اجتماعی
صبح ساحل، اجتماعی - سال 1392 را بی شک باید سال بیداری محیط زیستی ایرانیان نامید. در یادداشت پیش رو و به بهانهی تشکیل دو زنجیر انسانی در سواحل خلیج فارس – منطقهی غربی هرمزگان – و در طول رودخانه کارون در مقطع اهواز، به شناسههایی پرداخته شده که درستی مدعای زیر را اثبات میکند ...
صبح ساحل، اجتماعی - سال 1392 را بی شک باید سال بیداری محیط زیستی ایرانیان نامید. در یادداشت پیش رو و به بهانهی تشکیل دو زنجیر انسانی در سواحل خلیج فارس – منطقهی غربی هرمزگان – و در طول رودخانه کارون در مقطع اهواز، به شناسههایی پرداخته شده که درستی مدعای زیر را اثبات میکند ... ماجرا شاید از اتحاد کمنظیر دوستداران محیط زیست در هنگامهی انتخابات پرشور 25 خرداد 1392 شروع شد؛ زمانی که اغلب فعالان محیط زیستی کشور در اعلام موضعی آشکار و صریح حسن روحانی را منتخب خویش از بین 8 کاندیدای داوطلب ورود به ساختمان پاستور معرفی کردند. متعاقب آن در پنجمین روز تیرماه، زمانی که برای نجات دیرینهترین باغ گیاهشناسی کشور نخستین زنجیر انسانی محیط زیستی شکل گرفت، این حسن روحانی بود که آشکارا از خواست مردمی برای حفظ این باغ حمایت کرد و از کارگزاران دولت دهم خواست تا در این مورد دخالت نکنند. آنگاه پس از پیروزی دوم در زنجان و برگزاری یک اجتماع بیسابقهی محیط زیستی در آن ولایت، خبر گماردن معصومه ابتکار به ریاست سازمان حفاظت محیط زیست، نشان داد که روحانی از خواست فعالان محیط زیستی کشور نهتنها آگاه است، بلکه به آن احترام نیز مینهد. نخستین اقدام معصومه ابتکار هم، همراهی و حمایت از حافظان کوه شاه در بافت کرمان بود؛ همان کوه بلندی که سرچشمه هلیل رود است و قرار بود قربانی حفاری و اکتشاف سنگ معدن شود که خوشبختانه سومین زنجیر انسانی شکل گرفته در ارتفاع بالای 3500 متری کوه شاه، سبب شد تا لودررانان از کرده خود شرمسار شده و عملیات تخریب متوقف گردد. و سرانجام اینک نوبت به مردم پارسیان در باختر استان هرمزگان و خوزستانیهای خونگرم کارون دوست رسیده است تا نسبت به تخریب بیبازگشت مواهب طبیعی و ارزشمند سرزمینشان در اثر اصرار بر طرحهای توسعه کنونی و مصوبات استانی هشدار دهند. در مورد بخشی از مطالبات مردم هرمزگان که رنگ و بوی محیط زیستی دارد و به همین دلیل با مصوبه الحاق قسمتی از استانشان به فارس مخالفت میورزند، باید مواردی را شرح دهم.در حقیقت، آن نوار ساحلی چهار کیلومتری در محدودهی بخش کوشکنار که قرار است به استان فارس ملحق شود، بخشی از محدودهی شرقی پارک ملّی نایبند است؛ پارکی که از وسعت 49815 هکتاری آن، 27 هزار هکتار دریایی و بقیه خشکی است.از این مساحت دریایی هم 11 هزار هکتار در استان هرمزگان- شهرستان پارسیان - واقع است. همچنین، بخش شمال غربی پارک دریایی نایبند محدود به روستای بیدخون و تاسیسات گازی عسلویه و بخش شرقی آن در قسمت خشکی به بخش کوشکنار شهرستان پارسیان و در قسمت خشکی- آبی جنوب بندر تبن محدود میشود. نایبند از سال 1375 به عنوان منطقه حفاظت شده شناخته شده است. اما هفت سال بعد، یعنی در سال 1382 به همراه منطقه حفاظت شده حرا و خلیج نایبند (به دلیل وجود رویشگاه جنگلهای حرا و آبسنگهای مرجانی و اهمیت بومشناختی - اکولوژیک - آن) توسط شورای عالی محیط زیست به عنوان نخستین پارک ملی دریایی کشور ثبت و معرفی شد.
افزون بر آن، این پارک به شماره 17115 به عنوان پارک ملی دریایی در کمیسیون جهانی مناطق حفاظت شده که یکی از زیر مجموعههای سازمان جهانی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی است، هم ثبت شده است.باید توجه داشت که محدودهی ساحلی چهار کیلومتری که قرار است به استان فارس ملحق شود، دارای ساحلی مرجانی و کمنظیر در قلمرو پارک ملی نایبند است. مسئولین و برخی از نمایندگان استان فارس بارها اعلام کردهاند که هدفشان از الحاق پنج روستا به فارس، ایجاد بندر آزاد و منطقه ویژه اقنصادی در این محدوده است. لازمهی احداث منطقه آزاد هم، خاک برداری و خاک ریزی در سطح بسیار وسیع و دگرگونی گسترده در ساختار محیط زیست ساحلی و شکننده منطقه، به ویژه صخرههای مرجانی سواحل است که در حکم یک اکوتون عمل میکنند و اگر چنین تأسیساتی در آنجا استقرار یابد، بیشک تیر خلاصی دیگر خواهد بود که بر موجودیت نایبند شلیک میگردد. ضمن این که نگارنده در گفتگویی که با مهندس رحیم علیجانی، یکی از پیشکسوتان و صاحبنظران صنعت کشتیرانی و بنادر ایران داشت به این دریافت رسید که اصولاً کشور ما در سواحل جنوبی خویش هماکنون هم با مازاد بندر روبروست و به هیچوجه نیاز به ساخت یک بندر یا منطقه آزاد تجاری جدید ندارد و به جای آن بهتر است تا ظرفیتهای نیمهکارهی موجود در بنادر کنونی را فعالتر و به روزتر کرد. خوشبختانه با حمایت پرشور مردم و نیز نامه 186 نماینده مجلس خطاب به رییسجمهور و در مخالفت با الحاق بخشی از هرمزگان به استان فارس، به نظر میرسد یک پیروزی دیگر برای دوستداران محیط زیست در هرمزگان رقم خورده باشد. و بالاخره در ماجرای اجتماع پرشور و 10 هزار نفری اهواز که در روز دوم آبان 1392 و در طول ساحل کارون رخ داد، بار دیگر مردم نشان دادند که برای حفظ نشانههای سلامتی محیط زیستشان، تا چه اندازه حاضر به پرداخت هزینه هستند. در این باره، دوشنبه هفته گذشته - 29 مهر 1392 - نگارنده به همراه دکتر داود رضا عرب و دکتر مهدی میرزایی، در یک برنامه تلویزیونی موسوم به اردیبهشت شرکت کرده و دلایل علمی مخالفت با طرحهای انتقال آب بین حوضهای و سدسازیهای متعدد در بالادست سرشاخههای کارون، کرخه، دز، جراحی، مارون و ... را شرح داده است که فیلم آن برنامه تلویزیونی یک ساعته را میتوانید در این نشانی مشاهده فرمایید. امید است تحرکات کنونی - که نگارنده از آن با عنوان: بیداری محیط زیستی یاد میکند - و برخورد علمی و کاملاً فنی طرفداران و فعالان محیط زیست فارغ از تعلقات بخشی، منطقهای و قومیتی با این مطالبات سبب شود تا هم آفت سیاست نتواند به این اجتماعات پرشور محیط زیستی آسیب برساند و هم اهل سیاست دریابند که چرا حفظ توان بومشناختی سرزمین باید همواره در اولویت نخست طرحهای توسعه قرار داشته باشد؛ موضوعی که از قضا میتواند با مدیریت بایسته و درایت هوشمندانهی حکومت به افزایش عیار وحدت ملی و تمامیت ارضی کشور کمک هم بکند. انشاالله.
تگ ها:
نظرسنجی
اخبار مرتبط
برخورد قاطع با تخریب کنندگان محیط زیست
اسامی کارگران نمونه استان در صبح ساحل امروز
دلفینها چرا دسته جمعی کشته شدند
سرسال نوهرمز فروردین بر آسوده از رنج تن دل زکین
بارش پراکنده در جنوب کشور
پربازدیدترین ها
مجموعه سازه گستر گامبرون
شرایط جدیدی برای دریافت کارت اعتباری سهام عدالت اعلام شده که براساس آن شش گروه از سهامداران نمیتوانند کارت اعتباری بگیرند.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان منطقه آزاد قشم از الکترونیکی شدن مراحل ثبت نام و تمدید کارت شهروندی قشم با هدف کاهش مراجعات حضوری برای کنترل بهتر و مقابله با شیوع ویروس کرونا در جزیره خبر داد.
جدیدترین اخبار
سنجش راهکار مرکز پژوهشهای مجلس برای جبران کسری بودجه؛ حفرههای اخذ مالیات از املاک
آگهی مناقصه عمومی تأمین ترانسفورماتور روغنی
دریا در محدوده هرمزگان، مواج میشود
جهت تشکیل مجمع عمومی فوق العاده و مجمع عمومی عادی بطور فوق العاده
کمیسیون نظارت شهرستان میناب- هیات اجرایی انتخابات اتحادیه های صنفی
شرکت آلومینیوم المهدی