جنجال«روغن پالم»به بندرعباس رسید



صبح ساحل ، اجتماعی - استفاده از روغن پالم درمحصولات لبنی که هفته گذشته از سوی چندتن از مقامات وزارت بهداشت مطرح شد، موجب شکل گیری فضایی از نگرانی نسبت به امنیت غذایی دراین حوزه بین مردم شد. طرح این موضوع که طی روزهای اخیر هم ازجوانب مختلف ادامه داشته، به بندرعباس هم رسید و سوژه گفتگوهای خصوصی مردم ومحافل عمومی  وخصوصی در بندرعباس وسایرشهرستانها هم بوده و مردم گاه یکدیگر را به پرهیز از مصرف لبنیات چرب توصیه می کنند. گزارش خبرنگار صبح ساحل ازبین مردم و نیز فضای مجازی و اخبار و مباحث مطرح شده در رسانه های مجازی و وبلاگها و سایرشبکه های اجتماعی حاکی است مردم با بی اعتمادی  ونگرانی به سراغ محصولات لبنی می روند. باتوجه به اینکه بسیاری از محصولات لبنی پرچرب با برندهای مختلف به فروش نرفته و بسیاری فروشگاه ها هم از خریداری محصولات لبنی پرچرب امتناع کرده اند ،حجم زیادی از این نوع محصول در نمایندگیهای توزیع و انبارها مانده اند. به نظرمی رسد تازمانیکه مقامات رسمی نام برندهایی که از این روغن بیش از حد مجاز استفاده کرده اند را اعلام کنند احتمالا شرکتهای غیرمتخلف هم متضرر خواهند شد. وقت آن رسیده که مقامات برای اعلام نام شرکتهایی که مرتکب تخلفاتی از این نوع (که باسلامت مردم مرتبط است) می شوند بدون هیچگونه چشم پوشی ، وارد عمل شده و به این ترتیب بگذارند مردم با نخریدن محصولات آنها ، انتقام خود از بازی با جان و سلامت شان را بگیرند. علت بسیاری از این تخلفات در مواد غذایی که تکرار هم می شود همان نامشخص ماندن نام واعلام رسمی نشدن نام برندهای متخلف است که همیشه خود را مصون از مجازاتهای متناسب با تخلفاتشان می بینند 

 

هیچ روغنی بدون مجوز وزارت بهداشت وارد نمیشود 

 دبیر انجمن صنایع روغن نباتی گفت: ناظران وزارت بهداشت و سازمان استاندارد در خطوط تولید صنایع حضور دارند و اگر تخلفی در مورد استفاده از روغن پالم در واحدهای صنعتی صورت گرفته است، باید به جای ایجاد نگرانی برای مردم، با متخلف برخورد شود.به گزارش فارس، محمد قبله در یک نشست خبری با اشاره به بحث‌های مطرح‌ شده در مورد استفاده برخی واحدهای تولیدی صنایع غذایی از روغن پالم، اظهار داشت: وقتی مدیری با تخلف در یک واحد تولیدی روبرو می‌شود، بهتر است به جای رسانه‌ای کردن آن مسئله و ایجاد نگرانی بین مردم، به برخورد با واحد متخلف بپردازد.وی ادامه داد: از سال 86 که قیمت‌گذاری محصولات لبنی تا 2.5 درصد چربی مشمول قانون تعزیرات حکومتی و محصولات با میزان چربی بالای 2.5 درصد از نظر قیمت‌گذاری آزاد اعلام شدند، قابل پیش‌بینی بود که ممکن است برخی واحدهای تولیدی برای اینکه محصولات خود را بدون زیان عرضه کنند، به استفاده از برخی مواد اولیه ارزان‌تر روی آورند.

قبله تصریح کرد: در سال 86 اداره نظارت بر مواد غذایی وزارت بهداشت مجوز استفاده از روغن پالم را در صنعت روغن‌ نباتی صادر کرد که در واقع شکل این روغن جامد است، ولی میزان ترانس پایین‌تری نسبت به روغن‌های جامد قبلی دارد. در عین حال، وزارت صنعت نیز سعی کرد با ابزارهای مختلف مانند کالابرگ، میزان مصرف روغن پالم را در کشور کاهش دهد، به طوری که میزان مصرف روغن مایع از سهم 6 درصدی به 45 درصد رسید و از سال 68 نیز روغن پالم به جای جامد شدن از طریق هیدروژنه شدن، وارد صنعت روغن‌نباتی شد.

هیچ روغنی بدون مجوز وزارت بهداشت به کشور وارد نمیشود

وی با بیان اینکه برای استفاده از روغن پالم استاندارد اجباری تدوین شده است، گفت: تمام واردات روغن خام از مخازن جنوب با مجوز وزارت بهداشت صورت می‌گیرد و اگر مجوز وزارت بهداشت وجود نداشته باشد، هیچ روغن پالمی ترخیص نمی‌شود. این در حالی است که وزیر بهداشت روغن پالم را سرطان‌زا می‌داند. دبیر انجمن روغن نباتی ادامه داد: در سال 86، 28 درصد ترکیب روغن وارداتی به کشور به روغن پالم اختصاص داشت که این رقم در سال 87 به 57 درصد، سال 88 به 50 درصد، سال 89 به 44 درصد، سال 90 به 46 درصد و سال 91 به 44 درصد رسید و طبق برآورد اولیه، این میزان در سال 92 نیز حدود 45 درصد روغن وارداتی به کشور بوده است که حدود 650 هزار تن برآورد می‌شود. به گفته وی، 40 درصد تجارت روغن خام دنیا به روغن پالم اختصاص دارد و در حال حاضر کشور مالزی سالانه 16 میلیون تن روغن پالم تولید می‌کند که 10 میلیون تن آن صادر و 6 میلیون تن نیز در داخل این کشور مصرف می‌شود. وی اظهار داشت: در سال گذشته در شورای تولید و توزیع روغن‌ نباتی، ترکیب واردات روغن با اختصاص 30 درصد به روغن پالم، 50 درصد به روغن سویا و 20 درصد به روغن آفتابگردان مصوب شد تا این ترکیب در سال 93 توسط وزارت صنعت و انجمن روغن رعایت شود. قبله با بیان اینکه هیچ کالایی از هیچ کارخانه‌ صنایع غذایی بدون تأییدیه وزارت بهداشت نمی‌تواند خارج شود، گفت: نماینده وزارت بهداشت در هر کارخانه صنایع غذایی حضور دارد و تولید با استفاده از روغن پالم با نظارت وزارت بهداشت انجام می‌شود. وی در مورد استفاده از روغن پالم در روغن مایع نیز گفت: استفاده از روغن پالم در روغن نباتی در حد مجاز زیانی ندارد، بلکه اگر میزان مصرف روغن در هر فرد زیاد باشد، زیان ناشی از آن متوجه فرد خواهد شد.

30 درصد ترکیب روغن سرخ کردنی به پالم اختصاص دارد

وی با بیان اینکه 30 درصد از ترکیبات روغن سرخ‌کردنی به روغن پالم اختصاص دارد، در پاسخ به این سئوال که گفته می‌شود پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها به کارخانه‌های صنایع غذایی اجازه داده شد تا برای کاهش قیمت تمام شده تولید از روغن پالم استفاده کنند، گفت: از این موضوع اطلاعی ندارم. دبیر انجمن روغن‌نباتی در پاسخ به این سوال که گفته می‌شود 95 درصد روغن پالم وارداتی، در صنعت روغن‌نباتی مورد استفاده قرار می‌گیرد و بقیه آن در صنایع لبنی مصرف می‌شود، نیز گفت: از نظر ما 100 درصد روغن پالم وارداتی، وارد صنعت روغن می‌شود، زیرا ما تولیدکننده روغن هستیم و اگر قرار باشد روغنی به صنایعی دیگر وارد شود، باید توسط صنعت روغن‌نباتی تولید شود.وی در واکنش به این صحبت وزیر بهداشت که گفته بود روغن پالم سرطان‌زا است، نیز گفت: چه تفاوتی بین روغن پالم و سویا وجود دارد که پالم را سرطان‌زا می‌دانند، اختلاف روغن سویا،آفتابگردان یا پالم از نظر ترکیبات چه چیزی است که وزیر بهداشت روغن پالم را سرطان‌زا می‌داند؟

وی ادامه داد: درخواست‌هایی از دانشگاه‌های علوم پزشکی داشته‌ایم که می‌خواستند به جای روغن مایع به آنها روغن جامد ارائه دهیم، در چنین شرایطی وزارت بهداشت باید فرهنگ‌سازی لازم را در مورد مصرف روغن و میزان آن انجام دهد و در عین حال، با متخلفان نیز برخورد شود، نه اینکه با برخی اظهارنظرها باعث کاهش مصرف لبنیات در بین مردم شوند.وی تأکید کرد: به جز وزیر بهداشت از هیچ شخصی نشنیده‌ایم که روغن پالم سرطان‌زا است.

 

9 برند متخلف در استفاده از روغن پالم شناسایی شدند 

 رییس سازمان غذا و دارو، از شناسایی 9 برند متخلف در زمینه افزودن بیش از حد روغن پالم به فرآورده های لبنی و همچنین احتمال ممنوعیت تولید فرآورده های لبنی با درصد چربی بالا خبر داد.به گزارش  ایرنا، «رسول دیناروند» افزود: طی هفته گذشته همه تولیدی های صنعت فرآورده های لبنی در تهران را بازرسی کرده و 9 برند متخلف در زمینه روغن پالم شناسایی شدند که در حال بررسی مجدد نمونه های آنها هستیم.وی خاطرنشان کرد: گزارش استان های دیگر نیز این هفته به دست ما می رسد و متخلفان معرفی خواهند شد.دیناروند افزود: واردات روغن پالم امسال به 30 درصد رسیده که سال آینده به 15 درصد و سال 95 حداکثر به 10 درصد خواهد رسید.وی گفت: چون روغن پالم با کشتی وارد کشور می شود، نگران قاچاق آن نیستیم.

دیناروند ادامه داد: شرایط برای گران نشدن فرآورده های لبنی باعث شده تا تخلف افزودن بیش از حد روغن پالم به فرآورده های لبنی صورت گیرد، اما واقعیت این است که نمی توانیم جلوی افزایش قیمت فرآورده های لبنی را در بلندمدت بگیریم.

معاون وزیر بهداشت یادآور شد: گاهی بهره وری پایین، ناشی از افزایش قیمت است و منطقی نیست که قیمت شیر خام در ایران از قیمت جهانی بالاتر باشد.دیناورند تصریح کرد: تخلف افزودن بیش از حد روغن پالم به فرآورده های لبنی را بزودی حل می کنیم تا خیال مردم راحت باشد.وی گفت: در تمام شرکت های تولیدی لبنی مسوول فنی داریم که حقوق بگیر همان شرکت است، اما صلاحیت وی را ما تعیین می کنیم و او ممکن است وظایف خود را به خوبی انجام ندهد.رییس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه می توانیم برندهای معتبر را به راحتی کنترل کنیم، تصریح کرد: اما به هر حال ممکن است دوباره تخلف بصورت پنهانی اتفاق بیافتد. روغن پالم روغن گیاهی است و افزودن آن به فرآورده های لبنی تقلب است و سم به آن اضافه نشده است.

وی همچنین به مردم توصیه کرد از فرآورده های لبنی پرچرب مصرف نکنند.رییس سازمان غذا و دارو گفت: می خواهیم سقف مجاز چربی فرآورده های لبنی را پایین بیاوریم و ممکن است تولید ماست پرچرب بالای پنج درصد ممنوع شود.

دیناورند تاکید کرد: درست است که مردم حق انتخاب دارند، اما تولید این گونه محصولات زمینه تقلب را فراهم می کند و برای ممنوعیت تولید آنها با صنایع لبنی در حال رایزنی هستیم.وی با اشاره به تشکیل کمیته های بررسی روغن پالم در فرآورده های لبنی افزود: نتایج بررسی این کمیته این هفته مشخص می شود.وزیر بهداشت هفته گذشته از وجود روغن پالم در مواد لبنی بویژه شیر پرچرب خبر داد و به مردم توصیه اکید کرد که از شیر کم چرب استفاده کنند.

 روغن پالم عامل سکته قلبی در ایران

معاون وزیربهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو با اعلام واردات500 هزار تن روغن پالم در سال گذشته گفت: در بازرسی های وزارت بهداشت نمونه هایی از روغن پالم در فرآورده های لبنی پرچرب وجود داشته و مطمئنا با تمامی کسانی که در این تقلب نقش داشته اند، برخورد خواهد شد«رسول دیناروند» افزود: متاسفانه در سال92 حدود50 درصد میزان واردات روغن گیاهی کشور روغن پالم بوده است. وی اظهار داشت: این روغن کمترین کیفیت و اسیدچرب اشباع بالایی دارد که این اسید چرب اشباع با زنجیره بلند شبیه اسیدهای چرب اشباع موجود در روغن جامد است.

این مقام سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه ثابت شده که روغن های جامد نباتی یا روغن هایی که دارای اسید چرب اشباع بالا هستند مثل پالم، در گرفتگی عروق و حتی افزایش سرطان ها دخالت دارند، خاطر نشان کرد: متاسفانه روز به روز سن ابتلا به گرفتگی عروق و سکته های قلبی در کشور کاهش می یابد که بخش عمده آن وابسته به تغذیه از جمله مصرف اسیدهای چرب اشباع ناشی از روغن پالم است.

معاون وزیر بهداشت گفت: با پیگیری های وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو در سال جاری دولت تصویب کرد که میزان واردات روغن پالم به حداکثر30 درصد برسد چون سال گذشته بیش از 500 هزار تن واردارت روغن پالم داشتیم.

 

 

 

 

 

 

 

 

برای این مطلب تا کنون نظری ثبت نشده‌ است.
0 / 200
  • نظر شما پس از بررسی و تایید منتشر خواهد شد.
  • لطفا از بکاربردن الفاظ رکیک، توهین و تهمت به اشخاص حقیقی و حقوقی خودداری کنید.

آخرین خبرها