22

دی

1403


اقتصادی

09 بهمن 1396 07:26 0 کامنت

صبح ساحل ، اقتصادی - رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه ۳۰درصد هزینه جاری در مناطق آزاد بسیار زیاد است، گفت: تا زمانیکه گمرک مناطق آزاد جدید را تحویل نگیرد، اجازه فعالیت در این مناطق را نخواهیم داد.

به گزارش مهر، محمدرضا پورابراهیمی گفت: از ایجاد مناطق آزاد ۲۵ سال می‌گذرد و هدف‌گذاری که در برنامه اول توسعه کشور بعد از دوران دفاع مقدس انجام شد، بسیار ارزشمند است. در همه جای دنیا نیز انتظار بر این است که این مناطق بتوانند در چند جهت با حوزه‌های کلان اقتصاد کشور خوشان کمک کنند که یکی از آنها «حوزه فناوری و تکنولوژی‌های پیشرفته در بخش سرمایه‌گذاری» است.وی افزود: این امر هم در حوزه قوانین و مقررات و هم در تکالیف و سیاست‌هایی که به عنوان رویکرد بالادست وجود داشته، به آن اشاره شده است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص اینکه سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد در سال‌های اخیر به دلیل برجام است، گفت: در بحث سرمایه‌گذاری خارجی که اصلی‌ترین موضوع ما است، بعد از برجام پیش‌بینی می‌شد که اتفاقات خوبی رقم بخورد اما متاسفانه این اتفاقات انجام نشد و در حال حاضر تنها بانک‌های کوچک با ما ارتباط دارند.

پورابراهیمی افزود: البته موضوع انتقاد از میزان سرمایه‌گذاری خارجی در مناطق آزاد به ۲۵سال قبل و پیش از تحریم‌های بانکی علیه کشورمان برمی‌گردد. در واقع میزان سرمایه‌گذاری خارجی در این مناطق کمتر از جذب میزان سرمایه‌گذاری خارجی است که ما در سرزمین اصلی داشتیم در حالیکه با توجه به ظرفیت‌های این مناطق، انتظار شرایط متفاوت‌تر و بهتری وجود داشت.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به مبالغ جذب سرمایه‌گذاری خارجی طی سال‌های ۹۱ تا ۹۵ اظهارکرد: طبق آمار دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد، میزان سرمایه‌گذاری جذب شده در سال‌های ۹۱، ۹۲، ۹۳ به ترتیب برابر با ۳۲، ۲۷، ۶۱۷ میلیون دلار بوده و بیشترین میزان جذب سرمایه‌گذاری خارجی هم مربوط به سال‌های ۹۴ و ۹۵ می‌باشد.وی عنوان کرد: این میزان جذب سرمایه‌گذاری خارجی در مناطق آزاد کشورمان در حالی اتفاق می‌افتد که برای منطقه آزاد جبل‌علی امارات که همسایه ما است، عددها بسیار متفاوت و بیشتر از میزان سرمایه‌گذاری خارجی در کشور ما است.

مناطق آزاد به دپوی واردات کالا تبدیل شده‌اند

وی گفت: سعی ما بر آن بوده تا به توسعه صادرات کمک کنیم و این مناطق به سکوی صادراتی تبدیل شوند اما آنچه آمارها نشان می‌دهد این مناطق به دپوی واردات کالا تبدیل شده‌اند. در این مناطق باید مواد اولیه و تجهیزات سرمایه‌گذاری وارد شود تا تولید صورت گیرد اما متاسفانه واردات، تنها واردات کالاهای مصرفی است که اصلاً به حوزه ماموریت‌های این مناطق ارتباطی ندارد.پورابراهیمی عنوان کرد: این مناطق به علت «عدم وجود تعرفه‌های لازمی که در سرزمین اصلی وجود دارد اما در مناطق آزاد نیست»، «معافیت‌های مالیاتی» و غیره، ظرفیت‌هایی داشتند که به واسطه عدم محصور بودن، امکان فعالیت در منطقه آزاد با سرزمین اصلی را فراهم نکرده و خود این امر تبدیل به وضعیتی شده تا میزان واردات غیرضرور تشدید شود.رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: بخشی از این واردات، در قالب کالاهای قاچاق به کشور هم قابل مشاهده است که نمونه‌های واقعی آن را در رصدهای میدانی دیدیم.وی در این‌باره به ذکر مثالی اشاره کرد و افزود: طی بازدید از یکی از مناطق آزاد، شناوری را به صورت اتفاقی مشاهده کردیم؛ در آنجا گفته شد که این شناور کار صادرات را انجام می‌دهد اما روی کالاها آرم خارجی نصب شده بود؛ سوال کردم که چه کسی اینها را در ایران تولید کرده که آرم خارجی دارند و توضیح بیشتر خواستیم که متوجه شدیم این کالاها وارداتی است و مباحث قانونی خود را رعایت نکرده بودند.

تخلف سنگین فرار مالیاتی در فروش کالاهای بورس مناطق آزاد

وی گفت: آمارها نشان می‌دهد که گستردگی مناطق آزاد امکان سرمایه‌گذاری را از آنها می‌گیرد و امکان تمرکز در مناطق کوچک از بین می‌رود. در قانون این نکته ذکر شده که اگر می‌خواهیم منطقه آزاد تعریف کنیم و کاری را در آنجا انجام دهیم، باید زیرساخت‌های در منطقه فراهم باشد. سوال اینجاست که ایجاد زیرساخت در پهنه کوچک‌تر قابل انجام است یا پهنه بزرگتر؟

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه نقاطی در مناطق آزاد وجود دارد که تا ده‌ها کیلومتر هیچگونه حصار و گیتی در آنجا وجود ندارد، گفت: پرونده‌ای در فروش کالاهای بورس وجود داشت که یکی از مصادیق تخلف سنگین در حوزه فرار مالیاتی بود. در این مورد بدون هیچگونه دغدغه و سختی، محصولات پتروشیمی از یک منطقه آزاد به یک استان یا شهر مرزی منتقل می‌شد و هیچگونه نظارتی هم بر آن وجود نداشت.

تا گمرک مستقر نشود مناطق آزاد جدید فعالیتی نخواهند داشت

وی با اشاره به لایحه افزایش ۸منطقه آزاد گفت: با تمام مشکلاتی که در این مناطق وجود دارد اگر گمرک این مناطق را تحویل نگیرد، اولین خطا این است که ما هیچ نظارتی را بر این مناطق نخواهیم داشت؛ بنابراین تا زمانیکه گمرک جمهوری اسلامی ایران، این مناطق را تحویل نگیرد، اجازه فعالیت در مناطق آزاد جدید را نخواهیم داد.

پورابراهیمی تصریح کرد: در مرزهای کشورمان با کشورهای همسایه، مانعی همچون یگان، گیت و غیره وجود دارد؛ حال اگر در بین مناطق آزاد و سرزمین اصلی مرزی وجود نداشته باشد، گویا که مرزهای اصلی کشورمان را با کشورهای همسایه برداشته‌ایم و مناطق آزاد به سرزمینی خارج از حوزه کشور ما تبدیل شده است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه برای اصلاح رویه فعلی این مناطق ضروری است نگاه مجددی به شاخص‌های ابتدایی مناطق‌آزاد شود، گفت: اگر شاخص‌های ابتدایی مثل بند یازدهم سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی را که ابلاغ رهبر معظم انقلاب است مد نظر قرار دهیم، با رسیدن به آن شاخص‌ها مشکلات این مناطق حل خواهد شد.

پورابراهیمی ادامه داد: برای جلوگیری از واردات بی‌رویه و بعضاً قاچاق در این مناطق، می‌توان مشوق‌های صادراتی برای آنها قرار داد.رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به تعامل مناسب میان مجلس و وزارت اقتصاد و امور دارایی برای حل مشکلات مناطق آزاد، گفت: با این تعامل مناسب به ایجاد اصلاحات در این مناطق خوشبین هستیم چراکه دولت هم در بحث اجرایی کردن اصلاحات مورد نیاز مناطق آزاد وارد شده است.

وی گفت: در لایحه دولت هم برخی اشکالات را خود دولت دیده است؛ به عنوان مثال، کالای همراه مسافر به صورت مسافری به هر میزان در مناطق آزاد به سایر نقاط کشور ممنوع است؛ در واقع برخی اشکالات همچون تبصره۴ که یکی از مشکلات موجود بود، توسط دولت در لایحه جدید دیده شده است.

پورابراهیمی تاکید کرد: وقتی منطقه آزاد احداث می‌شوند، یعنی یک ظرفیت سرمایه‌گذاری فوق‌العاده برای آن کشور وجود دارد اما آمارها نشان می‌دهد که جذب سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد کشورمان، ۰.۸درصد از تولید ناخالص داخلی است که اگر آن را با مناطق آزاد کشورهایی همچون مالزی، سنگاپور، ترکیه و غیره مقایسه کنیم، می‌بینیم که میزان جذب سرمایه‌گذاری خارجی برخی از آنها ۲ تا ۲۰برابر تولید ناخالص داخلی است.

دیدگاه ها (0)
img