30

آبان

1403


اقتصادی

14 اسفند 1391 09:18 0 کامنت

صبح ساحل، اقتصادی _ نگاه اول// اروپا نگران، ایتالیا بلاتکلیف

انتخابات هفته گذشته در ایتالیا در حالی با بن بست سیاسی پایان یافت که شرکای این کشور در اتحادیه اروپا با نگرانی تحولات این کشور را پی میگیرند . شرایط بحرانی مالی و اقتصادی ایتالیا بیشتر از هر زمان دیگری این کشور را نیازمند یک حکومت پایدار و مقتدر برای برنامه ریزی و پیشبرد این کشور از رکود کرده است . خسارتهای اقتصادی که ایتالیا به اعضای اتحادیه اروپا تحمیل کرده نگرانی تبدیل شدن ایتالیا به یونانی دیگر را دامن زده است .به گفته تحلیل گران، شرکای اروپایی ایتالیا و بازارهای مالی اروپایی خواستار آن بودند که این انتخابات به تشکیل دولتی باثبات در ایتالیا منجر شود، دولتی که به ادامه اصلاحات اقتصادی و سیاستهای کاهش استقراض پایبند باشد.

 

بررسی ائتلاف های پیروز در این انتخابات نشان میدهد که مردم ایتالیا به شدت با سیاستهای نخست وزیر پیشین ایتالیا ماریو مونتی مخالف هستند در این میان برلوسکونی برای بازپس گیری مقام نخست وزیری با شعارهای فریبنده مانند کاهش مالیات، ایجاد فرصت های شغلی و مبارزه با فرار مالیاتی به میدان آمد. برنامه ای عوام گرایانه که مطابق آراء اعلام شده، به دل بسیاری از ایتالیایی ها نشست اگرچه وی نتوانست مانند دوره های قبل اکثریت را به دست آورد وجود رقبایی که بر پایه نارضایتی و احساسات عامه مردم به قدرت وارد شده اند مانند بپه گریلو، هنرپیشه پیشین و رهبر جنبش پنج ستاره پایه های دولت آینده را متزلزل تر و راه رسیدن برلوسکونی به نخست وزیری را دشوار خواهد ساخت. در حالیکه مردم ایتالیا به برلوسکونی و احزاب چپ اعتماد ندارند قدرت احزاب فوق نیز اجازه حضور و کار به جنبش پنج ستاره را نمی دهد و این کشمکش را در عرصه سیاسی ایتالیا افزایش خواهد داد و نتیجه ای جز تضعیف اقتصادی و بین المللی برای ایتالیا ندارد.

 

به نظر می رسد در سال های پیش روی، ایتالیا نقش کم اهمیت تری در صحنه بین الملل ایفا خواهد کرد. هر چند در حال حاضر از اهمیت قابل توجهی برخوردار است، به این معنی که می تواند ثبات اقتصادی و سیاسی اروپا را برهم زند. در آینده اما، یا به طور کلی از نظام تبادلات قدرت جهانی خارج خواهد شد و یا در جایگاه کم اهمیت تری خواهد بود. اتحادیه اروپا نگران نه قاطعی است که مردم ایتالیا نه تنها به مونتی بلکه به سیاستهای اقتصادی اتحادیه اروپا گفته اند . بی سرانجامی انتخابات در ایتالیا و آینده نا معلوم دولت در این کشور بازارهای مالی در کشورهای مهم اروپایی از جمله آلمان را با افت شدید همراه کرد  ارزش شاخص اصلی سهام در بازار بورس پاریس سه درصد، در فرانکفورت دو درصد ، در میلان یک و نیم درصد سقوط کرد. این رویداد همچنین اجرای برنامه های ریاضتی اتحادیه اروپا در اسپانیا ، ایرلند و سایر اقتصادهای در معرض خطر اروپا را هم به چالش کشیده است . دولتهای این کشورها به شدت نگران نارضایتی هایی هستند که ممکن است آینده سیاسی آنها را نابود کند.

 

 نگاه دوم//

 

راه دشوار بهار عربی برای رسیدن به دموکراسی

 

از زمانی که خود سوزی یک دست فروش در تونس آتش یک تغییر گسترده را برافروخت 3 سال میگذرد در این مدت کشورهایی به سوی حکومت های دموکراتیک رفته اند که کمتر کسی پیش بینی تغییراتی در این وسعت را برای آنها میکرد اما اتفاقاتی که بعد از وقوع انقلاب  و برگزاری انتخابات آزاد و البته هزینه های مادی و انسانی در کشورهایی مانند مصر و تونس به وجود آمد نشان داد که هنوز راه درازی برای برقراری دموکراسی و برابری سیاسی پیش روی مردم این کشورهاست . ساختارهای اقتدارگرایانه که سالها در این کشورها ریشه دوانده است به سختی می تواند صدای مخالفان و معترضان را تحمل نماید ترور شخصیت های اپزوسیون در این کشورها و یا وضع قوانینی که به شدت با روح دموکراسی در تضاد است اجازه آرامش و پیشرفت سیاسی را به این جوامع نمی دهد.در هفته های اخیر تونس شاهد درگیری های خیابانی معترضان با نیروهای دولتی و انحلال دولت به دلیل ترور یک مخالف برجسته دولت بود شکری بلعید، دبیرکل حزب چپ‌گرای "جبهه مردمی" هفته گذشته هنگام خروج از خانه خود با شلیک سه گلوله کشته شد. سکولارها در تونس مسئولیت این ترور را متوجه اسلامگرایان و راشد الغنوشی، رهبر النهضة ساخته اند .شکری بلعید در ماه‌های گذشته همواره نسبت به خطر جنگ داخلی در تونس هشدار داده بود. وضعیت در لیبی و یمن هم آرامشی ظاهری دارد در واقع این کشورها در عمل به یک حکومت ملوک الطوایفی تبدیل شده اند و نفوذ القاعده در آنها نگران کننده است.از سوی دیگر مصر نیز در هفته های گذشته شاهد ناآرامی های گسترده و خونینی بوده است شدت این درگیری ها به حدی بالابود که محمد مرسی، رییس جمهور مصر برای سه شهر سوئز، اسماعیلیه و پورت سعید وضعیت فوق العاده اعلام کرد. اما مردم این شهرها با اعتراض به حکومت نظامی به خیابان ها آمده و با سنگ و ابزار دیگر به مبارزه و مقابله با نیروهای امنیتی پرداختند. افراطی گری گسترده در مصر و تونس نگرانی های زیادی را برای جامعه جهانی ایجاد کرده است خطر نفوذ القاعده و همچنین شکل گیری گروههای تند رویی مانند بلک بلوک ها در مصر و رواج اعتراضات خیابانی به هر دلیلی دولت های این کشورها را به شدت ناپایدار ساخته است. نگرانیها و تنش آفرینی های احزاب لاییک در مصر و تونس موجب شده است تا تصمیمات سیاسی در این کشورها با فرایندی دشوار و اعتراضی همراه باشد. به نظر میرسد دولت های نوپا در خاور میانه علی الخصوص مصر و تونس راه درازی را تا رسیدن به یک جامعه باثبات دموکراتیک در پیش دارند تا زمانی که در این کشورها همگرایی در نوع حکومت و دیدگاههای سیاسی شکل نگیرد آرامش به این کشورها باز نخواهد گشت هیچ نظام دمکراتیکی وجود ندارد که بر پایه های نا استوار اختلاف برای بدست گرفتن  قدرت روی کار آید . شرط نظام دمکراتیک ، توافق اولیه درباره دولت وهویت امت و منافع برتر آنست منافعی که امروز در مصر ، تونس ، لیبی و یمن از طرف هر گروهی به شکلی تعبیر می شود.

 

تگ ها:

دیدگاه ها (0)
img