29

آذر

1403


سیاسی

17 مرداد 1403 08:32 0 کامنت

جو بایدن به عنوان چهل و ششمین رییس جمهور آمریکا سرانجام از رقابت‌های انتخاباتی کناره گیری کرد و حمایت خود از کامالا هریس معاون خود را بیان نمود. آنچه حائز اهمیت می‌باشد این است که کناره‌گیری دیر هنگام بایدن تا چه اندازه می‌تواند شانس پیروزی هریس در مقابل ترامپ را افزایش دهد. در گفتگو با «سعید محمدی» کاوند کارشناس مسائل آمریکا به علت کناره‌گیری بایدن از رقابت های انتخاباتی و احتمال پیروزی دموکرات‌ها در انتخابات پیش رو آمریکا پرداخته ایم. 

 با توجه به اینکه بایدن علت کناره‌گیری از رقابت‌های انتخاباتی را اتحاد میان هم حزبی‌هایش عنوان کرده است. تا چه اندازه می‌توان فشار دموکرات‌ها بر این کناره‌گیری را موثر دانست؟  
                       
پس از ترور جان اف کندی، معاون بلندپرواز او، لیندون جانسون در ۲۲ نوامبر ۱۹۶۳ به عنوان سی و ششمین رییس جمهور آمریکا سکان‌دار دفتر بیضی شکل شد. او هرچند در سیاست داخلی عملکرد خوبی را از خود به جای گذاشت اما در سیاست خارجی عملکرد ضعیفی داشت. جانسون علی رغم میل باطنی‌اش در 31 مارس، 1968 از گردونه انتخابات آمریکا کنار کشید. این خبر در بحبوحه شکاف‌های سیاسی فزاینده بر سر جنگ ویتنام بود. افزایش تلفات در جنگ ویتنام که منجر به کشته شدن بیش از 50 هزار سرباز آمریکایی شد، هزینه هنگفت مالی جنگ که در سال 1967 به 25 میلیارد دلار رسید، پول را از برنامه‌های اصلاحاتی او خارج کرد و باعث تورم افسار گسیخته شد. 
از سال 1967 به بعد، احساسات ضد جنگ به تدریج در میان سایر اقشار مردم، از جمله لیبرال دموکرات‌ها، روشنفکران و رهبران حقوق مدنی گسترش یافت و تا سال 1968 بسیاری از چهره‌های برجسته سیاسی که برخی از آن‌ها از حامیان سابق سیاست‌های رئیس جمهور در جنگ ویتنام بودند، علناً خواهان حل و فصل اولیه جنگ شدند ولی جانسون در تحقق آن ناکام بود. همین امر باعث تظاهرات گسترده‌ای در سراسر ایالات متحده آمریکا شد و محبوبیت جانسون از 61 درصد به 30 درصد رسید. تظاهرکنندگان که خیل عظیمی از آن‌ها دانشجویان بودند، شعار هی هی، جانسون امروز چند کودک را به کشتن دادی؟ را سر می‌دادند، این اعتراضات برای او دردناک بود و در نهایت برای جلوگیری از این تظاهرات مجبور به استعفا از کاندیداتوری شد. 
تاریخ در حال تکرار است؛ همین موضوع در انتخابات 2024 ایالات متحده آمریکا نیز رخ داد. جوزف رابینت بایدن، چهل و ششمین رئیس جمهور ایالات متحده، که در مدت ۳۶ سال فعالیت در سنا، 8 سال به عنوان معاون باراک اوباما انجام وظیفه کرد. او جز باسابقه‌ترین و باتجربه‌ترین سیاست‌مداران آمریکا، اسم خود را در تاریخ این کشور به ثبت رساند. بایدن از دید نخبگان سیاسی آمریکا کارنامه درخشانی از خود به یادگار گذاشته است. قانون سرمایه‌گذاری زیرساخت و مشاغل، قانون تراشه و علم، قانون بازسازی طبقه متوسط کشور، ارتقای امنیت اقتصادی کشور، سرمایه‌گذرای در بخش نیمه هادی و هوش مصنوعی از دستاوردهای مهم او در سیاست داخلی محسوب می‌شود، هرچند در موضوع مهاجران عملکرد بسیاری بدی داشت.
نزدیک 2.2 میلیون مهاجر به صورت غیرقانونی از مرز جنوبی وارد آمریکا شدند که بیشترین میزان در تاریخ آمریکا محسوب می‌شود. تاریک‌ترین و مبهم‌ترین و در عین حال افتضاح‌ترین سیاست خارجی بایدن، ناتوانی در مدیریت جنگ غزه و حمایت مستمر از اسرائیل در بحبوحه عملیات نظامی این رژیم علیه حماس که منجر به تلفات بالای غیرنظامیان و نسل‌کشی شد را می‌توان برشمرد. 
همین امر باعث تظاهرات بسیار گسترده‌ای در سراسر ایالات متحده آمریکا و دانشگاه‌ها شد. دانشجویان و رای‌دهندگان جوان در محوطه دانشگاه‌ها و در انتخابات مقدماتی دموکرات‌ها، به دلیل ادامه حمایت دولت بایدن از جنگ اسرائیل در غزه اعتراض کردند که در نهایت موجب نگرانی سران دموکرات مبنی بر ریزش رای او در بین جوانان آمریکایی شد. ناتوانی ذهنی و جسمی، گاف‌های مکرر او به دلیل کهولت سن و حملات گسترده جمهوری‌خواهان از یک طرف و فشار فزاینده دموکرات‌ها از سوی دیگر موجب شد که سرانجام او در 21 ژوئیه از دور انتخابات کنار برود. 
البته فشار دموکرات‌ها بعد از مناظره فاجعه‌بار و عملکرد ناامیدکننده بایدن، این نگرانی را دو چندان کرد. در این بین چاک شومر رهبر اکثریت دموکرات در مجلس سنا و حکیم جفریس رهبر اقلیت دموکرات در کنگره آمریکا، نانسی پلوسی رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا و باراک اوباما اصلی‌ترین افرادی بودند که خواستارکناره‌گیری بایدن از ادامه کارزار انتخاباتی شدند. سرانجام او در برابر فشارها سر تعظیم فرود آورد و در بیانیه ای اعلام کرد که به نفع حزب و کشورش کناره گیری می‌کند و تنها بر انجام وظایف خود به عنوان رئیس جمهور برای باقیمانده دوره خود تمرکز خواهد کرد و از معاون خود، کامالا هریس به عنوان نامزد اصلی دموکرات‌ها در انتخابات 2024 حمایت کرد. 
تا چه اندازه احتمال پیروزی دموکرات‌ها در انتخابات وجود دارد؟
با توجه به تمام گزاره‌ها شانس بایدن در مقابل ترامپ در شرایط کنونی نسبتا پایین بود و همین امر باعث ایجاد انگیزه درکمپین محافظه‌کاران شده بود. با انتخاب احتمالی و به نوعی صدرصدی کامالا هریس به عنوان نامزد اصلی دموکرات‌ها، امید از دست رفته دموکرات ها به کمپین‌های آن‌ها برگشته است. اشتیاق و علاقه به رای دادن در میان دموکرات‌ها تقویت شد و هریس شانس نسبتا بالایی در مقابل ترامپ که در حال حاضر پیرترین رئیس جمهور تاریخ آمریکا لقب گرفت، دارد. براساس گزارش آسوشیتدپرس کمپین کاملا هریس پس از حمایت اوباما و همسرش میشل، در هفته گذشته توانسته است بیش از 200 میلیون دلار کمک مالی جمع آوری کند که یک دستاور بسیار شگرف برای او محسوب می‌شود. بویژه آنکه دو سوم این کمک از طرف کسانی بوده که برای اولین بار مشارکت کرده‌اند. نکته جالب این است که بایدن این مقدار مبلغ را در مدت 3 ماه توانست جمع آوری کند.
طبق آخرین نظرسنجی ها کامالا هریس تقریبا در تمامی ایالات‌های نوسانی(چرخشی) برتری نسبی نسبت به ترامپ دارد. البته نباید فراموش کنیم که حدود 87 روز تا انتخابات ایالات متحده در 5 نوامبر باقی مانده است و این داده‌ها بنا بر دلایل مختلفی(اظهارنظرات احتمالی ترامپ و هریس و معاونین آنها، حادثه غیرمترقبه( ترور نافرجام ترامپ یا حتی یک رویداد بین المللی و ...) مطمئناً تغییر خواهند کرد. همین عوامل بر پیچیده بودن و مبهم بودن فرآیند انتخابات تاثیر می‌گذارد و حتی سرنوشت انتخابات را در هاله‌ای از ابهام قرار می‌دهد. به همین دلیل است که انتخابات آمریکا در عین پیچیدگی، غیر قابل پیش‌بینی است. 
کامالا هریس به عنوان یک زن سیاه پوست، بر مبارزات جمهوری‌خواهان علیه حقوق سقط جنین تمرکز خواهد کرد و به عنوان یک قانون‌شناس و دادستان خبره، از محکومیت جنایی ترامپ در نیویورک به نفع خود استفاده می‌کند. کمپین هریس به صورت هوشمندانه  آهنگ «آزادی» بیانسه را برای کمپین خود انتخاب کرده است. هریس در اولین تبلیغ ویدیویی خود می‌گوید: «ما آزادی را انتخاب می‌کنیم. آزادی نه فقط برای گذراندن آن، بلکه به معنای پیشروی، آزادی به معانی در امان ماندن از خشونت اسلحه، آزادی به معانی تصمیم گیری در مورد بدن خود. شعار آن‌ها این است «به طوفان بگو، من تازه وارد هستم».  در واقع، به باور برخی از کارشناسان انتخاب هریس یک لحظه متفاوت در تاریخ ایالات متحده آمریکا خواهد بود. و یک زن سیاه‌پوست و آسیای جنوبی می‌تواند کاندیدای مناسبی باشد تا در نهایت به کشور آزادی اهدا کند و آمریکا را از دست ترامپ که عامل هرج و مرج و تفرقه‌ است، نجات بدهد. در مقابل، تمرکز ترامپ و معاون او به ورود غیرقانونی مهاجران به آمریکا و جامائیکایی و هندی بودن هریس، نقاط ضعف دولت بایدن خواهد بود. 
شاید یکی از اصلی ترین انتقاد ترامپ به یهودستیز بودن کامالا هریس و اظهار نظرات نقادانه هریس در مورد اسراییل خواهد بود. ترامپ نیک می‌داند که همسر هریس، آقای دوم آمریکا، داگ امهوف، اولین همسر یهودی معاون رئیس جمهور است و نقش برجسته ای در مبارزه با یهودستیزی داشته است. هریس نیز بارها به صراحت اعلام کرده است که تعهد آهنین به اسراییل و امنیت آن دارد. او با آگاهی بر این گزاره که رای یهودیان آمریکایی را دارد، به دنبال رای مسلمان آمریکایی و گروه‌های مدافع حقوق فلسطینیان در آمریکا است و به رای آن‌ها چشم دوخته است. پرواضح است که تقابل بین چپ و راست افراطی در این انتخابات مشهود خواهد بود. ترامپ، هریس را یک چپ افراطی و سوسیالیست می‌داند و در آن سوی میدان هریس، ترامپ را یک راست افراطیِ جنایتکار، شورش گر و تهدید به دموکراسی آمریکا خطاب می‌کند.   
دیدگاه ها (0)
img