03

دی

1403


اجتماعی

17 خرداد 1391 09:48 0 کامنت

صبح ساحل، اجتماعی _ صنایع دستی استان هرمزگان با بیش از 3 هزار و 500 سال قدمت در حال فراموشی است.

از 257 رشته صنایع دستی استان هرمزگان هم اکنون 28 رشته باقی مانده است که از این شمار 13 رشته فعال و بسیاری از آن نیز در حال نابودی است. صنایع دستی دریایی ، چادر شب بافی و سوزن دوزی از جمله صنایع دستی هرمزگان به شمار می روند . 

سرپرست معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان می گوید : در استان هرمزگان به سبب دسترسی آسان به مواد اولیه ارزان ، صنایع دستی بیشتر در خانه ها تولید می شود و بیشتر دختران و زنان هرمزگان به آن مشغولند.

بناوند می افزاید : برخی از صنایع دستی این استان هم مانند چلنگری(چاقوسازی سنتی ) ، حضایه بافی ، گچ بری سنتی و سنگ تراشی منسوخ شده بودند که هم اکنون در حال احیاست. وی می گوید : صنایع دستی هرمزگان هم اکنون به صورت چمدانی و محدود به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر می شود .

بناوند می افزاید : گلابتون و زردوزی و نوارهای خوس بافی و عودسازی تنها صنایع دستی هستند که سالی یک تا دو بار از استان هرمزگان به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر می شود.

به گفته ولی زاده کارشناس ارشد صنایع دستی ، تنها بازارچه صنایع دستی استان هرمزگان در شهرستان میناب بود که از حدود 7 سال پیش تاکنون فروش صنایع دستی درآن از رونق افتاده و هم اکنون در این بازارچه مواد غذایی عرضه می شود.

چند مغازه دار صنایع دستی در بندرعباس می گویند : فروش صنایع دستی بخصوص صنایع دریایی در هرمزگان رونقی ندارد و به همین سبب فروشندگان این صنایع چند سال پیش مغازه های خود را با کالاهای دیگر جایگزین کردند .

رضایی یکی از این فروشندگان می گوید : بیشتر کالاهای فروشگاهش کارهای تولیدی کشورهای چین و تایلند است .

به گفته این فروشنده ؛ صنایع دستی تولیدی استان هرمزگان به سبب نداشتن نوآوری و خلاقیت در طرح ها ، بازار پررونقی ندارد .

به گفته سرپرست معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان ، نبود بازار فروش و نوع نگرش مسافران و گردشگران به خرید از بازارهای تجاری ، تمایل نداشتن تولیدکنندگان به بهره گیری از فن آوری های جدید در روش ساخت و تولید ، جایگزینی مصنوعات ماشینی متنوع و ارزان قیمت ، ورود بی رویه صنایع دستی خارجی ، از عوامل بی رونقی و کم رونقی صنایع دستی در هرمزگان است.البته مسئولان ذی ربط امید می دهند این مشکلات برطرف شود .

رئیس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری هرمزگان می گوید : در دور سوم سفر ریاست جمهوری سه مصوبه در کارگروه فرهنگی برای احیای صنایع دستی هرمزگان به تصویب رسید و 400 میلیون تومان برای اجرای این 3 طرح اختصاص یافت. دریانورد می افزاید : تبدیل اماکن تاریخی به مراکز آموزش صنایع دستی و فرهنگی ، ترویج و نوآوری صنایع دستی و ایجاد زیرساخت برای برپایی بازارچه های صنایع دستی طرح هایی هستند که دولت آن را در هرمزگان پیگیری می کند و هم اکنون این طرح ها در حال اجرایی شدن است. بناوند می افزاید : نخستین مرکز تراش صدف در کشور در هرمزگان ایجاد شده است. احداث بازارچه و غرفه های صنایع دستی نیز از برنامه های دیگر استان هرمزگان برای احیا و رونق بخشی صنایع دستی هرمزگان است.

بناوند می گوید: در این زمینه معبد تاریخی هندوهای بندرعباس برای عرضه صنایع دستی آماده شده است .

وی دیگر اقدامات اجرا شده را ، شرکت صنعتگران در نمایشگاههای صنایع دستی داخل کشور ، صدور کارت شناسایی صنعتگری ، اعطای تسهیلات مشاغل خانگی ، اجرای بیمه صنعتگران ، استقرار ویترین های صنایع دستی در اداره های استان هرمزگان اعلام می کند.

بناوند می افزاید : برای حمایت از صنعتگران و رونق بخشی به صنایع دستی تسهیلاتی برای ایجاد مشاغل خانگی به صنعتگران اعطا شد.

لطیفی رئیس اداره اشتغال اداره کل تعاون ، کار و رفاه اجتماعی هرمزگان هم می گوید : پارسال 500 میلیارد ریال برای ایجاد مشاغل خانگی اختصاص یافت که ظرفیت ایجاد 20 هزار فرصت شغلی در بخش خانگی را داشت.

طرح مشاغل خانگی از پارسال با هدف افزایش توان اقتصاد خانواده ها در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و امسال اجرایی شد .

سرپرست معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان می گوید : تمام تلاش ما این است که در سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی همه رشته های کم رونق صنایع دستی را احیا کنیم.

هنرهای دستی هرمزگان به‌عنوان میراث گرانبهای فرهنگی حافظ هویت ملی مردمان این منطقه محسوب می‌شود که توجه به آن می تواند به افزایش تولید ملی منجر شود ؛ بخصوص در شرایط فعلی که مسئله بیکاری و ایجاد اشتغال مولد همراه با افزایش تولید داخلی و توسعه صادرات غیرنفتی و فراهم نمودن زمینه مشارکت آن در فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی مهم ترین دغدغه مسئولان و در صدر برنامه‌های توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور است.


دیدگاه ها (0)
img