03

آذر

1403


اجتماعی

20 فروردین 1403 08:09 0 کامنت
در عصر رو به مدرنیته‌ای که در آن قرار داریم، به سبب مواجهه با سیستم و فرهنگ جهانی، دایره‌ی لغاتی که به وسیله‌ی آن‌ها خود را توصیف می‌کنیم بسیار گسترش پیدا کرده است. واژگانی چون اورتینک، نشخوار فکری، وسواس فکری و ... بدون تشخیص متخصص خیلی سریع جای خود را در میان صحبت‌‌های روزمره‌ی ما باز کرده و بخش جدایی ناپذیر از خودشناسی ما شده است.
در واقع نشخوار فکری چیزی بسیار بیشتر از افکار منفی متداول است و مانند یک ترانه برای ذهن عمل می‌کند، ترانه‌یی متمرکز بر احساسات ناخوشایند، تعبیر منفی کنش‌های محیطی، افکار منفی و تجربیات آزاردهنده، که ذهن را در چهارچوب خود گیر می‌اندازد و پس از آن خروج از حلقه‌یی که ایجاد می‌کند به کاری دشوار و تقریبا غیرممکن بدل می‌شود. در صورت ماندن طولانی مدت در نشخوار فکری، عوارض آن یعنی استرس، اضطراب و حتی افسردگی، نشخوار ذهنی بیشتری ایجاد کرده و مانند یک دور تقویت شونده، هر روز ناراحتی بیشتری برای ما ایجاد می‌کند.
اولین قدم در شکستن سیکل نشخوار فکری این است که از زمان وقوع آن آگاه باشیم و به الگوهای فکری خود توجه کنیم . از آنجایی که محرک‌ها اغلب از طریق تجربیات دردناک و مبهمی شروع می‌شوند که درک ما را از خودمان در جهان شکل می‌دهند، مهم است که تشخیص دهیم چه رویدادی و در چه زمانی چرخه‌ی نشخوار فکری را در ما استارت زده است و همچنین توجه داشته باشیم که این رویداد ممکن است یک موقعیت خاص، احساس یا الگوی فکری باشد. در گام دوم استفاده از رویکرد درمانی شاختی-رفتاری می‌تواند برای تعدیل نشخوار فکری بسیار موثر باشد. در این رویکرد باورهای غیر منطقی و تحریف‌های شناختی که به اوج گیری نشخوار فکری کمک می‌کنند، شناسایی شده و به چالش کشیده می‌شوند.
برای مثال خطای تعمیم باعث می‌شود شکست‌ یا تجربه‌یی منفی را به کل تجربه‌های زندگی و عملکرد خود تعمیم دهیم. مثلا چون یک بار در آزمونی رد شده‌ایم، عملکرد خود را در تمام امتحانات بد ارزیابی کنیم و هنگام مواجهه با شرایط آزمون دچار استرس، تداعی شکست و تداوم افکار منفی مربوط به آن موقعیت شویم. تکنیک درمان شناختی رفتاری بهتر است که توسط متخصصان حوزه‌ی رواندرمانی انجام شود، اما چنانچه شرایط مراجعه به متخصص را ندارید، می‌توانید از کتاب‌های خودیاری این حوزه مانند زندگی عاقلانه از آلبرت الیس و از حال بد به حال خوب اثر دیوید برنز استفاده کنید.
محققان روانشناسی بیش از هر چیزی به تاثیر تمرین ذهن آگاهی در غلبه بر نشخوار فکری تاکید می‌کند. ذهن آگاهی به مثابه در لحظه ماندن، می‌توانند تمام فعالیت‌ها و لحظات روزانه‌ی ما را در بر بگیرد. برای تمرین ذهن‌آگاهی سعی کنید از کارهای جزئی و روتین روزانه شروع کنید، برای مثال هنگام مسواک زدن، کاملا در آن کار باقی بمانید. طعم نعنا را تمام مدت احساس کنید، ارتعاشات فرچه را روی دندان خود لمس کنید و حتی به صدای کشیده شدن مسواک روی دندان‌ها توجه کنید.
تمرینات روزانه برای ذهن آگاهی کمک می‌کنند با ماندن در لحظه‌ی حال از افتادن ذهن به چرخه‌ی نشخوار جلوگیری کنید. در نهایت شکستن چرخه‌ی نشخوار ذهنی فرایندی چند وجهی است که به صبر، پشتکار و شفقت به خود نیاز دارد. با اجرای این استراتژی‌ها و جستجوی حمایت در صورت نیاز، می‌توانید به تدریج از نشخوار فکری در زندگی خود بکاهید و احساس آرامش، وضوح و انعطاف پذیری بیشتری را در خود پرورش دهید. به یاد داشته باشید که شما این قدرت را دارید که رابطه خود را با افکار و احساسات خود تغییر دهید و آینده‌یی روشن‌تر و رضایت‌بخشتر برای خود بسازید.  

روزنامه صبح ساحل

دیدگاه ها (0)
img