29

آبان

1403


اجتماعی

30 اردیبهشت 1397 08:45 0 کامنت

صبح ساحل ، اجتماعی - مناطق حاشیه نشین بندرعباس که اغلب در جوار کوه ها قرار دارند، از سالیان دور به پناهگاهی برای مردم فقیر تبدیل شده که هر روز نیز به تعدادآن ها افزوده می شود، این افراد که اغلب از شهرهای مختلف ایران هستند، به دلیل مشکلات اقتصادی و بیکاری زندگی در کوه را تنها راه ادامه حیات خود می دانند.

دوهزار، کمربندی و چاهستانی ها نام محله هایی است که از دیرباز به حاشیه نشینان شهر بندرعباس شهرت یافته اند، فقر از جمله عللی است که باعث شده این محلات جمعیتی عظیم را درخود بگنجانند؛ از میان کوچه های باریک این محلات که گذر کنید با دیوارهایی روبرو می شوید که نم و رطوبت نمک های سفید رنگی را بر روی آن ها به یادگار گذاشته است.

پیچ وتاب ها و باریکی کوچه های منتهی به خیابان اصلی راه را برای ساکنینی که در طی روز باید چندین بار از آن عبور کنند سخت کرده است، و همین موضوع باعث شده تا کودکان  نیز با اندیشیدن به مسیری که آن ها را به پارک و مراکز تفریحی می رساند، سختی راه را ملکه ی ذهن کرده و در میانه ی کوچه های باریک به بازی های کودکانه خود می پردازند.

حاشیه نشین، برچسپی است که بر روی اهالی این محلات حک شده است، محلاتی ک نه تنها میزبان شهروندان هرمزگانی بلکه مردم سایر استان ها نیز این منطقه را برای سکونت انتخاب کرده اند.

چرا که ارزان ترین خانه ها در این محلات قرار دارند.فقر اقتصادی باعث شده تا از سالیان دور مردمی که مکانی برای سکونت نداشتند، میانه کوه ها و پرتگاه های بندرعباس را که افراد پردرآمد برای زندگی انتخاب نمی کردند، برای ساخت خانه ای کوچک که فقط سرپناهی برایشان باشد انتخاب کنند.

محله دوهزار یکی از پرجمعیت ترین مناطق حاشیه نشین هرمزگان است که در کوچه پس کوچه های این محله خانه هایی بر روی تپه ها ساخته شده است که در صورت بروز حادثه راه عبور برای گروه های امدادی نیز بسیار سخت است.اغلب این منازل بدون مجوز و عدم توجه به مسائل ایمنی ساخته شده و اکنون این خانه ها به سکونت گاههایی با بافت فرسوده تبدیل شده است، که عدم توجه به ایمن سازی آن ها پیامدهای بدی را به جا خواهد گذاشت.

 مناطق حاشیه نشین در چنبره معتادان

آزاده سالاری یکی از ساکنان محلات حاشیه نشین بندرعباس با اشاره به اینکه فقر و مشکلات مالی باعث شده تا بر روی تپه ساکن شود، اظهار کرد: به دلیل بیکاری همسرم در بدو ازدواج مجبور شدیم اندک سرمایه ی خود را خرج ساخت خانه ی کوچکی بر روی تپه ای کنیم که به نام فر خاصی سند نخورده بود.

این شهروند افزود: این محلات قدیمی که اکنون به آن ها حاشیه نشین گفته می شود، متاسفانه مورد بی توجهی برخی از مسئولان قرار گرفته؛به طوری که موجی از مشکلات در میان ساکنان رها شده است.

سالاری تصریح کرد: با توجه به این که اکنون تعداد زیادی از مردم استان در این منطقه زندگی می کنند زیر ساخت های مناسبی برای این شهروندان مهیانشده به طوری که کوه ها و خاک های این منطقه  تنها مکانی است که کودکان می توانند در آن ها بازی کنند.وی  با اشاره به  افزایش  حضور معتادین در مناطق حاشیه نشین خاطر نشان کرد: متاسفانه در قسمت های انتهایی که مشرف به کوه هاست به جولانگاه معتادین تبدیل شده به طوریکه در ساعات مختلف شبانه روز در میان کوچه ها حضور دارند.

 فقر علت اصلی سکونت در حاشیه کوه ها

سعید صابری از دیگر شهروندان ساکن در محله حاشیه نشین  دوهزار با اشاره به اینکه حاشیه نشینان خط قرمزهای ارائه امکانات شهری تبدیل شده اند، اظهار کرد: متاسفانه برخی از محلات این مناطق از کم ترین امکانات شهری نیز بهره مند نیستند.

این شهروند بیان کرد: اغلب منازل افراد فقیر نشینی که همواره با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند یا روی تپه و یا در زیر کوه قرار دارد، که با بروز بلایای طبیعی مشکلاتی را برای ساکنان فراهم می کنند؛ به طوریکه زلزله چندین سال قبل باعث شد قسمتی از کوه بر روی خانه یکی از ساکنان فرو بریزد.

صابری افزود: مردم حاشیه نشین نیز، به انتخاب خود نبوده که در این منطقه ساکن شده اند بلکه بیکاری و فقر باعث شده تا چاره ای جز زندگی در این منطقه نداشته باشند  به همین دلیل توقع مردم از مسئولان حل مسائلی است که موجب شکل گیری مناطق حاشیه نشین شده اند.وی با اشاره به اینکه زندگی بر روی پرتگاه خطراتی را به همراه دارد،خاطرنشان کرد: قرار گرفتن منازل در نزدیکی پرتگاه ها باعث شده تا همواره مادران نگران افتادن فرزندان خردسال خود  از لبه ی کوه به درون دره های اطراف باشند./هرمز

 

دیدگاه ها (0)
img