05

آذر

1403


اجتماعی

03 شهریور 1403 08:26 0 کامنت
پیاده‌روی اربعین در زمان حکومت صدام حسین ممنوع بود. این مراسم میلیونی یکی از قدرتمندترین نماد‌های همبستگی میان جهان تشیع است. در گردهمایی اربعین از جمله گروه‌های مسلمانان شیعه، مسلمانان سنی، مسیحی، ایزدی و دیگر آیین‌ها هم در آن حضور داشته‌اند. این رویداد بزرگترین گردهمایی سالانه مذهبی در جهان است.
در ایام اربعین حسینی مردم عراق با روی باز و احترام بسیار زیادی از زائران استقبال می‌کنند و این امر نشان‌دهنده محبت و عشق عمیق آنها به اهل بیت علیهم‌السلام و همچنین زائران امام حسین علیه‌السلام است. ما مهمان مردمان کشوری با فرهنگ و آداب و رسوم متفاوت هستیم، این تفاوت‌ها ممکن است در معاشرت‌ها سوتفاهم‌هایی ایجاد کند، به ویژه وقتی از فلسفه آداب و رسوم کشور میزبان بی‌اطلاع باشیم و تفاوتی بین دو فرهنگ قائل نباشیم.
  

برون گرایی عراقی‌ها

وقتی سخن از مهمانی رفتن می‌شود همیشه در کنار میزبان خوبی بودن، آدابی برای مهمان در نظر گرفته می‌شود. حال ما چندین و چند سال است که در ایام اربعین مهمان مردم عراق هستیم و آنها به زیبایی رسم مهمان‌نوازی را برای ما به‌جا آورده‌اند، پس پسندیده است که ما هم در مقابل رسم و رسوم و آداب آنها را آموخته و به رسم ادب رعایت کنیم. با ما در این مطلب همراه باشید. در بین مردم عراق، اعتقادات به شکل عام یک هنجار و فرهنگ است، یعنی نماز خواندن یک فرهنگ و هنجار است شاید کسی باشد که اهل تدین نباشد اما نماز را می‌خواند. مردم عراق غالبا انسان‌هایی برون گرا هستند. یعنی یک شخص عراقی سعی می‌کند اعتقاد خودش را بیرون بریزد، مودت خودش را نشان بدهد و رضایت خودش را عنوان کند. یک فرد عراقی اهل ارتباط و اهل معاشرت است. حال اگر مثلا یک زائر ایرانی برای اینکه خلوتی داشته باشد، هیچ ارتباطی با دیگران برقرار نمی‌کند، چه بسا نظر خنثی داشته باشد. این با فرهنگ عمومی عراق سازگار نیست. یا مثلا در عراق عرف است هنوز به مقصد نرسیدند راننده‌ها کرایه را دریافت می‌کنند که وقت راننده و بقیه مسافران گرفته نشود، عدم اطلاع از این قضیه توسط زائر ایرانی باعث سوء ظن می‌شود که آیا راننده به ما اعتماد ندارد. تفاوت فرهنگی بین آداب و رسوم و قواعد دو کشور همسایه ایران و عراق زمانی پر رنگ می‌شود که قرار است جمعیت کثیری از مردم ایران به عراق سفرکنند. با شناخت آداب و رسوم کشور عراق، مهمان مودب و مبادی آداب در مقابل این مهمان نوازان بی ریا باشیم.
  

منش مهمان

ما هرساله مدت زیادی سر سفره مردم عراق مهمان هستیم، پس شایسته است رسم تشکر و قدردانی از آنها را بیاموزیم. زهرا کثیری در این خصوص گفت: بیشتر مردم عراق یک‌سال کار کرده و پس‌انداز می‌کنند تا بتوانند در این ایام از زائرین پذیرایی کنند. آنچه که ما در ایام اربعین می‌بینیم تمام توان آنها برای فراهم کردن بهترین امکانات برای پذیرایی از زائرین است. آن‌ها عاشق شنیدن کلمه خادم الحسین از شما هستند پس پسندیده است که اگر از شما پذیرایی کردند با گفتن این جمله آن‌ها را بسیار خوشحال کنید.
هیچ وقت بدون خداحافظی از موکب یا منزلی که مهمان آن بودید خارج نشوید و با گفتن عباراتی مثل فی امان الله، مع اسلامه و الله ویاکم از آنها خداحافظی کنید. همانطور که ما در کشورمان آداب سفره و دعا را برای برکت سفره رعایت می‌کنیم، پس بهتر است این فرهنگ را در قبال میزبانان عراقی هم رعایت کنیم برای مثال وقتی از سر سفره بلند می‌شوید بلند بگویید: الله یدیمه(خدا دائمش کند) الله یزیده( خدا زیادش کند) سفره دائمه( سفرتون همیشه پهن باشد) از آنها تشکر کنیم. با یاد گرفتن همین عبارات کوتاه آداب مهمانی در عراق را بجا آورید. بهتر است با دادن هدایای کوچک از میزبانان عراقی که با تمام وجود از ما پذیرایی می‌کنند تشکر کنیم.
از دیگر رسوم عراقی‌ها در زمان  کشیدن غذا، گذاشتن گوشت یا مرغ با دست خود برای مهمان است و این را نشانه احترام می‌دانند، پس کار آنها را زیر سوال نبرید. اگر طعم غذای آن‌ها باب میل شما نبود هرگز اظهار نظر نکنید و جلوی آن‌ها دور نیاندازید آن‌ها تمام تلاش خود را برای درست کردن بهترین غذا برای شما انجام داده‌اند. 
به‌یاد داشته باشید که مدت‌ زمان مهمانی حداکثر ۴ تا ۵ روز است. هرگز بیش از آن در خانه و موکبی اقامت نکنید. همیشه خود را جای صاحب‌خانه و میزبان بگذارید. خیال نکنید که میزبان تا هر زمان که شما تمایل دارید باید از شما پذیرایی کند.
  

زنان در فرهنگ اربعینی عراق

خیل عظیمی از جمعیت زائرین اربعین را خانم‌ها تشکیل می‌دهند. با توجه به اینکه مردم عراق بر روی خانم‎‌ها حساسیت بالایی دارند، متناسب با آن آداب و رسوم و محدودیت‌های خاصی برای خانم‌ها قایل هستند. سعی کنیم در ایام سفر این آداب و قوانین را رعایت کنیم. کثیری در توضیح این آداب اظهار داشت: آداب و قوانین ویژه‌ای برای خانم‌ها وجود دارد برای مثال؛  چفیه در فرهنگ عراق ویژه مردها است بنابراین پسندیده نیست خانوم‌های ایرانی از چفیه استفاده کنند. به‌طور کلی در سفرهای زیارتی آرایش کردن وجهه قشنگی نداره حالا چه برسد که این آرایش در ایام اربعین و ایام عزای امام حسین باشد. پس بهتر است در این سفر آرایش نکرده و از زیورآلات کمتر استفاده شود.
استفاده از چادر رنگی در فرهنگ عراق پسندیده نیست. پس به هیچ عنوان در این ایام چادر رنگی و لباس رنگی حتی در زمان استراحت در منزل نپوشید. علاوه بر این با توجه به اینکه مردم عراق خرید کردن را در این ایام بد می‌دانند سعی کنید خرید نکنید و اگر مجبور به خرید شدید، هرگز چانه نزنید این کارچهره خوبی از یک زن ایرانی بجا نمی‌گذارد.
  

 آداب عزاداران آقا

مردها همیشه بیشترین تعداد از زوار اربعین حسینی را تشکیل می‌دهند. پس بهتر است آقایان نیز بدانند که کشور عراق، کشوری با آداب و سنن متفاوت است. پس بهتر است به گونه‌ای عمل کنیم که موجب رنجش خاطر مردم بومی مهمان‌نواز کشور عراق نشود.  آقایان به احترام ایام عزای سالار شهیدان سعی کنند از لباس‌های جذب و رنگی حتی در زمان استراحت در منزل استفاده نکنند. با توجه به اینکه مردم عراق در ایام اربعین خیلی خرید نمی‌کنند و حتی معتقدند در ماه صفر نیز نباید خرید کرد. پس در شان ایرانی و زائر نیست چندین ساعت در بازار و درحال خرید و چانه زدن باشد. آقایان هنگام میزبانی لزومی بر صمیمیت با خواهران عراقی، وجود ندارد. کما اینکه حتی ممکن است باعث ناراحتی نیز شود. اشتراکات این مسئله در عراق و ایران یکی است و رفتار عراقی‌ها مثل خانواده‌های مذهبی ایرانی بوده و حتی المقدور ارتباط نامحرم مورد پسند نیست. پس مراقب حریم محرم و نامحرم باشید. آداب و رسوم بسیار دیگری وجود دارد اما دقت کنید چنانچه خودتان را جای میزبان بگذارید، به راحتی متوجه می شوید چه نوع رفتاری برای عراقی ها ناخوشایند است.

روزنامه صبح ساحل

تگ ها:

دیدگاه ها (0)
img