29

آبان

1403


اجتماعی

30 دی 1402 08:25 0 کامنت
اگر صحبت تغییر و تحقق یافتن خواسته‌ها به میان بیاید، اکثر ما لیست بلند بالایی در ذهن خود متصور می‌شویم و به یاد تمام بارهایی می‌افتیم که برای رسیدن به این تغییرات تلاش کرده‌ایم و اما به نتیجه‌ی خاصی نرسیده‌ایم.
خاصیت ما انسان‌ها، این است که خواسته‌ها و رویاهای بسیاری در سر می‌پرورانیم و تمام این رویاها را به مثابه‌ی برنامه‌هایی برای عمل کردن می‌بینیم، اما در واقعیت فقط آن‌ خواسته‌هایی ممکن است به تحقق برسد که "واقعا می‌خواهیم" انجامشان دهیم. ممکن است تصور کنید می‌خواهید زبان بخوانید، مهارت کامپیوترتان را ارتقا دهید، به دوره‌های مبتنی بر فرزندپروری بروید و غیره، اما در نهایت فقط تصمیمی به نتیجه می‌رسد که عمیقا به آن نیاز دارید، وجودش برایتان ضروری است و حتما باید به دست بیاوریدش، بیشتر خواسته‌ها و برنامه‌ریزی‌های ما در سطح آرزو و رویا باقی می‌ماند.
یک مدل معروف نظری به نام "مراحل تغییر" سعی کرده مسیر کنش و فراکنش را در برنامه‌ریزی‌های ما تجزیه کند و مسیر راحت‌تری در اختیارمان قرار بدهد. این مراحل عبارتند از: پیش تفکر، تفکر، آماده‌سازی، اقدام و نگه‌داری. معنای تمام این مراحل  واضح است و می‌دانیم که سه مرحله‌ی اول، دقیقا آن مراحل طولانی و مکرری است که ممکن است بارها در ورطه‌ی آن گرفتار شویم اما به عمل و اقدام نرسیم.
یکی از مشکلات اساسی این مرحله تفکر جادویی است، یعنی زمانی که ما توقع داریم با فکر کردن و برنامه‌ریزی کردن بدون اقدام، به خواسته‌ی خود برسیم، اکثر مردم آنقدر در این مرحله می‌مانند که دچار خستگی و دلزدگی می‌شوند، انگار که سال‌هاست درگیر اقدام برای مساله‌ی مورد نظر هستند، اما واقعیت این است، تا زمانی که وارد مرحله‌ی اقدام و عمل نشویم و به عبارتی بازی را شروع نکنیم قرار نیست هیچ اتفاق خاصی رخ بدهد. یک توصیه‌ی مهم برای گذار از مراحل، پیشا تفکر، تفکر و آماده‌سازی این است که نباید اجازه داد تصمیمات و برنامه‌ریزی‌ها به کلیشه تبدیل شود. در فرهنگ ما عبارت "از شنبه یا از فردا" یک کلیشه‌ی فراگیر در همین مورد است. برای مبارزه با آن اگر تصمیم گرفتید ورزش کنید، ساک ورزشی خود را از شب قبل حاضر کنید، ساعت خود را برای بارها زنگ زدن حاضر کنید و به طور کلی شرایطی فراهم کنید که امکان دور زدن و تبدیل کردن تصمیم به کلیشه را از شما بگیرد و هنگامی که این اتفاق افتاد روند آهسته و مکرری از برنامه را برای خود حفظ کنید. 
معنای استمرار و نگه‌داری از تصمیم برای اکثر ما به اشتباه تعریف شده و گمان می‌کنیم استمرار به معنای تکرار مرتب، شدید و بدون هیچ‌گونه اختلالی از عمل مورد نظر است. در چنین شرایطی، طبیعی است که با کوچک‌ترین سهل‌انگاری و خطایی خود را از چرخه‌ی عمل دور ببینیم، دلسرد شویم و در نتیجه کار را رها کنیم. در واقعیت، استمرار به معنای انجام یک کار به صورت آهسته، گاهی جسته گریخته، گاهی با خستگی و اما ادامه دار است. با توجه به شخصیت و پیشینه‌ی متفاوت هر فرد، هیچ‌گاه در هیچ حیطه‌ای نمی‌توان توصیه‌های آماده و همگانی برای فعالیت‌ها ارائه دهیم، اما با بیان کلیات، می‌توانیم جمعیت عمومی را به سمت شیوه‌ی کارآمد عمل و برنامه هدایت کنیم.  

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img