02

دی

1403


اجتماعی

05 شهریور 1398 08:42 0 کامنت

به گزارش صبح ساحل و به نقل از  مدیرکل دفتر آموزش متوسطه دوم، موانع تبلیغاتی و بی‌علاقگی دانش‌آموزان رفع شده است، فضا و تجهیزات فراهم نیست

 

برنامه ششم توسعه آموزش و پرورش را موظف کرده است که تا سال 1400 از مجموع کل دانش‌آموزان در دوره دوم متوسطه 50درصد در رشته‌های مهارتی تحصیل کنند اما آمارها نشان می‌دهد در فاصله دوساله تا سال 1400، آموزش و پرورش فاصله زیادی برای رسیدن به این چشم‌انداز دارد.

تاکید بر مهارت‌محوری و گرایش به رشته‌های فنی از جمله سیاست‌های چند سال اخیر وزارت آموزش و پرورش بوده است و رویکرد سند تحول و برنامه ششم توسعه ترغیب دانش‌آموزان به سمت انتخاب رشته‌های مهارتی بوده است. با این حال موفقیت آموزش و پرورش در اجرای ماده 66 قانون برنامه ششم توسعه که بنا بر آن تا دو سال دیگر سهم رشته‌های مهارتی از دانش‌آموزان سال دوم متوسطه باید به 50درصد کل دانش‌آموزان متوسطه برسد، به اندازه انتظار نبوده است.

 

عباس سلطانیان، مدیرکل دفتر آموزش متوسطه دوم وزارت آموزش و پرورش در این باره به پانا گفت: « امروز سهم رشته‌های مهارتی در دوره دوم متوسطه در مجموع حدود ۳۵ درصد است و ما طبق برنامه در سال ۹۸ باید به عدد ۴۳ درصد می‌رسیدیم که این مهم محقق نشده است.»

صحبت‌های سلطانیان نشان می‌دهد که آموزش و پرورش فاصله بسیار زیادی با هدف‌گذاری برنامه ششم توسعه دارد. طبق آمارها از سال تحصیلی 91-92 تا سال تحصیلی 97-98 نه تنها سهم حضور دانش‌آموزان در رشته‌های مهارتی افزایش پیدا نکرده بلکه در این 7سال از 41/43 درصد به 35 درصد رسیده است.

 

موانع تبلیغاتی و بی‌علاقگی دانش‌آموزان تا حدود زیادی مرتفع شده است

سلطانیان درباره این فاصله و ناموفق بودن آموزش و پرورش برای رسیدن به این مهم دلایل قابل تاملی دارد. مدیرکل دفتر آموزش متوسطه معتقد است که امروز به خاطر انعطاف‌پذیری و تنوع رشته‌های مهارتی بر خلاف سال‌های گذشته دیگر کمتر مشکلی به نام بی‌علاقگی دانش‌آموزان و والدین‌ آن‌ها به این رشته‌ها وجود دارد. وجود ۲۰۰ رشته متناسب با اقلیم‌ها و مناطق مختلف کشور در هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش تا حدودی این ادعای سلطانیان را تایید می‌کند.

او تاکید کرد که برعکس دهه 80 و اوایل دهه 90 مشکل نبود تبلیغات برای رشته‌های مهارتی و تفهیم این موضوع که مهارت به نفع دانش‌آموزان است و بچه‌ها به سمت رشته‌های مهارتی بیایند، نیز در خانواده‌ها تا حدود زیادی حل شده است.

 

هرجا هنرستانی تاسیس کردیم ظرفیت آن به سرعت تکمیل شد

سلطانیان مشکل اصلی نرسیدن آموزش و پرورش به چشم‌انداز برنامه ششم توسعه را کمبود فضا و تجهیزات دانست. به گفته او آموزش و پرورش دانش‌آموز را برای رفتن به رشته‌های مهارتی اجبار نمی‌کند و اگر فضا و تجهیزات فراهم باشد خود دانش‌آموز به سمت این رشته‌ها می‌رود. او گفت: «در خیلی از نقاط کشور وقتی هنرستانی تاسیس کردیم به سرعت ظرفیت آن تکمیل شد. در شهریور دانش‌آموزان برای تحصیل در رشته‌های مهارتی به هنرستان مراجعه می‌کنند و وقتی می‌بینند که ظرفیت پر شده است به اجبار به سمت رشته‌های نظری می‌روند.» او به ظرفیت محدود کلاس‌های کارگاهی در هنرستان و محدودیتی که این موضوع برای ثبت‌نام دانش‌آموزان ایجاد کرده است اشاره کرد. به گفته او بسیاری از دانش‌آموزان به دلیل تکمیل ظرفیت هنرستان‌ها بالاجبار به سمت رشته‌های نظری می‌روند.

 

دانش‌آموزان بالاجبار به سمت رشته‌های نظری می‌روند

مدیرکل دفتر آموزش متوسطه دوم به ۳ ساله شدن دوره فنی و حرفه‌ای و متعاقب آن کاهش یک سومی فضا و تجهیزات در این دوره اشاره می‌کند و می‌گوید: « دانش‌آموز وقتی به علت ثبت‌نام نشدن در هنرستان بالاجبار به رشته‌های نظری باز می‌گردد با خود می‌گوید حالا که قرار است در رشته‌های نظری ادامه تحصیل بدهم، رشته تجربی را انتخاب می‌کنم در صورتی که پیش‌زمینه فکری آن دانش‌آموز، یکی از رشته‌های مهارتی بوده است.» او در پایان صحبت‌های خود یک ادعای قابل تامل را مطرح می‌کند. او به صراحت تاکید دارد که اگر فضا و تجهیزات برای رشته‌های مهارتی فراهم بود آموزش و پرورش می‌توانست تا سال ۱۴۰۰ به عددی که برنامه ششم توسعه مشخص کرده، برسد.

 

سهم هنرجویان شاخه‌های فنی‌وحرفه‌ای و کاردانش نسبت به کل دانش‌آموزان متوسطه چقدر است؟

بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد از مجموع 2میلیون و 625هزار و 327 دانش آموز در دوره دوم متوسطه، یک میلیون و 714هزار و 529 نفر در شاخه نظری تحصیل می‌کنند و سهم فنی و حرفه‌ای و کاردانش 910هزار و 798نفر است که درصد تقریبی آن به 34/69 می‌رسد. در واقع چیزی در حدود 16درصد با رسیدن به چشم‌انداز 50درصدی که برنامه ششم توسعه مشخص کرده است، فاصله وجود دارد.

دیدگاه ها (0)
img