران با تنوع آسيب اجتماعي روبرو هستيم. در آسيب اجتماعي شيب سن به سمت پايين است. نکته ديگر زنانه تر شدن آسيب هاي اجتماعي است. همه اينها براي ما تهديد است. آسيب هاي اجتماعي را نمي توان در قالب يک جزيره ديد و براي برخورد با آن بايد همه دستگاه هاي مسئول وارد عمل شوند

سهم بالاي زنان در بيکاري

با نگاهي به آمارها مي توان به اين نتيجه رسيد که وضعيت اشتغال نيز خيلي بر وفق مراد زنان نيست؛ آنها با وجود اينکه سهم بالاي شرکت کنندگان کنکور و فارغ التحصيلان دانشگاهي را تشکيل مي دهند اما همچنان با معضل بيکاري مواجه هستند. همانطور که در آخرين آمار مرکز آمار ايران آمده است زنان در بيکاري نيز سهم بيشتري از مردان دارند.بررسي نرخ بيکاري جمعيت 15ساله و بيشتر نشان مي دهد که 9.5درصد از جمعيت فعال بيکار بوده اند. بر اساس اين نتايج نرخ بيکاري در بين زنان نسبت به مردان و در نقاط شهري نسبت به نقاط روستايي بيشتر بوده است.

بررسي نرخ بيکاري جوانان 15-24ساله حاکي از آن است که 22.9درصد از حمعيت فعال اين گروه سني بيکار بوده اند. اين شاخص در بين زنان نسبت به مردان و در نقاط شهري نسبت به نقاط روستايي بيشتر بوده است. بر اساس آخرين آمار نيروي کار مرکز آمار ايران، در سال 1393 زنان با 43.6درصد نرخ بيکاري جوانان 15-24ساله را تشکيل مي دهند در حالي که نرخ بيکاري مردها در اين گروه تنها 19.1درصد است. نرخ بيکاري جوانان 15-29ساله را نيز 38.9درصد زنان و 16.3درصد مردان تشکيل مي دهند.

زنانه شدن کارتن خوابي

بيکاري و فقر که در رابطه اي مستقيم قرار دارند مي توانند پيش زمينه اي را براي هجوم آسيب هاي اجتماعي فراهم کنند. زنگ هشداري که جديدا توسط مديرعامل سازمان رفاه شهرداري تهران به صدا درآمده است يکي از پيامدهاي فقر در کشور را دربرمي گيرد.فرزاد هوشيار از پديده اي خبر مي دهد که زنانه شده است و مي گويد: امروزه کارتن خوابي به سمت زنانه شدن مي‌رود و آسيب‌ها در تهران اتفاقي زنانه است و اين معضل حل نمي‌شود مگر بدست خود مردم.

زنانه شدن موج سوم ايدز

با وجود اينکه نسبت به زنانه شدن ايدز هشدارها داده شده و عده اي به سمت زنانه شدن ايدز زا به رسميت نمي شناسند اما آمارها حکايت از افزايش سهم زنان در ابتلا به ايدز دارند به طوري که سهم زنان ازطريق روابط جنسي از 40 درصد سال 80 به 60 درصد سال 91 رسيد.براساس آمار هاي وزارت بهداشت که در پايان هر سال جهت بررسي متخصصان و پژوهشگران ارايه مي شود، در سال 1391، سهم زنان در جديدترين موارد ابتلا به ايدز از طريق روابط جنسي کنترل نشده، به بيش از 60 درصد مي رسد.اين در حالي است که در سال 1380 از مجموع 362 مورد ابتلا به ايدز از طريق روابط جنسي، سهم مردان 60.2 درصد و سهم زنان 39.8درصد بود، آماري که نشان مي دهد موج سوم ايدز طي 12 سال اخير حالا به يکي از نگران کننده ترين شرايط خود رسيده و سهم زنان از 40 درصد موارد جديد ابتلا از طريق روابط جنسي در سال 1380، به 60 درصد در سال 1391 رسيده است

دیدگاه ها (0)
img