18

دی

1403


سیاسی

17 دی 1403 08:29 0 کامنت

نویسنده// داریوش حسن‌زاده، فعال سیاسی اجتماعی هرمزگان
 

راهکارهای مؤثر برای رفع موانع و چالش‌های کشور


در دنیای امروز، حکمرانی موفق نیازمند مدیریت هوشمندانه، تعامل سازنده و نگاه آینده‌نگر است. چالش‌های کنونی ایران را می‌توان در سه حوزه اصلی دسته‌بندی کرد: مسائل اقتصادی و اجتماعی، سیاست خارجی و مدیریت منابع انسانی و نخبگان.
برای هر حوزه راهکارهایی پیشنهاد می‌شود که می‌تواند مسیر پیشرفت و توسعه را هموار کند.
اصلاح ساختارهای اقتصادی با نگاه به عدالت و شفافیت


اقتصاد ایران با مسائلی چون ناترازی مالی، رانت و ضعف در مدیریت منابع روبه‌رو است، برای رفع این موانع شفاف‌سازی مالی اولین گام است که همه نهادهای اقتصادی باید گزارش‌های مالی دقیق خود را در دسترس عموم قرار دهند.
خصوصی‌سازی واقعی از دیگر مسیرهای اصلاح ساختار اقتصادیست که در آن دارایی‌های غیرمولد دولتی و شبه‌دولتی باید با رویکردی شفاف و عادلانه به بخش خصوصی توانمند واگذار شوند.
حمایت‌ها، یارانه‌ها و تسهیلات باید هدفمند گردد و به جای توزیع گسترده و غیرهدفمند، به دهک‌های پایین جامعه اختصاص یابد.
در کنار اصلاحات ساختاری اقتصادی، حرکت به سوی یک مدل اقتصاد آزاد اما نظارت‌شده می‌تواند ضمن افزایش کارآیی، بستر مناسبی برای رشد پایدار فراهم آورد. خصوصی‌سازی واقعی، کاهش دخالت‌های غیرضروری دولت در بازار و تمرکز بر ایجاد فرصت‌های برابر برای همه، گام‌هایی است که در این مسیر باید برداشته شود.اقتصاد آزاد مثل آتشی است که اگر درست هدایت شود، موتور محرکه‌ای برای پیشرفت است؛ اما اگر بی‌محابا رها شود، ممکن است خرمن عدالت را به باد دهد. بنابراین، این پیشنهاد نیازمند طراحی دقیق و متوازن همراه با قوانین محکم است.

دیپلماسی فعال و تعامل سازنده با جهان


سیاست خارجی موفق، زیربنای اقتصادی و سیاسی کشور را تقویت می‌کند. برای تقویت دیپلماسی باید مذاکرات شفاف و نتیجه‌محور باشد. مذاکرات هسته‌ای باید با تمرکز بر رفع تحریم‌ها و اعتمادسازی متقابل ادامه یابد تندروی،کندروی و تعلل، تنها زمان را از دست می‌دهد.
تنش‌زدایی منطقه‌ای در دستور کار باشد و همکاری با کشورهای همسایه، به‌ویژه در حوزه‌های اقتصادی و امنیتی، باید در اولویت باشد. توسعه روابط علمی و فناوری با جهان یکی از لازمه‌های دیپلماسی فعال است. جذب سرمایه‌گذاری و تکنولوژی از کشورهای پیشرفته مانند چین و اروپا، راهی برای کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی است. توسعه فناوری‌های پیشرفته نظامی و تمرکز بر تقویت فناوری‌های بومی در حوزه موشکی، پهپادی و دفاع سایبری می‌تواند قدرت بازدارندگی کشور را افزایش دهد.

مدیریت منابع انسانی و جلوگیری از فرار مغزها


یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های ایران، خروج نخبگان و کاهش سرمایه انسانی است. برای مقابله با این روند اقدامات زیر بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
بهبود شرایط کاری نخبگان و امکان در اختیار قرار دادن تسهیلات برای فعالیت علمی، صنعتی و تحقیقاتی در کشور فراهم شود. در بحث حمایت از دانشگاه‌ها و مراکز علمی نیز دانشگاه‌ها باید مستقل‌تر شوند و امکان رقابت با مراکز بین‌المللی را داشته باشند. در راستای تقویت عدالت آموزشی، امکانات آموزشی باید به همه نقاط کشور به‌طور عادلانه اختصاص یابد.

بازنگری در ساختارهای حکمرانی و تقویت وفاق ملی


حکمرانی نیازمند اصلاحاتی است تا اعتماد عمومی بازسازی شود. سپردن مسئولیت‌ها بر اساس شایستگی به جای روابط خانوادگی یا سیاسی، اعتمادسازی را تقویت می‌کند.
مسئولان باید با اقشار مختلف جامعه ارتباط مستقیم و مداوم داشته باشند. توجه به مشکلات روزمره مردم، می‌تواند به تقویت ارتباط میان دولت و جامعه کمک کند.

نوآوری و فناوری به عنوان راهبرد اصلی پیشرفت


برای عبور از چالش‌ها، باید از ظرفیت فناوری‌های نوین استفاده کرد.
سرمایه‌گذاری در هوش مصنوعی و فناوری‌های پیشرفته باعث توسعه برنامه‌هایی در زمینه کشاورزی، دریا، صنعت و ورزش می‌شود و این امر می‌تواند بهره‌وری را افزایش دهد. تجاری‌سازی نوآوری‌ها و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان باید به خلق ثروت ملی منجر شود، نه صرفاً تولید مقالات علمی.

جمع‌بندی


ایران، با ظرفیت‌های گسترده انسانی و منابع طبیعی، می‌تواند مسیر رشد و توسعه را به سرعت طی کند. شرط موفقیت، شفافیت، عدالت، دیپلماسی فعال و نوآوری است. اگر به این اصول پایبند باشیم، بسیاری از چالش‌های کنونی قابل حل خواهند بود.
این مسیر نه تنها اعتماد مردم را بازخواهد گرداند، بلکه کشور را در مسیر تعالی قرار 
خواهد داد. امیدواریم این پیشنهادات بتواند در مسیر تصمیم‌گیری‌های کلان کشور نقش مؤثری ایفا کند و ایران اسلامی را در مسیر پیشرفت و سربلندی بیش از پیش قرار دهد. 

دیدگاه ها (0)
img