14

آبان

1403


اجتماعی

07 آذر 1390 09:04 0 کامنت

 صبح ساحل، اجتماعی _ با شروع فصل سرما در بیشتر استان های کشور تولید برخی محصولات کشاورزی متوقف می شود اما شروع تولید جدیدی در هرمزگان است تا محصول طبیعی و غیر گلخانه ای به  دست  هموطنان برسد. تنها تامین صیفی جات هموطنان، تحمل گرمای طاقت فرسا را برای کشاورز هرمزگانی آسان می کند.به گفته مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان، این استان با تولید بیش از یک میلیون و200هزار تن محصول خارج از فصل رتبه دوم کشور را پس از استان بوشهر به خود اختصاص داده است. وجود چنین ظرفیتی در استان باعث شده است تا هرمزگان  نقش مهمی در تنظیم بازار محصولاتی مانند گوجه فرنگی ، خیار ، انواع فلفل ، پیاز ، سبزی ، کدو ، سیب زمینی،بادمجان و هندوانه در فصل های پائیز ، زمستان و بهار داشته باشد.

کاشت محصولات صیفی خارج از فصل از اوایل مهر در هرمزگان آغاز می شود.

صادقی می افزاید: 50 هزار هکتار از اراضی کشاورزی هرمزگان به کاشت محصولات خارج از فصل اختصاص دارد. که 70 درصد آن به روش کشت نشاء انجام می شود.

وی تصریح می کند: دراستفاده از نشاء برای کشت سبزی و صیفی خارج از فصل علاوه بر کاهش هزینه های تولید و مصرف آب ، افزایش محصول با کیفیت و زود رسی محصول/  مصرف بذرنیز از 500 به 67 گرم کاهش می یابد.

در میان محصولات خارج از فصل، بیشترین سطح زیرکشت به ترتیب به گوجه فرنگی،بادمجان و پیاز اختصاص دارد.

هرمزگان پس از بوشهر دومین تولید کننده گوجه فرنگی خارج از فصل در کشور است.

سطح زیر کشت گوجه فرنگی خارج از فصل 15 هزار هکتار است و درشهرستانهای بندرعباس - میناب - خمیر و پارسیان کاشته می شود.

صادقی مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان پیش بینی کرد امسال 400 هزار تن گوجه فرنگی خارج از فصل از زمینهای اختصاص یافته برای این کار برداشت شود.

صادقی می افزاید:10 درصد گوجه فرنگی های تولید شده خارج از فصل در هرمزگان و بقیه در بازار های کشور (تهران،اصفهان و آذربایجان غربی) عرضه می شود.

دومین محصول پرکشت در استان بادمجان است که سالانه 330 هزار تن محصول از 11 هزار هکتار زمین های زیر کشت برداشت می شود.

اما صالحی رئیس جهاد کشاورزی هرمزگان اعلام کرده است امسال بدلیل استفاده از روش آبیاری تحت فشار در90درصد از زمینهای زیر کشت بادمجان،  تولید این محصول  با20 هزار تن افزایش به 350 هزار تن می رسد.

همچنین هرمزگان با تولیدسالانه  235 هزار تن پیاز خارج از فصل بزرگ‌ترين توليدكننده اين محصول در كشور است.

 این میزان پیاز از10هزار و 500 هكتار زمین برداشت می شود که شهرستان میناب بیشترین تولید این محصول را دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان می گوید: برای ارتقاء سطح تولید و سطح زیر کشت محصولات خارج از فصل  از آبیاری تحت فشار استفاده می شود. صالحی می افزاید:اکنون 36 هزار و 300 هکتار از زمینهای زراعی و باغی هرمزگان به روش نوین آبیاری می شود که بعد از استان فارس رتبه دوم کشوری را داراست. باقر زاده مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان مزایای شیوه آبیاری تحت فشار را صرفه جویی در مصرف آب، مکانیزه شدن کاشت و سیستم آبیاری ،کاهش نیروی کارگر،امکان استفاده ازآبهای شور با کیفیت پایین با افزایش محصول،امکان استفاده در خاکهای بافت درشت در محیط های کم عمق و شیب دار ،جلوگیری از رشد علفهای هرز و کاهش تعداد چاهها می داند.

کشاورزان هرمزگانی نگران نابود شدن محصولشان پس از برداشت هستند.

همه ساله زمان برداشت، فروش برخی محصولات  خارج از فصل بخصوص گوجه فرنگی و پیازبه یکی ازجنجالی ترین  مسائل روز استان تبدیل می شود.

این مشکلات آنقدر اهمیت دارد که سبب اعتراض نمایندگان مجلس مردم هرمزگان  نیز شده است.

عضو کميسيون اقتصادي مجلس و نماینده حوزه مرکزی هرمزگان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پس از اجراي قانون هدفمندي يارانه ها، کشاورزان در شرايط بسيار دشواري قرار گرفته اند، می گوید: دولت علاوه بر توجه به قيمت سکه در بازار، به وضعيت نامطلوب کشاورزان و نابود شدن کشاورزي هم توجه کند. سيد مصطفي ذوالقدر می افزاید: بر اساس  قانون هدفمندي يارانه ها دولت بايد 30 درصد از درآمد حاصل از اجراي اين قانون را براي حمايت به بخش کشاورزي و صنعت اختصاص دهد.نماینده میناب، رودان، بشاگرد، سیریک و جاسک در مجلس شورای اسلامی هم می گوید: کشاورزی این منطقه رو به تعطیلی پیش می‌رود و حیف است کشاورزان زحمت کش منطقه در گرمای نزدیک به ۵۰ درجه محصولات کشاورزی تولید کنند و صورت‌شان در آفتاب بسوزد و دل شان از بی‌توجهی مسئولان.میرخلیلی می افزاید: با این همه زحمات کشاورزان، متأسفانه سودی نمی‌برند و عاید آنان فقط بدهکاری به افراد و میادین تره بار و بانک‌های منطقه است.

وی خواستارحمایت از تولید محصولات کشاورزی در قالب جبران بخشی از سود و کارمزد تسهیلات بانکی و کمک‌های بلاعوض و پرداخت یارانه و سایر مشوق‌ها و رعایت الگوی کشت بهینه در شرق استان هرمزگان شد.

فروردین امسال بود که بسیاری از کشاورزان استان موفق به فروش محصولات خود نشدند.

حاج حسن گوجه کار بخش توکهور شهرستان میناب با ناراحتی از یادآوری آن روزها می گوید: ساعتها در میدان فروش تره بار معطل می شدیم. اما خریدار نبود.اگر هم پیدا می شد یک جعبه 20کیلویی را هزار و 300تومان می خرید.من انگیزه ای برای کاشت محصول برای سال زراعی جدید نداشتم.اماچاره ای هم ندارم.

مجید یکی دیگر از کشاورزان هم در حالی که از عصبانیت دستانش می لرزیدمی گوید: براي اينکه نعمت خدا نابود نشود حاضربودیم محصولات خود را زير صد تومان بفروشیم اما با اين قيمت نيز مشتري نبود.محصولات پارسالمان با ضرر همراه بود.کریم پیازکار مینابی می گوید: به علت هزينه زياد حمل و نقل پياز به شهرهاي ديگر براي فروش و نبود امكانات مناسب براي انبار آن پیازها به فروش نرفت و مجبور شدیم آنها  را دفن کنیم.کیلویی 50تا90تومان می فروشیم ولی کیلویی 150 تومان باید هزینه حمل و نقل بدهیم.محمد پیازکاردیگر هم می گوید: مثل کالاهای دیگرپیازهای چینی وارد بازار شده و جای محصولات ایرانی را در بازار گرفته است.

بسیاری از کارشناسان راه برون رفت از این مشکلات را افزایش صادرات و کنترل واردات می دانند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان فعال سازی بخش صادرات ، درجه بندی و بسته بندی محصولات را راهکار حل مشکل کشاورزان  اعلام می کند.

صالحی می گوید:برداشت محصول گوجه فرنگي و پیاز به طور همزمان در استان‌هاي همجوار از جمله بوشهر از عواملي است که در کاهش قيمت آنها بي تاثير نبوده است.

همچنين توسعه گلخانه‌ها و کاشت گلخانه‌اي در ديگر نقاط کشور از ديگر عوامل کاهش قيمت برخی محصولات خارج از فصل است.

اگرچه مسئولان استان منکر واردات این محصولات صیفی می شوند ولی کارشناسان بر این باورند که باید مديريت واردات، تعيين زمان دقيق و بهينه واردات برخي كالاها و كنترل قيمت هاي آنها صورت گیرد وگرنه کشاورزی استان با مشکل جدی روبرو می شود.

نماينده مردم بندرعباس، حاجي آباد، قشم، ابوموسي و بندرخميري در مجلس شوراي اسلامي نیز می گوید: نبايد كشاورز هر ساله به دليل نبود برنامه ريزي مجبور باشد محصول خود را به دلالان بفروشد يا به علت پايين بودن قيمت قادر به جمع آوري آن از سطح زمين زراعي خود نباشد.به گفته آشوری بايد برنامه ريزي هاي مشوقانه در بخش كشاورزي وجود داشته باشد تا كشاورزان با كشت درست و اصولي و تقسيم بندي منطقه اي بر اساس نياز كشور محصول توليد كنند و سياست گذاري هاي بخش واردات و صادرات نيز بر پايه همين برنامه ريزي باشد.نبود صنايع تبديلي يكي از دلايل دیگر ضرر كشاورزان هرمزگاني است. آشوري می افزاید: انبوه توليد محصول پياز و گوجه فرنگي و نبود ساختار هدايت كننده در اين بخش ها، نبود صنايع تبديلي ، نبود انبار و سردخانه هاي پيشرفته ويژه نگهداري محصولات كشاورزي فاسد شدني همچون گوجه فرنگي و پياز از عوامل ديگر در نابساماني و ضرر فراوان كشاورزان اين استان است.

وی تصریح می کند :نمي توان در اين حوزه ها تنها به شعار بسنده كرد و هر ساله شاهد دور ريختن دسترنج كشاورزان پر تلاشي بود كه اكنون براي گذران زندگي خود با مشكل مواجه شده اند.

وجود ظرفیت های فراوان کشاورزی در هرمزگان  نشان از كشاورزي ريشه دار در این استان دارد . توجه به مشکلات کشاورزان و حل به موقع آن می تواند کشاورزی این منطقه را از نابودی نجات دهد.امری که  نيازمند سياست گذاري اصولي است.

هنوز تا برداشت فرصت برنامه ریزی هست.

 

 

دیدگاه ها (0)
img