29

آبان

1403


اقتصادی

12 آبان 1399 18:28 0 کامنت
هرمزگان، هشتمین استان پهناور ایران است که شغل بیش از 35هزار نفر از ساکنین این منطقه ماهگیری و مشاغل مرتبط با آن است.
به گزارش صبح ساحل، هرمزگان با صید سالانه حدود ۲۷۹ هزار تن آبزی، رتبه نخست صید ساحلی ایران را دراختیار دارد. ماهیگیرها هر ساله از ۱۰ مهرماه تا اوایل آذر برای صید میگو به دریا می زنند. در سال جاری نیز بیش از ۱۰۳۳ تن میگو توسط ۲۱۴۰صیاد در هرمزگان صید شده است.

البته طی دو سال اخیر به دلیل نوسانات ارزی، تحریم ها و قوانین دست و پاگیر داخلی مانند نرخ عوارضی ها،  برخی از صیادان ترجیح می دهند بار خود را روی آب به مشتریان حاشیه خلیج فارس مانند عمانی ها بفروشند. برخی دیگر اما ابتکار جدیدی برای فروش صیدشان به کار بسته اند.

برخی از صیادان هرمزگان برای فروش و درآمد، برای فروش میگوهای صید شده علاوه بر مغازه، از فضای مجازی هم استفاده کرده و محصولات خود را به فروش می رسانند. در فضای مجازی علاوه بر استان هرمزگان، به سایر نقاط کشور هم ارسال می شود و اینگونه درآمد بیشتری کسب می کنند.

اما آنچه قابل ذکر است؛ خشکسالی های پی در پی هرمزگان است که بارندگی کم باعث کاهش تولید آبزیان در این منطقه می شود.  اکنون بیشتر میگوهای تولیدی در استان پرورشی است و تقریبا فقط یک کارخانه در این زمینه فعال است چون هزینه های جانبی، سوخت، مواد اولیه  بالا رفته است.

در گذشته عمده تولیدمان را صادر می کردیم؛ اما حالا فقط چین مانده

"فتح الله مختاری"، رئیس کارخانه میگوی شمه در بندرعباس می گوید: «در سال ۸۲ حدود ۳۰۰ کارگر داشتیم که هر ۱۲ ماه سال کار می کردند اما الان به خاطر مشکلات اقتصادی، تحریم و صادرات، حدود ۴۰ کارگر فصلی داریم که فقط دو ماه در سال کار می کنند. الان فقط میگو داریم که آن هم با ۳۰ درصد ظرفیت فعال است.» وی با بیان اینکه تحریم ها، هزینه هایش را چند برابر کرده است، ادامه می دهد: «در گذشته بار میگو را مستقیم به چین می فرستادیم اما الان باید مسیر دبی، سنگاپور و ویتنام را طی کنیم تا به چین برسیم. پارسال ۴ میلیون تومان پول کانتینر می دادیم اما امسال ۸۰میلیون تومان.» مختاری می گوید: «در گذشته عمده تولیدمان را صادر می کردیم؛ به همه کشورها؛ اسپانیا، ایتالیا، فرانسه، آلمان و... کیلویی ۸ دلار اما حالا فقط چین مانده. سال ۹۰ تا ۹۱پررونق بود.» در این شرایط، فضای مجازی به کمک صیادان آمده است. آن ها با چند کلیک، صید خود را پیش چشم میلیون ها نفر قرار می دهند و درآمد به نسبت مناسبی کسب می کنند. رحیم می گوید: «بعد از اینکه من در فضای مجازی آگهی فروش میگو دادم، بقیه همکارانم هم این کار را کردند. من تیری در تاریکی زدم اما به هدف خورد.»

چین بزرگترین خریدار ماهی و میگوی ایران

"علی اکبرخدایی"، دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان در تیرماه امسال در پاسخ به این سوال که بازارهای صادراتی آبزیان ایران چه کشورهایی هستند، گفت: بخش عمده ای از بازار صادراتی آبزیان ایران، جنوب شرق آسیا به ویژه چین است. اگرچه به روسیه، مالزی، سریلانکا، امارات، قطر، عمان و کشورهای اروپایی نیز صادرات داریم، اما بازار اصلی ما چین است.

خدایی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه چرا چین  که صنعت آبزی پروری بزرگی دارد، اصلی ترین بازار هدف آبزیان ایران است؟ گفت: اینکه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان ماهی و میگو واردکننده اصلی ماهی و میگوی ایران است نشان دهنده قدرت کیفی محصولات ایرانی است. همچنین موضوع دیگر این است که میگوی ایران به نداشتن باقی مانده (فلزات سنگین و آنتی بیوتیک و...) معروف است که این هم یکی دیگر از مزیت های محصولات ایرانی است. از طرفی این نکته نیز وجود دارد که ما به دلیل ضعف تجاری و قدرت چانه زنی، مشکلات ارزی  و بازگشت ارز نمی توانیم بازارهای بزرگی در اختیار داشته و به همه کشورها صادرات داشته باشیم ولی چین می تواند محصولات را صادر کند. امیدواریم با رفع موانع  بتوانیم بازارهای بیشتری را در اختیار بگیریم.

وی همچنین به آمار تولید برخی از آبزیان در سال ۱۳۹۸ اشاره کرد و گفت: سال گذشته ۱۰ تن خاویار، ۲۵۰۰ تن گوشت ماهیان خاویاری، ۴۷هزار و ۵۰۰ تن میگوی پرورشی و ۱۲.۵ هزارتن ماهی در قفس در کشور تولید شد. همچنین ۲۹هزارتن میگو  و ۴۵۰ تن ماهی در قفس نیز صادر شد.

منبع: نود اقتصادی_عصرایران

دیدگاه ها (0)
img