03

آذر

1403


30 شهریور 1402 08:42 0 کامنت
 هر ساله با آغاز شهریورماه، تب و تاب خریدهای مدرسه هم به راه می‌افتد. کودکان و نوجوانان پس از گذراندن سه ماه تابستان و دوری از درس، حال با آمدن فصل پاییز باید برگ جدیدی از سال تحصیلی خود را ورق بزنند. برخی از دانش آموزان برای بازگشایی مدارس شوق و ذوق دارند؛ اما برخی دیگر به دلیل دست‌های خالی خانواده‌هایشان و مهیا نبودن لوازم مورد نیاز تحصیل‌شان، خداخدا می‌کنند که بازگشایی مدارس به این زودی‌ها نباشد. وقتی که قیمت یک دفتر ساده 60 برگ، بالغ بر 70 هزار تومان باشد و قیمت یک مداد نوکی از 90 هزارتومان شروع می‌شود یا قیمت کیف‌های مدرسه از 500 هزارتومان آغاز می‌شود تا مبالغ میلیونی! پدر کارمندی که دو فرزند محصل دارد، چگونه از پس خرید این لوازم برآید؟ از خرید لوازم تحریر که بگذریم، قیمت فرم مدارس هم سربه فلک کشیده‌اند. فرم مدارس ابتدایی دخترانه از 500 هزارتومان شروع شده تا 1 میلیون تومان! به عبارتی می‌توان گفت که خرید لوازم تحریر، کیف، کفش، فرم مدارس و هر آنچه که برای شروع سال تحصیلی جدید مورد نیاز است، بالغ بر 4 میلیون تومان بودجه نیاز دارد؛ یعنی یک خانواده با دو فرزند محصل باید تمام حقوق یک ماه خود را صرف خرید لوازم مورد نیاز دو فرزند خود کنند و باقی ماه را هوا تنفس کنند! البته در جامعه اقتصادی کنونی، خانواده‌هایی نیز هستند که ماهیانه حقوق‌شان به زور به 3 یا 4 میلیون تومان می‌رسد که آنان برای خرید وسایل مورد نیاز فرزندانشان از فروشندگان تقاضای خرید قسطی می‌کنند. 
وزارت آموزش و پرورش تخمین زده است حدود یک‌سوم دانش‌آموزان ایرانی به ابزار‌های آموزشی جدید مانند موبایل و تبلت دسترسی ندارند و بر اساس گزارش همین وزارتخانه، تنها حدود ۱۲ درصد دانش‌آموزان ایران به تبلت و موبایل مستقل دسترسی دارند. سخت‌تر‌شدن دسترسی بخشی از دانش‌آموزان به آموزش عمومی در شرایطی رخ می‌دهد که این روز‌ها و مصادف با شروع سال تحصیلی، فروش نوشت‌افزار نیز اقساطی شده است و برخی فروشگاه‌های آنلاین اعلام کرده‌اند برای تأمین نوشت‌افزار وام و تسهیلات می‌دهند! این گرانی لوازم التحریر، فشار مضاعفی است که مردم باید برای به مدرسه فرستادن فرزندانشان در کنار پرداخت شهریه‌ها تحمل کنند. 
حتی مدارس دولتی که عمدتا نباید مبلغی از والدین دریافت کنند نیز، مبلغ‌های متنوعی تحت عنوان «کمک به مدرسه» از والدین می‌گیرند. والدینی که خرج تحصیل فرزندان خود را به زور می‌دهند، حال چگونه به صورت ماهیانه مبلغ‌ هنگفت را به مدرسه دهند؟ این موضوع که فقر و دست‌های خالی خانواده‌ها موجب بازماندن از تحصیل کودکان و نوجوانان شود نیز ناامید کننده است. نوجوانی که فقر خانواده خود و هزینه‌های هنگفت تحصیل  را می‌بیند، ترجیح می‌دهد دیگر مدرسه نرود تا بتوان کمک خرج خانواده باشد تا اینکه همان سرمایه‌ی ناچیز خانواده را صرف تحصیل خود کند.
 درنهایت، این نوجوان به سراغ یادگیری حرفه‌هایی می‌رود که نیازی به تحصیل یا مدرک نباشد. برخی از این نوجوانان در راهی که قدم می‌گذارند موفق شده و به هدف خود یعنی {کمک خرج خانواده} می‌رسند اما متاسفانه برخی دیگر در راه نادرستی قدم گذاشته و بن بست می‌خورند. جمعیت کودکان شش تا ۱۲‌ساله بازمانده از تحصیل در بازه زمانی ۱۳۹۴ تا ۱۴۰۱ حدود دو‌برابر شده است.
 گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد در این دوره همچنین تعداد کل بازماندگان تحصیلی از حدود ۷۷۷ هزار نفر در سال ۱۳۹۴ به بیشتر از ۹۱۱ هزار نفر در سال ۱۴۰۱ رسیده است. افزایش تعداد کودکان بازمانده از تحصیل از سال‌های ابتدای دهه ۹۰ تا انتهای آن در شرایطی رخ می‌دهد که درآمد سرانه در طول دهه ۹۰ حدود ۳۰ درصد کاهش داشته است. 

img
دیدگاه ها (0)
img