29

آذر

1403


تاثیر رسانه در زندگی روزمره ما انسان‌ها امری انکارناپذیر و بی‌بدیل است. رسانه‌ها در اشکال مختلف شنیداری، تصویری و متنی از طریق دستگاه‌های ارتباطی که تقریبا تمام افراد یک جامعه به آنها دسترسی دارند با مخاطبان مورد هدف خود ارتباط برقرار می‌کنند. در سال‌های گذاشته در کشور ما یکی از مسائل پرچالش که اتفاقاً یکی از نقاط مورد اختلاف جریان‌های سیاسی بوده است رسانه‌ها و شیوه عملکرد آنها بوده است. گروهی همواره از طریق اعمال فشار و نفوذ در تلاش بودند تا از طریق انحصار و اختصاص بودجه‌های دولتی، رسانه‌هایی از جمله خبرگزاری‌ها و روزنامه‌ها را در اختیار بگیرند و از شکل‌گیری رسانه‌های مستقل جلوگیری کنند. بدون شک این تلاش‌ها در جهت انحصار و ایجاد فضای تک‌قطبی در حوزه رسانه‌ای کشور هر روز به محدودیت بیشتر حوزه‌های فعالیت رسانه‌های داخلی از جمله صدا و سیما، خبرگزاری‌ها و روزنامه‌های کشور می‌شود، که متاسفانه اثرات منفی همچون انتقال مرجعیت خبری کشور به خارج از مرزها را به همراه داشت. با وجود فضای بسته بر سر راه فعالیت رسانه‌های مستقل اما بسیاری از خبرگزاری‌ها و روزنامه‌ها با تلاش و پشتکار مدیران، خبرنگاران و روزنامه‌نگاران توانستند از دل این موانع عبور کنند و امروز جایگاه خود در پیگیری مطالبات مردم و حل مشکلات کشور را به دست بیاورند. هرگاه فضا برای این رسانه‌ها بسته شد شبکه‌های معاند خارجی با حمایت دشمنان ما توانستند با  انتشار اخبار کذب و ایجاد هیاهو فضای جامعه را ملتهب کنند و بین مردم و دولت شکاف ایجاد کنند. اما هرگاه رسانه‌های داخلی آزادی عمل پیدا کردند، با انتشار اخبار و پوشش نظرات کارشناسان و مردم توانستند با دولت ارتباط برقرار کنند و مشکلات را قبل از ایجاد بحران حل کنند. مهمترین مصداق این اتفاق را می‌توان این روزها در ماجرای رفع فیلترینگ، حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان و اخبار پیرامون حل مشکلات رجیستری تلفن‌های همراه آیفون مشاهده کرد. در هر کدام از این مسائل خبرگزاری‌ها با انتشار اخبار و روزنامه‌ها با ارائه تحلیل‌های کارشناسی با مردم و مسئولان امر وارد یک فضای گفتگویی شدند و نتایج مثبتی نیز در پی داشت. در تهاجم رژیم صهیونیست هرچه رسانه‌های معاند تلاش کردند ضعف ایران را در دفاع از خود نشان دهند‌، رسانه‌های داخلی با پوشش اخبار لحظه‌ای و ارائه نظر کارشناسان سیاسی و نظامی، عملکرد موفق پدافند هوایی نیروهای مسلح را به تصویر کشیدند و مانع از بازی‌های رسانه‌ای این شبکه‌ها شدند‌. 
اتفاق دیگر، خبر خوش رفع موانع رجیستری تلفن‌های همراه آیفون بود که باز هم شبکه‌های خارجی فارسی زبان در راس آنها ایران اینترنشنال وارد عمل شدند تا از طریق بحث تعرفه ۹۶ درصدی برای واردات این سیاست خوب دولت را به شکل دیگری نمایش دهد. در این اتفاق نیز کارشناسان و مردم از طریق شبکه‌های اجتماعی نگرانی‌های خود را مطرح کردند که با پوشش خبرگزاری‌ها و روزنامه‌ها همراه شد که نتیجه آن اعلام وعده دولت مبنی بر کاهش تعرفه وارادتی از طریق توییت سخنگوی دولت بود. 
تعامل سه جانبه مردم، دولت و رسانه‌ها در تمامی این پدیده‌ها امری مهم و امیدوارکننده است که برای ادامه‌دار شدن آن باید تلاش کرد. تعاملی که اگر در دوره‌های گذشته رخ می‌داد و دولت چنین فضای چند جانبه‌ای را در جامعه ایجاد می‌کرد بسیاری از بی‌اعتمادی‌های فعلی و انتقال مرجعیت رسانه‌های خبری به خارج از کشور پدید نمی‌آمد‌. گفتگو میان مردم، نخبگان اجتماعی و مسئولان کشوری تاکنون از دستاوردهای مهم دولت چهاردهم در حوزه رسانه‌ بوده است و این امر باید در سطوح استانی و محلی نیز امتداد پیدا کند.

حمایت از رسانه‌های محلی در دستور کار دولت قرار بگیرد 


بسیاری از رسانه‌های محلی که در محدوده خاصی از ایران فعالیت می‌کنند با وجود موانع گسترده از جمله منابع مالی محدود و فشارها برای جلوگیری از پوشش مشکلات روزمره مردم اما با تمام توان به کار خود ادامه می‌دهند و در جهت حل مشکلات استان‌ و شهرهای خود ایفای نقش می‌کنند. بدون شک این رسانه‌ها که در قالب‌های مختلف خبرگزاری، پایگاه خبری،روزنامه‌ها و مجلات تولید مطلب می‌کنند باید مورد توجه بیشتر دستگاه‌های دولتی قرار بگیرند و از موانع پیشرو آنها کاسته شود. 
نقش سازنده رسانه‌های مستقل داخلی را باید با بررسی سوژه‌های پرچالش خبری در روزهای اخیر نشان داد و بر ادامه این مسیر تاکید کرد همچنین بایستی تعامل و گفتگو بین جامعه و دولت از طریق رسانه‌ها در شروع کار دولت چهاردهم نشان داده شود. حل مشکلات کشور و رشد و توسعه ایران جز با نگاه به داخل قابل حل و برطرف شدن نیست و این امر در حوزه رسانه مستلزم حمایت‌های بیشتر و ایجاد بستر مناسب برای فعالیت رسانه‌های مستقل داخلی است.

img
دیدگاه ها (0)
img