اجتماعی
انباشت زبالههای پلاستیکی در طبیعت مشکلات عدیده زیست محیطی و بهداشتی را برای انسانها به دنبال دارد تا جایی که مدیریت این موضوع امروزه به یکی از دغدغه های جدی فعالان محیط زیست تبدیل شده است.
انباشت زبالههای پلاستیکی در طبیعت مشکلات عدیده زیست محیطی و بهداشتی را برای انسانها به دنبال دارد تا جایی که مدیریت این موضوع امروزه به یکی از دغدغه های جدی فعالان محیط زیست تبدیل شده است.
در قدیم وقتی کالایی کم حجم مثل میوه خرید میکردیم مغازه داران آن را داخل پاکت میگذاشتند و تحویل میدادند اما حالا این پاکتها جای خود را به کیسه های پلاستیکی داده اند که وقتی در طبیعت رها میشوند تجدیدنا پذیر بوده و مشکلات زیست محیطی را بوجود میآورند.
پاکتها هرچند مقاومت کمتری داشتند و تا رسیدن به خانه احتمال پاره شدن آنها وجود داشت ولی قابل بازیافت بودند در حالی که پلاستیکها با وجود مقاوم بودن در حمل کالا، قابل تجزیه به این سادگی نیستند.
زندگی امروزی به این شکل شده که گاه یک فرد دهها کیسه پلاستیکی را برای حمل کالاهای خریداری شده به خانه میآورد و این کیسه ها بعد از تبدیل شدن به محل جمع اوری زباله های خانگی روزانه، درنهایت در سطلهای عمومی زباله و در محیط زیست رها میشود.
هرچند وقت یک بار دوستداران محیط زیست به بهانههای مختلف اقدام به جمع آوری این زبالهها از سطح خشکی میکنند اما زبالههای پلاستیکی در نهایت بواسطه رها سازی در رودخانهها و خورها به سمت دریا هدایت میشود.
این زبالهها که قابل تجزیه و جذب نیستند به طور مستقیم در چرخه محیط زیست آبزیان قرار میگیرند و در واقع موجودات دریایی برای تأمین غذا طعمه این اشیا می شوند که بیشتر آنها بطریهای پلاستیکی اعم از شیشههای نوشابه و پلاستیک است.
**پیامدهای محیط زیستی پلاستیک
روزانه چند کیسه، لیوان یک بار مصرف پلاستیکی و کیسه زباله استفاده میکنید و آیا تا کنونبه پیامدهای محیط زیستی آن توجه کردهاید؟
شاید برای خیلیها این سوال پیش آید که زندگی پلاستیکی چقدر برای محیط زیست خرج دارد و چه ضررهایی را به دنبال دارد.
بر اساس تحقیقات پژوهشگران حوزه محیط زیست، سالانه ۳۰۰ میلیون تن پلاستیک در جهان تولید میشود که در این بین ایران جزو پنجمین کشور دنیا در مصرف پلاستیک محسوب میشود.
عمر تجزیه پذیری این ۳۰۰ میلیون تن انواع پلاستیک در طبیعت از ۴۰۰ سال تا ۹۰۰ سال متغییر است.
همچنین طبق تحقیقات پژوهشگران، بیش از پنج تریلیون تکه پسماند پلاستیکی به وزن بیش از ۲۵۰ هزار تن در آبهای دنیا شناور هستند که بیش از ۶۰۰ گونه دریایی مستقیم و غیرمستقیم از این ضایعات آسیب میبینند.
*۹۳ درصد مرجانها با فعالیتهای انسانی از بین رفته است
رئیس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان گفت: طبق آمارها سالی ۶ میلیون تن زباله وارد دریاها میشود که ۸۰ آنها زبالههای پلاستیکی هستند.
محمد صدیق مرتضوی افزود: در حالی که هفدهمین جمعیت جهان را داریم، در مصرف پلاستیک جزو پنج جامعه اول جهان هستیم و این یعنی بحث محیط زیست و نجات طبیعت بسیار مساله مهمی است.
وی بیان داشت: ورود و نفوذ پلاستیک و ذرات آن به آب اقیانوسها و دریاها ضمن اینکه سبب مرگ آبزیان و نابودی صخرههای مرجانی میشود، این ذرات پلاستیکی بسیاری از فیتوپلانکتون ها را که در واقع تولیدکنندگان اولیه در زنجیره غذایی دریاها و اقیانوسها هستند با خطر نابودی روبرو میسازد.
رئیس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان افزود: از سوی دیگر این ذرات پلاستیکی مجدد به چرخه آب و غذای انسانها بازگشته و به دلیل وجود مواد شیمیایی و سمی در ساختار آنها، ریسک ابتلاء به بیماریها در افراد را بالا میبرد.
مرتضوی ابراز داشت: این آمار نشان میدهد که ما از فرصت بازچرخانی و استفاده مجدد از این سرمایه ملی نه تنها نتوانستیم استفاده کنیم بلکه آن را به یک چالش و تهدید بزرگ برای طبیعت و سلامتی فرزندانمان تبدیل کردهایم.
وی اظهار داشت: بر اساس تحقیقات علمی بیش از ۹۳ درصد مرجانهای دنیا توسط فعالیتهای انسانی از بین رفته است.
نظرسنجی
اخبار مرتبط
حدود 900 تن زباله به صورت غیراصولی دفن می شود
محیط زیست سیریک در معرض نابودی
مخازنی که تاپاسی ازشب، سر ریز از زباله، محل ارتزاق گربه هاست!
مبارزه با غول پلاستیک در بندر کنگ
روزانه 40 میلیون تن زباله درایران تولید می شود
پربازدیدترین ها
مجموعه سازه گستر گامبرون
شرایط جدیدی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت اعلام شده که براساس آن شش گروه از سهامداران نمیتوانند کارت اعتباری بگیرند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان منطقه آزاد قشم از الکترونیکی شدن مراحل ثبت نام و تمدید کارت شهروندی قشم با هدف کاهش مراجعات حضوری برای کنترل بهتر و مقابله با شیوع ویروس کرونا در جزیره خبر داد.
جدیدترین اخبار
به میزبانی باشگاه سفیرجنوب فین برگزار شد؛ فستیوال خردسالان تحت عنوان جام دوستی
هفته اول لیگ دسته اول فوتبال هرمزگان؛ نیلی پوشان و کیهان بازیاری صدرنشین شدند
رقابتهای دراگون بوت قهرمانی بانوان جهان؛ تاریخسازی هرمزگانیها برای ایران
انتقال سهام متوفیان به وراث از فردا ۱۵ آبان الکترونیکی میشود
شمار شهدای لبنان به ۳ هزار و ۲ نفر رسید
مدیرعامل مرکز مبادله: ربع سکههای ۱۴۰۳ به بازار میآید