15

دی

1403


سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد؛ وزیر خارجه عمان با دعوت سید عباس عراقچی به ایران سفر کرد. همچنین سفیر ایران در عمان در واکنش به سفر وزیر خارجه عمان در صفحه شخصی خود نوشت:
در آستانه سال جدید میلادی و در گرماگرم تحولات منطقه، به‌زودی و با سفر وزیر خارجه سلطنت عمان به تهران، شاهد مرحله‌ای جدید از روابط تهران- مسقط و دور جدیدی از همکاری‌های منطقه‌ای ایران و همسایگان خواهیم بود؛ ایران و عمان، الگویی مناسب از روابط مبتنی بر اعتماد و صداقت.
موضوعی که هربار با انجام مذاکره و دیدار مقامات ایرانی با عمان پیش می‌آید بحث مذاکرات هسته‌ای و مهم‌تر از آن مبادله پیام  و مذاکرات مستقیم با ایالات متحده آمریکا است. رحمان قهرمان‌پور کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگو با ایلنا مطرح کرده:"به احتمال زیاد عمان حامل پیامی از سوی آمریکا خواهد بود. اخیراً یکی از نشریات عراق ادعا کرد که دولت ترامپ پیامی در مورد مذاکره به ایران ارسال کرده است. هر چند این خبر تکذیب شد اما این احتمال وجود دارد که این پیام از طرف عمان به ایران منتقل شود یا از ایران خواسته شود که پیامی به آمریکا ارسال کند. به نظر می‌رسد که دستور اصلی این سفر آغاز مذاکرات احتمالی میان ایران و آمریکا باشد."
همچنین عباس عراقچی وزیرامور خارجه در سفر خود به چین در مصاحبه‌ای، مذاکرات هسته‌ای را یکی از محورهای گفتگو با طرف چینی عنوان کرده و گفت:"سال ۲۰۲۵، سالی مهم در مذاکرات هسته‌ای ایران خواهد بود."
هرچند بنابر شنیده‌ها و نظر کارشناسان یکی از دلایل اصلی سفر وزیر خارجه ایران به چین کاهش واردات نفت این کشور از ایران است اما به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی می‌خواهد قبل از روی کار آمدن ترامپ فضا بین‌المللی و حتی منطقه‌ای را به سمتی ببرد که بتواند شرایط را برای آغاز مذاکره فراهم کند. این مسئله حداقل در مورد دولت مسعود پزشکیان و وزارت خارجه دولت چهاردهم صدق می‌کند. افزایش قیمت دلار و کاهش صادرات نفت به چین که در هر دو مورد روی کار آمدن ترامپ در آمریکا تاثیرگذار بوده است، دولت را ترغیب می‌کند تا هر چه سریع‌تر برای حل مشکل به سمت مذاکره و رفع تحریم‌ها حرکت کند. این تصمیم دولت در صورت وقوع چندان غیر منطقی به نظر نمی‌آید. زمانی که چین به عنوان بزرگترین شریک تجاری واردات نفت از ایران را کاهش می‌دهد این پیام را مخابره می‌کند که در صورت اعمال مجدد فشار حداکثری بازهم به سمت کاهش وابستگی در حوزه نسبت به ایران خواهد رفت. از سوی دیگر ترامپ نیز که همیشه سعی می‌کند خودش را یک شخصیت ضد جنگ و مخالف جنگ نشان می‌دهد و شعار تمرکز بر رشد و توسعه آمریکا سر می‌دهد اگر شرایط برای آغاز مذاکره فراهم باشد چندان بی‌میل به توافق با ایران و کاهش تنش‌ها با ایران نیست.
باوجود تمایل دولت مسعود پزشکیان به شروع مذاکرات و رفع تحریم‌ها برای کاهش مشکلات اقتصادی اما باید توجه داشت شرایط برای آوردن طرف‌های دیگر آماده نیست. روسیه که خود درگیر جنگ است.
کشور‌های اروپایی روابط مطلوبی به علت جنگ اوکراین با ایران ندارند و آمریکا نیز خود را در وضعیتی نمی‌بیند که عجله‌ای برای توافق با ایران داشته باشد. اما یک متغیر دیگر یعنی کشور‌های منطقه وجود دارد که حداقل بخشی از آن‌ها اکنون روابط خوبی با ایران دارند و حتی درصورت خواست ایران بتوانند نقش خوبی در این زمینه ایفا کنند. عمان و قطر را می‌توان به عنوان دوکنشگری که روابط خوبی با ایران دارند از آن‌ها نام برد و با انتقال پیام بین طرفین مذاکرات هسته فضا حداقل برای شروع آماده کنند.
  

روزنامه صبح ساحل

img
دیدگاه ها (0)
img