29

آبان

1403


اجتماعی

08 اردیبهشت 1401 08:14 0 کامنت

شناخت روان و آگاهی از احساسات و کنترل عواطف در موقعیت‌های گوناگون زندگی مهارتی است که مشاوران و روانشناسان با تکیه بر دانش و تجربه خود می‌توانند با افراد مختلف وارد ارتباط شده و تا حد مورد نیاز آنها را بشناسند و راهکار مناسبی را برای مشاوره، روانکاوی و بهبود وضعیت مراجعه‌کننده ارائه دهند. درمان بیماری‌های روانی و اختلال در تصمیم‌گیری‌ها موضوع مهمی است که اگر منشاء آن در کودکی درمان نشود؛ می‌تواند سبب بروز مشکلات عدیده‌ای در بزرگسالی شود. علم روانشناسی با وجود پیشرفت‌های قابل تاملی در این زمینه توانسته است تا حد زیادی به افراد در زمینه‌ی ترمیم و بازآفرینی روانی سالم کمک کند. از این رو به سراغ یکی از مشاوران در زمینه روانشناسی کودک رفتیم تا ریشه‌ی مشکلات را از همان زمان کودکی برایمان آشکار کند و و رفتار صحیح در برخورد با کودکان را برایمان بازگو کند.

  

مصاحبه اختصاصی با روانشناس بالینی کودکان و نوجوانان ؛

استفاده از خدمات روانشناسی در هرمزگان نیازمند فرهنگ سازی بیشتر است

«زهرا عاشوری‌زاده» کارشناس ارشد روانشناسی بالینی در زمینه روانشناسی کودک و نوجوان، عضو نظام روانشناسی کشوری، مدرس هوش هیجانی و مهارتهای زندگی، مشاور یکی از دبستان‌های پسرانه بندرعباس و روانشناس کلینیک است. او که سابقه‌ی مدیریت فنی و روانشناسی مرکز نگهداری کودکان و نوجوانان بی سرپرست زیر نظر بهزیستی را در سال‌های قبل از سر گذرانیده، از نزدیک شاهد مشکلات و اختلالات رفتاری کودکان بوده است. با او به گفت‌و‌گو نشستیم تا در مورد شناخت و درمان آسیب‌های روحی و روانی بیشتر بدانیم.
  

تفاوت بین مشاور و روانشناس را به صورت کلی برایمان شرح دهید و اینکه چه افرادی نیاز به مشاور و چه کسانی نیاز به روانشناس دارند؟

کار مشاور استفاده از فنون علم روانشناسی برای کمک به افراد در انتخاب‌ها و تصمیم‌گیری در مراحل مختلف زندگی، از جمله  تحصیل ، شغل و ازدواج است. کار روانشناس درمان انواع اختلال های روانی از جمله افسردگی ، اضطراب ، وسواس ... است که در صورت نیاز به روانپزشک ارجاع داده می‌شود. به طور مثال اگر فرزند من نیاز به انتخاب رشته تحصیلی یا مشکل در برنامه‌ریزی داشته باشد و یا اینکه برای انتخاب شغل سردرگم است می‌تواند از مشاور راهنمایی های لازم را دریافت کند .اما در مورد روانشناسی تفاوت‌های بارزی وجود دارد. به عنوان مثال کودکی که مدام گریه می‌کند یا دچار اختلال خوابگردی است. در بعضی موارد کودک بسیار پرخاشگر است و دوستان خود را کتک می‌زند. از ترس‌های گوناگونی همچون ترس از تنهایی، ترس از آسانسور و مکان‌های بسته رنج می‌برد، یا اینکه قدرت ارتباط کلامی را در بین جمع ندارد و یا اینکه نشانه‌هایی از بیش‌فعالی در کودک هویداست، روانشناس کار درمان را شروع می‌کند و مشاوران به راهنمایی می‌پردازند. بطور کلی روانشناسان کار درمانی انجام می‌دهند و مشاوران به راهنمایی افراد می‌پردازند.
 
  
    تفکر  و مهارت روانشناختی
 

 استقبال افراد از بهره‌وری مراکز مشاوره در هرمزگان به چه میزان است و چند درصد مراجعین به نتیجه می‌رسند؟ 

استفاده از خدمات تخصصی روانشناسی و مشاوره نسبت به جمعیت استان هرمزگان بسیار کم است  و نیاز به فرهنگ‌سازی بیشتری دارد تا جامعه به سمت سلامت روان و جلوگیری از کاهش آسیب‌های اجتماعی مسیر خود را طی کند . در مورد قسمت دوم سوال به طور قطع نمی‌توان پاسخی صریح ارائه داد زیرا این یک کار پژوهشی است که در حال حاضر نمی توان درصد معینی برای آن تعیین کرد؛ اما اکثر افرادی که مسیر درمان را تا پایان ادامه می‌دهند و از تکنیک‌ها و آموزش‌های روانشناسی به درستی استفاده می‌کنند به نتیجه مطلوب درمان خواهند رسید.
 

با توجه به تخصص شما در زمینه مشاوره‌ی‌کودکان، عمده مشکلات مراجعین در چه گروهی قرار دارد؟

عمده اختلال کودکان، اختلال اضطرابی از جمله (اضطراب جدایی ، اضطراب فراگیر،اضطراب اجتماعی (جمعیت هراسی)ترس های خاص (فوبیای ترس از تاریکی، سگ، ارتفاع، عنکبوت، طوفان، تزریق، آساسنسور، زلزله و ... می باشد. کودکان مضطرب باور دارند دنیا مکان خطرناکی است. به دلیل این باور، آنها اغلب رویدادهای بسیار مبهم را به عنوان شواهدی از خطر تفسیر می کنند.
 
 

 با توجه به شرایط حال حاضر جامعه و طرح محدودیت‌های کرونایی، آیا تعداد مراجعین کودک روند افزایشی داشته است؟ از میزان آسیب روحی و روانی کودکان و اختلال رفتاری برایمان شرح دهید.

با توجه به شرایط حال حاضر و طرح محدودیت کرونایی، برخی از کودکان دچار اضطراب، ترس از بیماری و اختلال در روابط اجتماعی شده‌اند. تذکرات والدین برای شستن دستها به صورت مکرر و توصیه‌هایی مبنی بر دوری از همسالان و حفظ فاصله اجتماعی کودکان را دچار وسواس و ترس از بیمار شدن  قرار داده است . اگر والدین در این زمینه دچار اختلال وسواس بیش از حد معمول و یا اضطراب هستند بهتر است چندین جلسه را جهت حل مشکل خود با مراجعه به روانشناس بپردازند و درمان را شروع کنند. 
 

 توصیه شما به والدین در رابطه با تربیت صحیح و واکنش های اصولی نسبت به موقعیت های گوناگونی همچون اضطراب، خشم و ترس کودکان چیست؟

توصیه‌ی اکید روانشناسان به والدین این است که با مطالعه ی بیشتر و آموزش‌های لازم ، تربیت نادرست فرزندان را کنار گذارند و با آزمون و خطا، فرصت‌های طلایی تربیت کودک را از دست ندهند. یک والد در درجه ی اول باید خودآگاهی داشته باشد یعنی به شناخت احساسات خود نسبت به نکات ضعف و قوت خود آشنا باشد. به عنوان مثال : پدری که احساس خشم زیادی را در طول روز تجربه می کند چگونه می تواند الگوی مناسبی برای فرزندش در کنترل مدیریت خشم باشد .اگر مادری احساس غم و یا دلشوره را مرتبا تجربه می‌کند، چگونه می‌تواند کودکی شاد و آرام پرورش دهد؟ بنابراین یکی از راههای تربیت کودک و فرزندپروری ، مدیریت هیجان است. دومین مساله در تربیت کودک ، شناخت احساسات و نکات ضعف و قدرت کودک است. اینکه پدر یا مادری در هنگام رویارویی با موضوعی واکنش صحیح و به موقع داشته باشند یک فن و هنر است پس برای اینکه مسیر درست در تربیت کودکانمان داشته باشیم باید هنرمندانه مسیر زیبای فرزندپروری را طی کنیم و در طول مسیر والدین نیز از این مساله لذت ببرند. یاد بگیریم به کودکانمان ابراز محبت کنیم و هنگام بازی با او کودکی شویم سرشار از شور و شوق کودکانه که آموزش‌‌هایمان را در قالب بازی به فرزند خود منتقل می‌کنیم. سعی کنیم الگوی خوبی برای کودکانمان باشیم و او را با همسالانش مقایسه نکنیم. قانون‌هایی که در خانه می‌گذاریم باید با در نظر گرفتن سن و شرایط کودک باشد.در قانون‌گذاری ها منعطف باشید و با کمک خود کودک قانون‌ها نوشته شود. در نهایت یادمان باشد کودک من یک انسان منحصربه‌فرد است. 
 

 اکثر مراجعین با پشت سر گذاشتن جلسات اولیه، دوره‌ی کامل مشاوره را به اتمام نمی‌رسانند. راهکارهای تداوم روند درمان تا زمان به دست آمدن نتیجه‌ی دلخواه از نظر شما چیست؟ 

گاهی والدین جلسات درمان را به اتمام نمی‌رسانند. والدین بدانند که ادامه جلسات روان‌درمانی چه کمک بزرگی به کودک در بدست آوردن آرامش و سلامت روان او خواهد داشت. پرداخت هزینه مشاوره یک سرمایه گذاری برای آینده کودک است.در صورت روان درمانی باید همواره صبور بود زیرا گاهی درمان زمانبر است اما نتیجه آن بسیار شیرین است. از آنجایی که من مسئول فرزندم هستم پس این مسئولیت را در قبال فرزندم دارم که برای درمان فرزندم زمانی را اختصاص دهم و اینکه بدانم اگر مشکلات کودکم در زمان کودکی حل نشود مانند گلوله برفی است که حرکت می‌کند و هر چه به سمت بزرگسالی پیش می‌رود گلوله کوچک برفی تبدیل به بهمنی عظیم می‌شود که کنترل و درمان آن بواسطه‌ی بزرگ شدن مشکلاتش سخت‌تر خواهد بود.
روزنامه صبح ساحل

تگ ها:

دیدگاه ها (0)
img